Kétféle cél, egy tét: a Dortmund a Herthát fogadja szombat este a Signal Iduna Parkban

Szombat este a BVB a fővárosi Hertha Berlin csapatát fogadja a Signal Iduna Parkban, a sikeres BL-továbbjutás után a Bundesligában is előrébb lépne Terzic együttese.

A hatodik és tizenötödik helyen álló csapat küzd meg egymással a szombati játéknap kiemelt fordulójában, ahol mindkét csapat komoly célt üldöz: a Dortmund továbbra is harcban van a BL-helyek eléréséért, míg a Hertha Berlin a kiesés ellen menekül – Dárdai Pál együttese két pontra van a rájátszást érő helytől, és háromra a biztos kiesést jelentő pozíciótól. A BVB esetében a jelenleg negyedik helyen álló Frankfurt a cél, mely együttes négy ponttal előzi meg a Fekete-Sárgákat. Az ötödik helyen álló Leverkusen viszont egy pontra van Terzic csapatától, bár az még Európa-liga indulást ér, míg a jelenlegi helyezés az újonnan debütáló Európa Konferencia Ligába biztosít belépést.

Az idény még hosszú, így sok dolog változhat, ami viszont biztos, hogy a Dortmund hazai pályán nem panaszkodhat gólszerzés terén, hiszen minden otthon rendezett bajnokiján legalább egyszer betalált idén. A Hertha idegenbeli formája már aggasztóbb a berlini szurkolók szemszögéből, hiszen a csapat immáron nyolc idegenbeli mérkőzés óta nyeretlen, legutóbb november 7-én nyertek az Augsburg ellen 3-0-ra. A Dortmund és Hertha párharca során ráadásul a legutóbbi hét mérkőzésen biztos pontszerző volt a BVB, öt alkalommal győzni tudtak, kétszer pedig döntetlen született, ez pedig a leghosszabb ilyen szériája a csapatnak a fővárosiakkal szemben.

Hazai pályán 33 alkalommal fogadták a Herthát, és ezek során is mindösszesen négy vereséget szenvedett el a Borussia, ráadásul 1969 óta minden hazai bajnokiján betalált a Herthának. A két együttes között ráadásul voltak nagyobb különbségek is: 1963. október 19-én a BVB 7-2-re győzte le a Herthát a Rote Erde stadionban. 28.000 néző volt szemtanúja annak, hogy Rylewicz büntetőből vezetést szerez a hazaiaknak a 11. percben, és bár Rühl egyenlített a 21. perc során, a Fekete-Sárgák nem hagyták válasz nélkül: Emmerich a rá következő percben volt eredményes, őt Schmidt és Konietzka követte a 29., illetve 44. percek során. A szünet után Sturm (52′), Emmerich (60′) és Konietzka (85′) volt eredményes, amire Altendorffnak volt egyedül válasza (88′).

Idén csupán két csapat nyert többször a Dortmundnál, akik 12 győzelemnél tartanak, ráadásul hatékonyságban is remekel a csapat, 24 bajnokijukból mindössze egyszer fordult elő, hogy nem találtak be az adott ellenfélnek. Ez azt eredményezi, hogy 50 rúgott gólnál tart a csapat, amelynél csak a Bayern tud többet felmutatni 71 találattal. Az előző forduló során törte meg a Hertha kilenc mérkőzés óta tartó nyeretlenségét – épp az ellen az Augsburg ellen, akik ellen az utolsó idegenbeli sikerüket is aratták. Kapott gól nélküli meccset legutóbb január 16-án játszott a berlini együttes, akkor a Köln volt az ellenfél, és azon a találkozón nem született egyáltalán találat.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Terzic elmondta: optimista azt illetően, hogy az elmúlt hetek pozitív változásait magukkal tudják vinni a következő mérkőzésekre, ami javítja a csapat játékát tovább. A keddi BL-mérkőzést követően a csapat fókusza ismét visszairányul a Bundesligára, és a tréner hozzátette: “a csapat prioritása a negyedik hely elérése a bajnokságban”, mellyel a BL-indulásra utalt a vezetőedző, majd gondolatát kiegészítette: “Mindent beleadunk, hogy biztosan elhozzuk a három pontot a Hertha ellen”.

Az ellenfelet nem lebecsülvén Terzic elemezte az ő helyzetüket is: “Nem ott vannak, ahol reálisan lenniük kéne. Rengeteg balszerencse érte őket az elmúlt mérkőzéseiken, gyakran közel járnak a pontszerzéshez, és vannak lehetőségeik. Van egy nagyon jó keretük, és Dárdai Pál személyében egy olyan edzőjük, aki nagyon jól ismeri a csapatot, remekül készíti fel őket és a határozott, kemény futblalt szereti. Rengeteg olyan tulajdonságuk van, amik ahhoz kellenek, hogy sikeres legyél. Azzal kalkulálunk, hogy a legjobbjukat fogják nyújtani, éppen ezért nekünk is ezt kell tennünk ellenük.”

A sérülések kapcsán is választ adott a jelen helyzetre: “Guerreiro és Reyna felépülése is jól halad. Meglátjuk holnap, hogy nevezhetőek lesznek-e a keretbe”. Manuel Akanji viszont újabb lépést tett a regeneráció terén, és pénteken már részlegesen részt vehet várhatóan a csapat edzésén, a hétvégi visszatérésére viszont még aligha számíthatunk.

Számítunk viszont a három pont megszerzésére, melyhez egy ideális ellenféllel néz farkasszemet a csapat.

A mérkőzés várható kezdőcsapatai: