Kötelező siker vezéráldozatokkal

Megszenvedett a Borussia Dortmund Dárdai Pál Herthájával a Bundesligában, de végül a fekete-sárgák mezőnyfölénye némi berlini segítséggel fűszerezve győzelmet eredményezett.

Régi közhely, de igaz: ezúttal sem várt könnyű mérkőzés Edin Terzic együttesére a bajnokságban, ugyanis a kiesés elől menekülő Hertha látogatott a Signal Iduna Parkba. A berliniek mindenesetre nem nyerni járnak Dortmundba, de összességében is négy év telt el azóta, hogy három pontnak örülhettek a BVB ellen – akkor éppen az a Dárdai Pál volt a fővárosiak vezetőedzője, ahogy most is.

Edin Terzic dolgát nem könnyítette, hogy a megfeszített menetrend közepette sorra dőlnek ki a játékosai, továbbra sem számíthatott Akanji, Guerreiro, Sancho, Schmelzer és Witsel játékára sem, de a Sevilla elleni keddi mérkőzéshez képest pihenőt kapott Thomas Delaney is, akinek a helyét Julian Brandt vette át a kezdő tizenegyben.

Az első komolyabb lehetőség Marco Reus előtt adódott a 18. percben, a csapatkapitány szabadrúgásból találta el a felső kapufát, majd az első játékrész legnagyobb lehetőségét Jude Bellingham puskázta el, de inkább fogalmazzunk úgy, hogy – ekkor még – Jarstein kapus nagy bravúrral nyúlt vissza egy dropból előtt labdára és mentette meg csapatát a bekapott góltól. A BVB végig hatalmas mezőnyfölényben futballozott, az első félidő egy bizonyos pontján a 80 százalékot is elérte a labdabirtoklási fölénye, de túl sok lehetőséget nem tudott kidolgozni.

A fordulás után sem sokat változott a játék képe, de az 54. percben végre megtört a jég. Julian Brandt vállalkozott egy távoli kísérletre jó 19 méterről, s bár a lövésben volt erő, első blikkre úgy tűnhetett, hogy nem okoz gondot a Hertha kapusának. Jarsteint azonban megzavarták az előtte helyezkedő csapattársak, rosszul mérte fel a játékszer helyzetét, amely a vállai mellett besurrant a kapuba.

Néhány perccel később Dahoud felperdülő beadása csorgott be a berlini ketrecbe, de a felső kapufa ezúttal is a fővárosiak oldalára állt, ráadásul a fekete leves csak ezután következett. Előbb Hummelst, majd Marco Reust kellett lecserélni sérülés miatt, előbbi helyére Zagadou, utóbbi helyére Moukoko érkezett – szerencsére mindkét cserejátékos jól szállt be. A 77. percben Emre Can növelhette volna a dortmundi előnyt, egy a rövid sarokra érkező szögletet csúsztatott remekül a Hertha kapujára, Jarstein viszont ezúttal hatalmas bravúrral a léc fölé tolta a labdát.

A Hertha igyekezett a hajrában még inkább feltolni a védekezését, hogy megnehezítse a dortmundi labdakihozatalokat, de egy szerencsétlen szabálytalanság miatt az utolsó tíz percre emberhátrányba is kerültek – Darida jutott a kiállítás sorsára.

Hogy nemcsak a magyar, de a dortmundi igazság is három, azt a csereként beszálló Gio Reyna bizonyította be, aki Moukoko élesen középre lőtt labdájából közvetlen közelről a csapat harmadik kapufáját jegyezte. A slusszpoén végül Moukokoé maradt, a 16 éves csatár a ráadásban lőtte ki éles szögből a rövid alsót, a labda az ismét rosszul helyezkedő Jarstein lábai között haladt át a gólvonalon.

A Borussia megérdemelten zsebelte be a három pontot, és átmenetileg fellépett a dobogó ötödik helyére, s hosszú hetek után végre egy teljes hetet pihenhet a következő megmérettetés előtt: a Terzic-legénység Kölnbe látogat jövő hét szombaton.