Kiesés kontra BL-indulás: fontos három pontról dönthet a Köln és BVB csatája

Szombaton folytatódik számunkra a Bundesliga, a 26. játéknapon a Köln otthonába utazik a csapat, hogy elhozza az egyre fontosabbá váló 3 pontot, ami létfontosságú a BL-indulós helyek elérésének szempontjából.

A Borussia Dortmund ötödik helyen áll a tabellán, és két ponttal van lemaradva a BL-indulást érő negyedik helyezéstől. A Köln a 14. pozíciót foglalja el, egy ponttal ellépve a biztos kiesést érő 17. helytől. Jól látszik, hogy mindkét csapat számára nagy a tét, és mind a felső-, mind az alsóházban szoros küzdelmek zajlanak. A Dortmund részéről talán még nagyobb lehet a bizonyítási vágy, hiszen a BL-indulást sokat jelent a klubnak egyrészről, másrészt pedig az első találkozót a Köln nyerte meg 2-1-re Skhiri góljaival, mindkettő szöglet után született. Ez a vereség egy hétmérkőzéses sorozatot szakított meg, előtte ugyanis háromszor nyert a BVB, négyszer pedig döntetlent játszottak a felek egymással.

Bár napjainkban már egyértelműnek hat, hogy a Dortmund a mérkőzés esélyese, ez korántsem volt mindig így: 1967 és 1990 között a BVB képtelen volt Müngersdorfban nyerni, tizenöt vereség mellett mindössze öt döntetlenre futotta a Fekete-Sárgák erejéből. A 90-es évek kezdete viszont fordulópontot jelentett: több, mint kétszer annyi győzelem született a Köln otthonában, mint vereség (12-5, melléjük négy döntetlen társul). Összesen 13 idegenbeli győzelem született Kölnben a Dortmund részéről, és ennél többet csak a Stuttgart, a Schalke és a Mönchengladbach otthonában ért el a csapat, szám szerint 14-et valamennyi fél ellen. A győzelmek száma mellett a gólarány is említésre méltó: a Dortmund ugyanis idegenben négyszer aratott 6-1-es sikert a Bundesligában, a Köln ellen ráadásul kétszer is (1994-ben és 2012-ben).

Az idei bajnokságban a Köln hazai pályán gyengén szerepel, mindösszesen egy győzelem és négy döntetlen a mérleg, amivel hét pontot szereztek a saját stadionjukban. Ennél csak egyetlen gyengébb teljesítményt találunk a ligában, a Schalke ugyanis egy egységgel kevesebbet, hat pontot szerzett eddig a saját stadionjában. A Köln gyengélkedését jól mutatja, hogy az elmúlt 17 (!) hazai mérkőzésük során mindösszesen az Arminia Bielefeldet győzték le 3-1-re január 31-én, így már a tavalyi idényben megkezdődött a hazai átok esetükben. Ehhez talán az is hozzátesz, hogy a Köln ellen fújták be a ligában a legtöbb büntetőt, összesen 9 alkalommal ítéltek tizenegyest Fischer csapatának kárára. Összességében nézve a képet sem biztatóbb a csapat helyzete, hiszen legutóbb a Mönchengladbachot sikerült február 6-án legyőzniük, így a legutóbbi öt forduló során a győzelem mellé négy vereség társul.

A BVB háza táján már biztatóbb a kép: legutóbbi négy bajnokijából hármat is megnyert a csapat, a győzelmek során pedig gólt sem kapott a hátsó alakzat, ellenben a legutóbbi öt bajnoki során legalább kétszer betaláltak az aktuális ellenfélnek, és mindig megszerezték az első gólt a mérkőzésen. Ha van játékos, aki szerethet a Köln ellen játszani az Marco Reus, a csapatkapitány ugyanis 14 alkalommal játszott a Köln ellen, ezek során 7-7 gólt és gólpasszt osztott ki.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Edin Terzic visszatekintett az elmúlt időszakra, és elmondta, hogy a Sevilla és a Bayern elleni mérkőzések merőben másabbak voltak, mint a Hertha elleni. Hozzátette, nagyon elégedettek azzal, hogy négy nappal a Sevilla elleni ütközetet követően képesek voltak a Hertha ellen nyerni, mely egy teljesen más típusú mérkőzés volt azáltal, hogy a Hertha mélyen védekezett.

Azon a mérkőzésen Julian Brandt törte meg a gólcsendet, akin a tréner látta, hogy milyen érzést jelentett a játékosnak ez a találat. A Köln ellen a cél világos, a kialakított helyzetekből minél korábban szeretne gólt szerezni a csapat – Terzic kemény mérkőzésre számít, a Kecskések ugyanis “jól tudják ötvözni a védelmi stabilitásukat azzal, hogy az ellenfelet képesek nagy nyomás alá is helyezni.”

Bár a Köln jelenleg a 14. helyen áll, és legutóbb február elején arattak győzelmet a Mönchengladbach ellen, Terzic kiemelte, hogy “az első mérkőzésük jelentős beszédtémát szolgáltat, mivel egyrészt ott a Köln zsebelte be a három pontot, másrészt hasonló formációban játszik az együttes mostanában is, és bár a formájuk nem a legstabilabb, képesek lehetnek bárkit meglepni. Azokra a szituációkra fókuszálunk, amelyek jól működtek mostanság, de azokra a helyzetekre még több figyelmet fordítunk, amelyekben gyengén teljesítettünk az előző alkalommal. Magabiztosak vagyunk azt illetően, hogy összeszedettebb játékot tudunk majd bemutatni a Köln elleni visszavágón.”

Jadon Sancho, Raphael Guerreiro és Mateu Morey játékára biztosan nem számíthat a szakember, aki reméli, hogy visszatérhetnek az edzésekre a válogatott szünetet követően. Marco Reus szintén nem tudott együtt edzeni a csapattal, és bár semmije sem tört el, a sérült pontján továbbra is fájdalmat érez, így tehát kérdéses, hogy az utazó csapat tagja lesz-e. Szintén kérdéses volt Mats Hummels játéka, aki apróbb sérüléssel bajlódott, a rutinos hátvéd viszont már szerda óta együtt edz a csapattal, így várható a játéka, valamint Manuel Akanji is visszatérhet a csapathoz.

A helyzet a tabella alapján nekünk kedvez, ám minden a pályán dől el, és a párharc első felvonása elég tanulságos lehet a csapat számára abban, hogy elkerülje a fiaskókat, és ezúttal is idegenbeli győzelem szülessen – ám az már a mi javunkra íródna.

Várható kezdőcsapatok: