A gólok ígéretét rejti magában a Dortmund és Frankfurt összecsapása

Csupán egyetlen alkalommal fordult elő az, hogy 0-0-t játszott egymással a Borussia Dortmund és az Eintracht Frankfurt. Ezen a klasszikuson a gólok szinte garantáltak, átlagosan 3,2 találat esik egy mérkőzés során. Szombaton szükség is lesz a gólokra, ugyanis a negyedik helyért vívott csatában épp a Frankfurt az, akire fel kell zárkóznunk, egy győzelemmel egy pontra csökkenhet a hátrány.

A Dortmund ötödik helyről követi közvetlen riválisát, jelenleg négy pont különbség dönt a Bajnokok Ligájáról a Frankfurt javára. A két együttes legutóbbi nyolc mérkőzésén négy dortmundi győzelem született, valamint négy döntetlen, így az Eintracht jelenleg a BVB ellen tartja leghosszabb nyeretlenségi szériáját a Bundesligában. Hazai pályán a Dortmund legutóbbi négy mérkőzéséből hármat is megnyert, és hat mérkőzés óta veretlen a Signal Iduna Parkban, viszont idegenben a Frankfurt elég erős, náluk csak a Lipcse veszített el kevesebb találkozót otthonuktól távol. Legutóbbi hét idegenbeli találkozójából mindösszesen egyet bukott el a Frankfurt (a Bréma ellen február 26-án, 2-1-re vesztettek), és 20 pontot szereztek az úton idén, amivel máris túlszárnyalták a tavalyi 17 pontos teljesítményüket.

Az előbb említett mutató sem elhanyagolható, az azonban még impozánsabb, hogy hazai pályán kilenc mérkőzés óta rendre legyőzi a Frankfurtot a BVB a bajnokságban, ami jelenleg a leghosszabb szériája Bundesliga-csapattal szemben az együttesnek. Összességében nézve hazai pályán 34 győzelem, 6 döntetlen, és 7 vereség a mérleg, a gólkülönbség pedig 114-41 a Fekete-Sárgák javára. Az összesített állás is kedvező, a Frankfurtot győzték le legtöbbször (45), a gólkülönbség is pozitív (+53), és csak a Köln ellen (26) játszották le kapott gól nélkül a mérkőzést többször (a Frankfurt 25 alkalommal nem tudott betalálni). A legutóbbi 11 hazai bajnokin legalább kettő gólt szerzett a Borussia a Frankfurt ellen, a legutóbbi öt alkalommal pedig ez a mutató háromra, illetve afölé kúszott fel.

Az idei kiírásban sem lehet panasz a gólszerzésre, legalább egy találatra az elmúlt 24 mérkőzésén jó volt a csapat, ami az elmúlt öt évet figyelembe véve a leghosszabb szériája Edin Terzic csapatának. A Frankfurt remek formának örvend, és nem véletlen az előkelő helyezésük: már most több pontot szereztek, mint a tavalyi kiírásban (47 kontra 45), és náluk kevesebb vereséget egy csapat sem szenvedett el (a Bayern, Lipcse és Wolfsburg áll velük holtversenyben, mind a négy együttes három alkalommal kapott ki). Zsinórban 21 mérkőzésen vették be az ellenfél kapuját, ami a klub leghosszabb sorozata 1992 óta, amikor Dragoslav Stepanovic irányította a Frankfurtot.

A legnagyobb arányú győzelmet a Fekete-Sárgák kétszer is beállították, 1988. november 26-án és 1996. március 23-án is 6-0-ra gázoltak át a Sasokon. Előbbi találkozón Günter Breitzke mesterhármasa mellett Michael Zorc, Norbert Dickel és Frank Pagelsdorf vette be a kaput, míg nyolc évvel később Karl-Heinz Riedle duplázott, mellette Michael Zorc, Steffen Freund, Jörg Heinrich és Stéphane Chapuisat tette emlékezetessé a mérkőzést a dortmundi szurkolók számára.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón több téma is előkerült, kezdésnek a válogatott szünet utáni játékos-visszatérések kérdése. Terzic kiemelte: nem segíti túlzottan a csapatot az, hogy néhány játékos mindösszesen 48 órával a mérkőzés előtt tért vissza Dortmundba a válogatottól, de ez a probléma a Frankfurtot is sújtja, és azon lesznek, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást a játékosokkal is egyeztetve a felállásról. A Dortmund felnőttcsapatából kilenc játékos volt érintett a válogatott mérkőzéseken, és többen is eredményesek voltak: a belgák színeiben Hazard góllal és gólpasszal, Meunier két gólpasszal járult hozzá csapata sikeréhez, Reyna kétszer is betalált (egy barátságos és egy selejtezőmeccs során), és Delaney is két gólpasszt tett be a közösbe.

Nem lesz könnyű feladat kijelölni a csapatot, mivel volt, aki végigjátszotta mindhárom mérkőzését, így a fáradtság is jelen lehet a játékosok lábaiban. Terzic kiemelte, ez egy különösen fontos mérkőzés, igazi hatpontos, itt egy vereséggel óriási bajba juthat a csapat a BL-indulás szempontjából, és ez a találkozó lesz az, ami meghatározza a csapat további célkitűzéseit a szezont illetően.

Magáról a Frankfurtól elismerően nyilatkozott, egy fizikailag erős, tapasztalt és határozott csapatról tett említést, akiktől arra számít, hogy kemény küzdelmet fognak vívni, és a BVB-nek arra kell törekednie, hogy ne rettenjen meg ezektől a küzdelmektől, de törjön ki belőle, és tartsa az irányítása alatt a találkozót. A klub egyik legtöbbet emlegetett játékosáról, André Silváról is szót ejtett: “Nagyon jó játékos, aki remek formában van, és kimagasló képességei vannak”. Silva mellett Filip Kostic, Daichi Kamada és Luka Jovic játékéát is méltatta, kiemelve, hogy rugalmas és változatos a játékuk, és nem követhetik el azt a hibát, hogy csak egy játékosra fókuszálnak közülük, mert képesek különbséget jelenteni a találkozón. Terzic a passzok elcsípésében nagy szerepet lát, elmondása szerint fontos, hogy megakadályozzák azt, hogy labdát kapjanak a támadó játékosaik.

Sérültek terén pozitívumokról számolhatott be, Raphael Guerreiro és Marco Reus is edzhetett, és számolni lehet velük a bajnoki során, ahogy Morey esetében is megvan annak a lehetősége, hogy bevethető lesz a találkozón. Kiesett viszont Moukoko, akinek játékára nem számíthat Terzic, illetve Schmelzer, Witsel és Zagadou sem bevethető továbbra sem – utóbbi játékos viszont átesett egy térdműtéten Plattlingban, és megkezdte rehabilitációját Dortmundban, aki köszönetét fejezte ki orvosainak, illetve bizakodva tekint előre a mihamarabbi folytatásra.

Reméljük mi is, hogy hamar visszatér, illetve azt, hogy holnap egy remek találkozó keretein belül sikerül megmutatni azt, hogy van még keresnivalónk a BL-ért vívott küzdelemben. A mérkőzés 15:30-tól megtekinthető élőben, a Sport 2 közvetíteni fogja.

Várható kezdőcsapatok: