Második párharcára készül egymással a City és a BVB

Ki jut be az elődöntőbe a Bajnokok Ligájában? A Manchester City mindösszesen egy alkalommal jutott el a legjobb négy közé, a 2015/16-os idényben a Real Madriddal mérkőztek meg a döntőbe jutásért. A Dortmund esetében három alkalommal is sikerült a legjobb négy közé jutni: 1997-ben meg is nyerte a kiírást a csapat, 1998-ban megálljt parancsolt a Real Madrid, 2013-ban pedig szintén a Real Madrid jött szembe, ezúttal viszont a Fekete-Sárgák vették sikerrel az akadályt, a német házidöntőben viszont a Bayern szerezte meg a győzelmet. Kedden eldől a kérdés első részlete, hogy ki tudja jó eredménnyel zárni az odavágót Manchesterben.

Pep Guardiola csapata zsinórban negyedik alkalommal jutott tovább a legjobb nyolc közé, noha legutoljára a fentebb említett idényben tudtak továbbjutni az elődöntőbe. Az elmúlt három idényben a Lyon, a Tottenham valamint a Liverpool bizonyult erősebbnek ellenfelénél. Idén ez a Manchester nagy erőt képvisel, az idáig vezető úton eddig hét győzelem, és 17-1-es gólarány a mérlege a csapatnak, csupán a Porto tudott saját otthonában megtartani egy pontot a City ellen. A Porto volt az egyetlen ráadásul, aki képes volt bevenni a kékek kapuját a csoportkör első fordulójában, azóta viszont érintetlen maradt az angolok hálója, így 706 perce nem kaptak gólt, ez a sorozat pedig a 2. legjobb a Bajnokok Ligája történetében, a rekordot a 2005/06-os idényből az Arsenal tartja 995-tel, és a Juventust előzik meg – a Zebrák 690 percig tartották teljes védelem alatt a kapujukat.

A City 10. alkalommal vesz részt a BL-ben, és a 2011/12-es szezon óta állandó résztvevői a sorozatnak. A legutóbbi 21 mérkőzésükön 52 alkalommal szereztek gólt, és a legutóbbi három szezon mutatóit figyelembe véve húsz győzelmük, négy döntetlenük és három vereségük született, 68 rúgott gól mellett mindösszesen 22-t kaptak. Nemzetközi porondon 12 hazai mérkőzés óta veretlenek, csak egy döntetlen rondít bele az összképbe, és a kieséses szakaszban legutóbbi négy hazai mérkőzésüket megnyerték.

A Dortmund legutóbbi hat negyeddöntős párharcából háromszor jutott tovább, háromszor pedig elvérzett. Az idei kiírásban öt győzelem, két döntetlen és egy vereség vezetett a legjobb nyolcig, 17 rúgott gól mellé 9-et kapott Favre, majd Terzic együttese. Egymás nemzete ellen felemás a két csapat mérlege: míg a City a Mönchengladbach ellen zsinórban hat mérkőzést nyert meg német ellenfél ellen, addig a BVB legutóbbi öt mérkőzését elveszítette a Premier League-ből érkező ellenfelekkel szemben. A két csapat egymással már találkozott korábban: a 2012/13-as BL-idényben a csoportkör 2. játéknapján 1-1-es döntetlen született Manchesterben, miután Marco Reus 61. percben szerzett találatára Mario Balotelli büntetőből válaszolt a 90. percben, a hatodik játéknapon viszont az 57. percben Julian Schieber döntötte el a találkozót.

A legutóbbi 15 nemzetközi mérkőzéséből 9-et nyert meg a Dortmund, és 2 zárult döntetlennel, a 4 vereség pedig mind idegenben született. Most sem lesz könnyű feladata a BVB-nak, azonban ha Erling Haaland megtalálja formáját, a kapu előtt nagy veszélyt jelenthet: a norvég csatár sérülés miatt kihagyta az ötödik és hatodik játéknapokat, azonban minden más mérkőzésen eredményes volt, így vezeti a góllövőlistát tíz találattal. A mérkőzésen kerek számhoz is elérkezhet egy játékosunk, ugyanis Julian Brandt 50. alkalommal léphet pályára holnap a BL-ben.

A korábbi párharc még ismerős lehet néhány játékosnak, öten ugyanis 2012-ben is érdekeltek voltak: Mats Hummels, Lukasz Piszczek és Marco Reus akkor és most is dortmundi színekben játszottak, Ilkay Gündogan pedig akkor csapattársként, most ellenfélként lép pályára a City mezében. Sergio Agüero, aki az idény végén elhagyja a City-t lezárja sikertörténetét a csapattal, ám a 2012-es Dortmunddal is farkasszemet nézett. Az akkori találkozóról áradoztak a sajtók, és áradozott Jürgen Klopp is, aki a Dortmund trénereként fantasztikusnak titulálta a mérkőzést, hozzátéve, hogy rendkívül büszke csapatára.

Érintett még Sebastian Kehl is, aki egykoron játékosként erősítette a csapatot, most viszont már a lelátóról nézheti az együttes teljesítményét. A sorsolás kapcsán elmondta, hogy ez egy kemény sorsolás, hozzátéve: “Két, nagyon nehéz ütközet vár ránk, a Manchester CIty ugyanis remek formában van. Mi azonban alig várjuk ezeket a találkozókat, és reméljük, hogy elő tudunk húzni valami váratlant.”

Marco Reus szintén várja a találkozókat, ahogy az Ilkay Gündogannal való találkozást is, akiről elmondta, hogy csodálatos látni az ő fejlődését. A kapitány és a csapat sem érzi magát úgy, hogy alárendelt szerepben lennének, ennek kapcsán elmondta: “Igen, ez egy nehéz kör lesz. A City megállíthatatlan a bajnokságban, és a legjobb 16 között is megmutatták a Gladbach ellen, hogy hatalmas ambícióik vannak. Nekünk azonban nem kell ettől tartanunk, hiszen elég gyakran megmutattuk mi is a BL-ben, hogy képesek vagyunk nagy tettek végrehajtására.”

Ezekre a nagy tettekre most igazán szükség lesz, hiszen talán a legkeményebb ellenfelet kaptuk meg, de ez a BL szépsége. Két párharc áll rendelkezésre ahhoz, hogy eldőljön, kinek van helye a legjobb négy között – reméljük, a bajnokságban történt fiaskón most szépíteni tud a Dortmund.