A “Ha…, de…, talán…” bűvöletében

Tisztán látszódott a Manchester City Dortmund iránti tisztelete akkor, mikor Foden gólját ünnepelték. A komplett kispad felugrott, és a csapat fele odarohant, mikor megszerezte a vezetést a vendégek számára a fiatal játékos, ugyanis ez volt az a pont, ahol a leendő angol bajnok tudta: a BVB nem fog tudni három gólt szerezni 15 percen belül, elütve őket az elődöntőtől.

Habár kétszer is 2-1-re kikapott a Manchester Citytől, a Borussia Dortmundot sokan tisztelik: szerte Európában, de még az ellenfél is megsüvegelte a németek teljesítményét. Nem csoda, mivel mindkettő mérkőzés rendkívül szorosra sikeredett. Emre Can úgy fogalmazott: “Talán a világ jelenlegi legjobb csapata ellen játszottunk, és fel tudtuk venni a kesztyűt ellenük.” A gondolathoz Edin Terzic hozzáfűzte: “A Manchester City lenyűgözően játszott mindkét mérkőzésen, és teljesen megérdemelten jutottak tovább, és ez az, ami leginkább számít a Bajnokok Ligájában. Bármilyen mérkőzésről is legyen szó, a legvégén mindig az számít, hogy ki jutott tovább, és nem az, hogy ki érdemelte azt meg.”

A mérkőzés előtt a Borussia Dortmund számára tiszta volt: csak úgy lehet esélyük, ha minden rendben működik, és nem vétenek hibákat. A csapat teljesítménye mindkét mérkőzésen rendben volt, ám a koncentráció néha lanyhult, és ezt Foden két győztes találata is jelzi: előbb Manchesterben a 90. percben, majd Dortmundban a 75. percben mattolta a Fekete-Sárgák védelmét, mindkét mérkőzést megnyerve ezzel, valamint az első mérkőzésen a rontott passz okozta hiba is az első gólhoz vezetett, aminek szintén nem szabadott volna megtörténnie. De… megtörtént.

A hibák a futball részét képezik, csakúgy, mint a labda, vagy épp a sör és a bratwurst, amikor a nézők is jelen lehetnek a lelátókon. A BVB néhány esetben a bírói döntések áldozatául is esett: az első mérkőzésen tévesen vették el Jude Bellingham találatát, és az Emre Can ellen befújt büntető is nagy port kavart. Terzic ennek kapcsán elmondta: “Nem voltunk túl szerencsések a bírói döntésekkel kapcsolatban az elmúlt hét napban”. Ha ezek nincsenek, akkor 2-2, és 1-1 lett volna a végeredmény, amivel a Borussia jutott volna tovább. Talán… hiszen ki tudja, akkor hogy alakul a forgatókönyv.

Lehet azt mondani, hogy ha nincs ez meg az, akkor talán továbbjutunk, de sok volt a hátráltató tényező. A legfájóbb talán az lehet, hogy az esélytelenek nyugalmával vágtunk neki ennek a párharcnak, viszont voltak olyan pillanatok, mikor azt a látszatot keltette a csapat, hogy képesek lehetnek a bravúrra, és továbbjuthatnak. Ez nem sikerült, és bár a City összesen kapott három góljából kettő is a mi nevünkhöz fűződik (rajtunk kívül csak a Porto volt eredményes a csoportkör 1. játéknapján ellenük), ez sajnos kevés vigaszt tud nyújtani.