A BVB és Haaland is rekordokat döntögetett

Köszönhetően Erling Haaland duplájának és a védelem hatékony munkájának, a kiállítás ellenére is a BVB nyert a Wolfsburg elleni, rendkívül fontos találkozón. A csapat nyolc kísérletéből két gól is született, míg a hazaiak hiába lőttek 21 alkalommal is, nem tudták bevenni Hitz kapuját. A mérkőzés érdekességei következnek.

Dominancia: A Wolfsburg sokkal több lövéssel próbálkozott (21-8), és a labdát is többet birtokolta (52%), de nem tudott gólt szerezni a jó lehetőségek ellenére sem.

Történelmi: A Borussia Dortmund immáron 847 perce nem kapott gólt a VfL Wolfsburg ellen – ilyen hosszú szériára egyetlen csapat sem volt képes egy ellenfél ellen. A legutóbbi rekord 799 perc volt, azt a Bayern München tartotta az Eintracht Frankfurt ellen.

Seeler nyomában: Erling Haaland 41. Bundesliga-fellépésén megszerezte 37. és 38. találatát. Csak Uwe Seeler tudott 38 gólig ilyen gyorsan eljutni, neki szintén 41 mérkőzésre volt szüksége, a korábbi hamburgi játékos ekkor viszont már idősebb volt a norvégnál. 21 évesen egyetlen játékos sem jutott el idáig, a mérkőzések számától függetlenül sem. Haaland immáron 10 duplánál tart az idei szezonban, ebből hatot a bajnokság második felében szerzett – egyetlen dortmundi játékos sem volt képes arra, hogy ilyen eredményt beállítson egy szezonon belül.

Széria: A BVB először nyert meg zsinórban négy bajnoki mérkőzést Edin Terzic irányítása alatt, és a Wolfsburg ellen immáron kettő, a Frankfurt ellen pedig egy pont a lemaradás.

Kedvenc ellenfél: 12 mérkőzés óta veretlen a Dortmund a Wolfsburg ellen, és a lehetséges 36-ból 34 pontot gyűjtött be a csapat a Farkasok ellen.

Idegenbeli rekord: Erling Haaland 16 gólt szerzett idegenben idén – ez a ligában a legtöbb, és a Dortmund háza táján először fordul elő ez. A korábbi rekordot Pierre-Emerick Aubameyang tartotta, ő 15 gólig jutott idegenben a 2016/17-es idényben.

Újabb rekord: 17,82 évesen Jude Bellingham lett a legfiatalabb játékos a Bundesligában, akit két sárga lappal küldtek le a pályáról. Nála csak egyetlen fiatalabb játékosnak kellett idejekorán elhagynia a pályát: Maurizio Gaudino a bajnoki debütálásán kapott egyből piros lapot 1984-ben, 17,74 évesen.

Győzelem 10 emberrel: Idén először küldtek le idő előtt játékost a Dortmundtól. Legutóbb Mats Hummels került kiállításra, 2019 novemberében a Hertha ellen, melyet a Dortmund nyert 2-1-re.

Termékenység: A Fekete-Sárgák legutóbbi 29 Bundesliga-bajnokijukon legalább egyszer betaláltak – ez a klub történetében a harmadik leghosszabb sorozat. Minden kiírást figyelembe véve ez a sorozat 43 mérkőzés óta tart.