Haaland közelebb lőtte a Borussiát a BL-csoportkörhöz

A Borussia Dortmund fél órán át emberhátrányban játszva, Erling Haaland duplájával legyőzte a nagy rivális Wolfsburgot a Bundesliga 31. fordulójában, így maximum 2 pontos lemaradást kell ledolgoznia a Bajnokok Ligája indulást érő helyekért az utolsó három körben.

Pokoli hajrát kellett nyitnia Wolfsburgban a BVB-nek ahhoz, hogy ne vesszen el végleg a remény a BL-indulás kiharcolására, ugyanis Edin Terzic legénységére kőkemény utolsó fordulók várnak a bajnokságban. Ha mindez nem lenne elég, továbbra sincs saját kezében a csapat sorsa, hiszen még a Wolfsburgnak és/vagy a Frankfurtnak is pontokat kell buknia ahhoz – azon túl, hogy a Dortmund minden egységet bezsebel -, hogy odaérjen a top négybe.

Terzic dolgát valamelyest megnehezítette, hogy Mats Hummels ötödik sárga lapját gyűjtötte be az Union Berlin ellen, így a rutinos bekk nem léphetett pályára Wolfsburgban, ezért a csapat a Piszczek, Can, Akanji, Guerreiro védőnégyessel vágott neki a találkozónak, míg a középpályán Can helyét Dahoud vette át.

Az első komolyabb helyzetet a Wolfsburg alakította ki – csakhogy nem saját magának. Baku passzolt volna hátra a 12. percben Brooksnak, de az amerikai védő elvétette a labdát, amire Haaland csapott le, s a norvég csatár úgy fest, végre visszanyerte valódi formáját, kíméletlenül használta ki az ajándékot, megszerezve a vezetést a fekete-sárgáknak.

A váratlanul bekapott gól valamelyest megfogta a hazaiakat, akik azonban fokozatosan átvették a mérkőzés irányítását, de igazán komoly lehetőségre így sem futotta erőfeszítéseikből, miközben a BVB igyekezett szervezetten védekezni.

A szünet után aztán jött a hidegzuhany a Borussia számára, az 59. percben Jude Bellingham gyűjtötte be második sárga lapját (tegyük hozzá, az első lap talán túlságosan is szigorú volt), így az utolsó fél órát emberhátrányban kellett abszolválnia a vendég csapatnak. Bár ritkán fordul elő, de ez mintha a Wolfsburgot zavarta volna meg, míg a Borussia igyekezett gyors ellentámadásokra berendezkedni.

A 68. percben aztán ezt az erőfeszítést siker is koronázta, Dahoud ugratta ki a saját térfeléről induló Haalandot fantasztikus ütemben, a norvég pedig sebességből megverte védőit, majd kettőre növelte a dortmundi előnyt. Haaland a sprintje során elérte a 36 kilométer per órás sebességet, amivel Bundesliga-rekordot állított fel…

A második találat végleg megrogyasztotta a hazaiakat, akik bár próbáltak nyomást gyakorolni a dortmundi védelemre, ez már nem igazán jött össze nekik. A Borussia zsinórban negyedik győzelmét könyvelhette el a Bundesligában, amire még nem volt példa Edin Terzic irányítása alatt, sikerével pedig két pontra megközelítette a Wolfsburgot. Amennyiben a Leverkusen legyőzi a Frankfurtot a szombat esti találkozón, úgy egyetlen pontra lenne a negyedik pozíció, ekkora hátrányt kell ledolgoznia a csapatnak a Lipcse, Mainz, Leverkusen trió ellen, hogy jövőre is elindulhasson a legjobbak között.

Folytatás szerdán a Német Kupa elődöntőjében, amikor a Kiel látogat a Signal Iduna Parkba.