“La Decima” – tizedik alkalommal jutott a BVB a Német Kupa döntőjébe

Egy kimagasló első félidőt követően, ahol a Dortmund kilenc lövéséből ötöt is gólra váltott, a második félidőre leengedett ugyan a csapat, de bebiztosította a Német Kupa döntőjébe való bejutást. A mérkőzés érdekességei következnek.

Legnagyobb elődöntős győzelem: Ez volt a BVB 15. elődöntős szereplése, és soha nem nyertek még ekkora különbséggel, mint most a KIel ellen, ráadásul mindezt a csapat gólkirálya, Erling Haaland nélkül.

“La Decima”: A BVB tizedik alkalommal jutott el a Német Kupa döntőjébe, amivel utolérte a Köln és a Bréma együtteseit. Csak a Schalke (12) és a Bayern (24) jutott be a Dortmundnál többször a fináléba.

Stabilitás: Az egész támadószekció brillírozott elöl, de Mats Hummels a hátsó szekcióban nyújtott domináns szerepet. A világbajnok védő párharcai 79%-át nyerte meg, beleértve a légi küzdelmeket is!

Kanadai táblázat: Jadon Sancho öt kupafellépése során nyolc gólban volt érintett a kupában (4 gól, 4 gólpassz), ezzel ő a legeredményesebb játékos a kanadai táblázat alapján a kiírásban.

Az első kör ismétlése: Thorgan Hazard, Gio Reyna, Marco Reus és Jude Bellingham – a közös bennük, hogy az első fordulóban is betaláltak, amikor Duisburg esett áldozatául a Dortmundnak. Az egyetlen kivétel Jadon Sancho, aki ugyan góllal nem, de két gólpasszal most is segíteni tudta csapatát.

Nagy félidei előny: Csupán egy alkalommal fordult elő, hogy a BVB a Német Kupa félidejében nagyobb előnyt élvezhetett: az 1978/79-es idény első kupafordulójában 6-0-ra mentek 45 perc után a BSV 07 Schwenningen együttese ellen, ahol a végeredmény 14-1 lett.

Reus, a biztos pont: Marco Reus az idei kupakiírásban öt meccsen lépett pályára, ebből négyszer is érintett volt egy gólban (két gól, két gólpassz) – csupán a Paderborn ellen nem tudott feliratkozni semmilyen módon a lőlapra, noha azon a mérkőzésen a 116. percben lépett a pályára.

Első dupla: Giovanni Reyna első dupláját szerezte meg a felnőttek között. Ötödik fellépésén a kupában a fiatal amerikai megszerezte második és harmadik találatát, ami azt jelenti, hogy édesapjánál, Claudiónál már eggyel többet szerzett, neki kilenc mérkőzés jutott ki a kilencvenes évek végén.

Múltidéző: Mats Hummels és Lukasz Piszczek szintén kezdő volt a két együttes közötti legutóbbi kupamérkőzésen, 2012 februárjában. Akkor a BVB szintén ünnepelhetett, 4-0-ra győzték le a Regionalligás csapatot a negyeddöntőkben.

Underdogok ellen: A Fekete-Sárgák a legutóbbi 27 alkalommal továbbjutottak alacsonyabb osztályú ellenfeleikkel szemben. Legutóbb 2010 októberében esett meg, hogy egy esélytelenebbnek tűnő csapat felülmúlta a BVB-t: a harmadosztályú Offenbacher Kickers ejtette ki a csapatot büntetőpárbaj során.