Véghajrá – a Dortmund és a Lipcse a bajnokságban kezdik az első felvonást

Borussia Dortmund – RB Leipzig. A két együttes egy héten belül kétszer is farkasszemet néz egymással, az első felvonásra a Signal Iduna Parkban kerül sor szombaton délután a bajnoki forduló keretében.

Az ötödik helyen álló együttes fogadja a másodikat, a két klub között kilenc pont a különbség. Mindkét csapat még küzd a céljaiért, és jelenleg mindkét csapatnak ugyanazok az együttesek segíthetnek: ha a Lipcse nyer, vagy az Union és a Mainz megtréfálja a Wolfsburgot és a Frankfurtot, úgy az ezüstérmet bebiztosíthatja az ezüstérmet, ha viszont a Dortmund nyer, és a fentebbi két csapat nem veszít, úgy akár a dobogó alsó fokára is felugorhat Terzic együttese.

Mindkét csapat előtt kemény feladat áll, hiszen a hazai meccsek tekintetében csak a Bayern és Lipcse nyert otthon többet (11) a Dortmundnál (9), idegenbeli mutatót nézve pedig csak a Bayern előzi meg (11) a Lipcsét sikerességben (8, ezzel a BVB-val holtversenyben állnak). A Dortmund hazai pályán legutóbbi öt mérkőzését megnyerte, és ebben a szezonban legalább egy gólt szerzett minden mérkőzésen a Signal Iduna Parkban (34-et összesen, amivel a második legeredményesebb csapat hazai pályán). Idegenbeli formáját tekintve a Lipcse is jó szériát fut, legutóbbi hat idegenbeli mérkőzéséből ugyanis ötöt is megnyert a csapat, és náluk kevesebbet senki sem veszített el a találkozókból vendégként (3 mérkőzés).

Egymás ellen a két együttes mérlege a Dortmund felé billen, a legutóbbi hat találkozójuk során négy Fekete-Sárga győzelem született, és kétszer zártak döntetlennel, és csupán a legelső találkozásukkor, 2016 szeptemberében nem talált be a Dortmund, akkor 1-0-ra a Lipcse nyerte a találkozót. A két fél közelmúltban vívott csatája igencsak gólgazdag volt, a dortmundi stadionban a legutóbbi négy összecsapás során összesen 17 gól született, ami több, mint 4 gólos átlagot jelent (a legutolsó lipcsei vendégszereplés során 3-3-as végeredmény született, hiába vezetett 2-0-ra és 3-1-re is a Borussia).

A legnagyobb dortmundi győzelemhez 2018 augusztusáig kell visszatekintenünk, akkor ugyanis 4-1-re nyert Favre vezetésével a csapat a szezonnyitón, noha Augustin révén már fél perc után vezetett a Lipcse. A 21. percben Dahoud egyenlített, Sabitzer öngóljával a hazaiakhoz került az előny, majd Witsel szerezte meg a harmadik találatot még a félidő előtt, végül a hosszabbításban Reus tette fel a pontot az i-re.

Mozgalmas mérkőzésre számíthatunk alighanem, hiszen mindkét csapat gólérzékeny, ám kapott gól nélküli mérkőzések tekintetében a Lipcse listavezető (15), és a Dortmund sem kapott a legutóbbi két bajnokiján gólt, viszont a második fordulót leszámítva minden játéknapon legalább egyszer betalált Favre, majd Terzic csapata.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Terzic leszögezte, hogy a csapatnak két fő célja is van: “Az egyik célunk, hogy kvalifikáljunk a Bajnokok Ligájába jövőre is, és ennek okán égető szükségünk van a három pont megszerzésére. Ez azonban nem befolyásolja a másik célunkat, miszerint szeretnénk a kupát megnyerni.”

A Kiel ellen a tréner szavaival élve “az hozott sikert, hogy a gázon tartotta a csapat a lábát”, és ez a lendület nagy löketet adhat a bajnokság végére és a kupadöntőre is, melyre most hangolódhatunk, hiszen előbb a bajnokságban mérkőzünk meg kupadöntős ellenfelünkkel. Terzic a Lipcse kapcsán elmondta: “Nem becsüljük alá ellenfelünket, és nem is az elmúlt öt meccsen nyújtott teljesítményük alapján mérjük fel őket, sokkal inkább a játékosaikban rejlő minőség és tehetség kapcsán. A Lipcse ellen mindig magas színvonalú mérkőzéseket játszottunk, de a fő célunk az, hogy szombat délután megmutassuk a pályán a jelenlétünket, és mindenki számára egyértelművé tegyük, hogy nekünk szükségünk van arra a három pontra.”

Fordított felállásban a Dortmund 3-1-re nyert, az edző azonban óvatosságra intett: “A Lipcse elleni találkozóink mindig szorosak, függetlenül az eredménytől. Két olyan csapat találkozójára kerül sor, akik nagyon magas szinten teljesítenek. Sikerült jól játszanunk a Lipcse elleni meccseinken, és ugyanez lesz a feladatunk a hétvégén is. A csapatuk rendkívül rugalmas mind játékrendszer, mind pedig játékosok tekintetében – remekül összerakott csapatuk van különböző egyéniségekkel, akik képesek bármikor gyorsan reagálni és változtatni a mérkőzés közepén is. Ahhoz, hogy feltörjük a védelmüket, szükségünk lesz arra, hogy a játékosaink remek formában legyenek.”

Erling Haaland a Kiel elleni mérkőzést sérülés miatt kihagyta ugyan, szombaton számolnak vele: “Reméljük nem lesz semmilyen fájdalom jelen, és Erling minden különösebb gond nélkül bevethető lesz.” Giovanni Reyna a Kiel ellen szintén idő előtt lett lecserélve sérülésveszély miatt, azonban várhatóan ő is bevethető lesz szombaton, és visszatérhet az edzésekhez addig is.

A szombati nap tétje hatalmas, így biztos, hogy kemény ütközetre számíthatunk, de mivel, ha nem ezzel hangolódhatunk rá egyszerre a bajnoki hajrára, és a kupadöntőre?

A mérkőzés várható kezdőcsapatai: