Bellingham nagy estéjén győzelem Isztambulban

Bár a végeredmény nem erről árulkodik, összességében sima és megérdemelt győzelemmel kezdte a Borussia Dortmund az új BL-szezont.

Pokoli hangulat és egy mindenre elszánt Besiktas várta a Borussia Dortmundot Isztambulban szerda este, amikor a fekete-sárgák végre megkezdhették a szereplésüket az első számú európai kupasorozatban, amiért az előző idény végén alaposan meg kellett dolgozniuk.

Az új szezonban talán még egyszer sem fordult elő Marco Roséval, hogy hellyel közel az első számú védelmét küldhette gyepre, ezúttal viszont Akanji és Hummels foglalta el helyét a védelem tengelyében, míg a széleken a kifejezetten biztató formát mutató Meunier és a hétvégén remekbe szabott szabadrúgásgólt szerző Guerreiro kaptak helyet. Szintén bekerült a kezdőcsapatba Donyell Malen, aminek Witsel “itta meg a levét”, a belga ezúttal a kispadra kényszerült.

Ahogy arra számítani lehetett, a Besiktas nem óvatoskodott egy pillanatig sem és az első komoly helyzet a törökök előtt adódott. A korábbi dortmundi kedvenc, Michy Batshuayi tette próbára Kobelt, aki a forduló egyik legnagyobb védését bemutatva állta a sarat.

A BVB kissé nehezen találta meg a réseket a találkozó első periódusában a török védelmen, de a türelem a huszadik percben gólt eredményezett. Dahoud dobta ki a jobb szélre a labdát Meuniernek, aki egyből beindította a védelem mögé a lendületből érkező Jude Bellinghamet, az angol pedig Destanoglu lábai között a kapuba lőtt.

Néhány perccel később Malen harcossága alakított ki újabb helyzetet, de a tizenhatoson belül középre lőtt labdáját Haaland nem tudta a kapura irányítani. Helyzet adódott Marco Reus előtt is, de hol a Besiktas kapusa, hol a török védelem állta útját az újabb dortmundi találatnak.

A szünetre mégis kétgólos előnnyel vonulhatott a BVB, ebben pedig elévülhetetlen szerepet játszott Jude Bellingham. Az angol középpályás elképesztő harcossággal szerzett labdát közel a hazai kapuhoz, majd egy csellel elküldte a rá rontó védőjét, középre passzolt Haalandnak, a norvégnak pedig tulajdonképpen csak annyi dolga maradt, hogy az üres kapuba lőjön.

A fordulás után is kézben tartotta a mérkőzést a Dortmund, több alkalommal is növelhette volna az előnyét, Bellingham második, valamint Malen első találatát is Destanoglu hiúsította meg. A túloldalon Kobelnek is akadt feladata, ismét Batshuayi tette próbára a svájci kapust, aki ezen az estén is bebizonyította, hogy immáron megkérdőjelezhetetlenül ő az első számú kapusa a csapatnak.

A csereként beálló Knauff a 92. percben végleg eldönthette volna a már egyébként is eldőlt mérkőzést, de a fiatal játékos a keresztlécet találta el ordító ziccerben, ami végül meg is bosszulta magát. A ráadás utolsó perceiben egy szabadrúgás után Montero csúsztatott a dortmundi kapuba, megszerezve a Besiktas becsületgólját.

Összességében mégis egy sima és megérdemelt győzelemmel távozhatott Isztambulból a BVB, folytatás vasárnap az Union Berlin ellen.