A Borussiák csatáját hozza el a szombati kiemelt mérkőzés

A Bundesliga hatodik fordulójának szombati kiemelt mérkőzése a Borussiák rangadója, melynek során a Dortmund a Mönchengladbach otthonába látogat el a három pont megszerzésének reményében.

A két csapat közt sokáig rendkívül egyoldalú volt a végkimenetel, hiszen a januári 4-2-es vereségig a Dortmund zsinórban tizenegyszer győzte le a Mönchengladbachot, ami széria a leghosszabb volt a Csikók mérlegében egy Bundesliga-csapattal szemben. Hogy a két fél küzdelmein mennyire lehet számítani gólra, azt jól mutatja, hogy a legutóbbi 0-0-ás mérkőzést 1994. április 17-én játszották a Bökelbergben – ez pedig negyvenkilenc mérkőzéssel ezelőtt esett meg. Szintén Bundesliga-rekord, hogy a Dortmund nem kevesebb, mint 22 alkalommal szerzett pontot úgy a Gladbach ellen, hogy 1-0-ás hátrányba került, ráadásul ebből 9 alkalommal el is vesztették a Csikók a találkozót. A csapatkapitány, Marco Reus ráadásul különösen hatékony a Mönchengladbach ellen, ugyanis 14 eddigi mérkőzésén 9 gólt és 6 gólpasszt jegyzett korábbi csapata ellen.

Az idei szezont a hazaiak nem kezdték túl erősen, a tavalyi nyolcadik helyezett csapatnak ugyanis mindösszesen egy győzelme van idén, mellette egy döntetlen és három vereség a mérleg, ráadásul eddigi öt lőtt góljuk elmarad a ligaátlagtól (7,7), és legutóbbi nyolc mérkőzésükön nem úszták meg kapott gól nélkül az aktuális találkozót – április 25 óta, a Bielefeld elleni 5-0-ás siker óta minden alkalommal kapitulált a védelem, viszont hazai pályán szinte mindig bennük van a gól, ugyanis legutóbbi 35 otthoni bajnokijuk során mindösszesen egyszer nem tudtak találatot szerezni.

A vendégeknél ezzel szemben stabilabb a mérleg: legutóbbi 12 bajnokijukból 11-et is megnyert Terzic, majd Rose csapata, és ők tartják a jelenlegi leghosszabb gólszerző szériát – 37 mérkőzés óta zsinórban legalább egy gólt szereztek a Fekete-Sárgák, és a Bayern (20) után ők lőtték idén a legtöbb találatot, összesen 17-et. Kapott gólok tekintetében a helyzet hasonló a két együttes között, a Wolfsburg elleni 2-0-s áprilisi siker óta ugyanis a BVB is minden mérkőzésén kapitulált, viszont az idegenbeli mérkőzéseken is meggyőző a csapat, legutóbbi öt találkozójából ugyanis négyet is megnyert a Dortmund a Signal Iduna Parktól távol.

Marco Rose számára különösen fontos lehet ez a találkozó, hiszen éppen volt csapata ellen lép pályára együttesével a Bundesligában, aminek kapcsán elmondta: “Egy minőségi csapatra számítok, akik ha kifognak egy jó napot, akkor képesek bárkit legyőzni a Bundesligában. A most következő mérkőzésen is az lesz a céljuk, hogy a Dortmund révén egy nagycsapatot győzzenek le saját szurkolóik előtt”. Véleménye szerint a hangulatra sem lesz panasz, és arra számít, hogy a szurkolók által óriási lesz az intenzitás, és csapatának készen kell állnia arra, hogy mindent kiadjon magából, és saját játékát tudja játszani majd a pályán.

A csapat jelenlegi helyzetét is értékelte: “Az eredmény az, ami igazán számít, hiszen ez növeli a játékosok önbizalmát azt illetően, amit a pályán nyújtani tudnak. Már sok elem működik remekül a játékunkban, de azon még sokat kell dolgoznunk, hogy 90 percen át végig tudjunk teljesíteni, hiszen a Bundesligában ha csak egy pillanatra is kiengedsz, gyorsan bajban találhatod magad.”

A sérültek kapcsán is beszámolt a sajtótájékoztatón a 45 éves tréner, mely alapján Thorgan Hazard és Nico Schulz is bevethető lehet, de nem számol velük azzal, hogy 90 percet végigjátszanak, noha már teljes edzést tudtak végezni. Julian Brandt és Emre Can kapcsán azt látja, hogy “jó ütemben haladnak, de szükség van még néhány napra”, míg Daxo (Dan-Axel Zagadou) esetében elmondta: “már egy rövid időre be tudott állni edzeni a társaival, de továbbra is türelmesnek kell lennünk vele kapcsolatban”.

Izgalmas találkozóra számíthatunk ma este 18:30-tól, mikor a Mönchengladbach otthonában útjára indul a labda, vele pedig a Borussiák csatája.