Erős sorozattal bír a BVB a Bochum ellen hazai pályán

A Borussia Dortmund a VfL Bochumot fogadja 82. alkalommal a “miniderbi” keretein belül a Bundesliga 32. játéknapján.

A két csapatnak egyszerre van is célja, és végeztek is az idei kiírásban: a BVB az ezüstéremért küzd, amit kényelmes pozícióból várhat, hiszen nyolcpontos előnye van a harmadik helyezetthez képest, míg a Bochum is megnyugtató előnnyel bír a kiesőzónához képest, nyolc pontnyira áll tőle. Így bár mindkét csapatnak van még tétje, balszerencsék sorozata kéne ahhoz, hogy lemaradjanak az áhított célról, az ezüstről, illetve a bentmaradásról. Akármelyik csapat is nyer, az már bebiztosítja az idei szezonban az elérhető célját.

A jelenlegi felállást tekintve a BVB-nál csak a Bayern tudott többször nyerni hazai pályán (16-ból 13-szor, míg a Dortmund 15-ből 12-szer), és legutóbbi 32 hazai bajnokijukon (beleértve az előző idényt is) rendre legalább egy gólt szereztek. A VfL 14. az idegenbeli tabellán, és legutóbbi hét, otthonuktól távoli mérkőzésükből csupán egyet nyertek meg: a Hoffenheim otthonában arattak 2-1-es sikert április 2-án.

Az előző párharcán a két együttes 1-1-es döntetlent játszott, az előtte lévő három összecsapást viszont megnyerte a BVB a Bochum ellen. Az egyetlen hazai vereséget 1998. szeptember 13-án szenvedte el a Dortmund mostani ellenfelünk ellen, és annak a Delron Buckley góljával nyert a Bochum, aki később a Dortmundban játszott. A legutolsó öt hazai bajnokink a Bochum ellen a hazai győzelem – döntetlen sormintát követte, a legutóbbi hazai mérkőzésen pedig a BVB 2-0-ra nyert még 2009-ben.

Ha valami elmondható a BVB idei meccseiről, az a gólgazdagság, ugyanis a bajnoki meccseiken összesen 123 gól esett, amivel listavezetők a Bundesligában. 2022-ben ráadásul nem veszített el a csapat olyan mérkőzést, ahol megszerezte a vezetést. A Bochum viszont legutóbbi hat bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni, míg a legutóbbi három mérkőzésén nem tudta bevenni ellenfele kapuját. A szezon második felében ráadásul csak két mérkőzésük volt, ahol kapott gól nélkül zártak: a Wolfsburgot 1-0-ra legyőzték, a Leverkusen ellen pedig 0-0-s döntetlent játszottak.

A 30. játéknapon a 2000/01-es szezonban 65.600 néző tekintette meg a helyszínen, ahogy a Fekete-Sárgák kiütik a Bochumot, ahol a jelenlegi vezetőedzőjük, Thomas Reis játékosként végigjátszotta a találkozót. A BVB már korán 2-0-s előnyre tett szert Lars Ricken (16′) és Jörg Heinrich (29′) góljaival. A 66. és 68. percben Billy Reina duplázott, majd Micky Stevic is betalált büntetőből, miután Reina ellen szabálytalankodtak. Abban az idényben a Dortmund a harmadik helyen zárt, míg a Bochum utolsóként fejezte be a kiírást.

Az utolsó három mérkőzést a Bochum, Fürth, Hertha trióval vívjuk meg. A BL-kvalifikáció már biztosított, a fő cél pedig az ezüstérem bebiztosítása. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Rose kiemelte: “Nem érzem úgy, hogy kimerültek lennénk. Meg kell mutatnunk újra, mit tudunk a teltházas mérkőzésen, és boldoggá kell tennünk a szurkolóinkat. Ha valami félresiklik, akkor közbelépek.”

Emre Can eltiltás miatt nem játszhat, Axel Witsel pedig egy betegséget követően visszatérhet, és Felix Passlack játéka is lehetséges szombaton. “Rajtuk kívül nincs más távolmaradó vagy visszatérő az eddigieken felül” – mondta Rose, majd kitért a három fiatalra, Tom Rothera, Jamie Bynoe-Gittensre és Lion Semicre, akik az elmúlt mérkőzéseken debütáltak: “Ha lehetőségünk van arra, hogy a srácok újra belekóstolhassanak a profi futball világába, akkor biztosítjuk nekik. Örülünk, hogy nálunk játszanak, és szeretnénk kihasználni a lehetőséget arra, hogy fejleszthessük őket. Azt is értékelnünk kell, amit az idei szezonban az U19-es csapattal elértek.” – reflektált Rose arra, hogy az U19-es csapattal ezüstérmesek lettek mind a Bundesligában, mind pedig a Német Kupában a korosztályos szériában.

Az ellenfélről a tréner úgy értekezett: “Hazai pályán erősek, de idegenben is képesek voltak pontokat szerezni. Egy rendkívül kontakt csapatról beszélhetünk, akik keményen dolgoznak labda nélkül is, és hihetetlen tempóra képesek”. Az ellenfél trénerét, Thomas Reist jól ismeri, hiszen együtt vettek részt az edzői tanfolyamon: “Képes volt arra, hogy megfiatalítsa, új attitűddel lássa el a “Szürke Egereket”. A feljutásuk évében hihetetlen eufória uralkodott a csapat háza táján”.

A szezon végső célját Rose úgy fogalmazta meg: “A végső benyomás nagyon fontos, ez az, amire emlékezni fognak. A lehető legtöbb pontot szeretnénk megszerezni a szezon hátralévő részében, ehhez pedig az első állomásunk a Bochum lesz.”