A biztos kieső Fürth otthonában zárjuk az idegenbeli túrákat idén

Szombaton a Dortmund a Fürth otthonába utazik, ahol a biztos kieső SpVgg-vel mérkőzik meg – noha számukra már nincs tét, okoztak már némi meglepetést, hiszen a szezon második felében, 2022-ben ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint az Eintracht Frankfurt, és ez a 13 pont több, mint amit három másik csapat összesen szerzett ebben a naptári évben.

A Bundesligában a Fürth nem túl gyakori vendég, viszont számunkra elég kedvesek, hiszen nálunk csak a Leverkusen szerzett ellenük több gólt, szám szerint 13-at négy mérkőzésen, a BVB jelenleg 12-nél tart három találkozó alatt. Ezt a három találkozót egyaránt meg is nyerte a Dortmund, és ezen felül még hatszor találkoztak a felek egymással a Német Kupa keretein belül, ahol a Borussia négyet nyert, egy mérkőzést pedig a Fürth vitt egy döntetlen mellett.

A Fürth kiesése nem a véletlen műve, hiszen a Fürth szerezte a legkevesebb győzelmet a bajnokságban, 32 mérkőzés alatt mindösszesen három alkalommal zsebeltek be három pontot, és tíz mérkőzés óta nyeretlenek immáron. Az előző szezon feljutója legutóbb február 12-én ízlelte meg a győzelem ízét, mikor a Hertha Berlin csapatát győzték le 2-1-re. A Fürth összesen 20 mérkőzést veszített el, ami ligacsúcs az idei kiírásban, ráadásul hétszer úgy veszítettek, hogy ők szerezték meg a vezetést a mérkőzésen először. Az a három győzelem viszont hazai pályán született, és a Bielefeld még náluk is kevesebbszer zárt sikerrel a saját otthonában, ők csupán kétszer tartották otthon mindhárom pontot.

A BVB másik pólust képvisel, győzelmek tekintetében ugyanannyinál tartanak, mint a Fürth vereségben: 20-nál. Ennél többet csak a Bayern tudott megnyerni (24), viszont gólok tekintetében a Dortmund az uralkodó: meccseiken eddig 130 találat esett összesen. A csapat ráadásul rendkívül fiatal, hiszen csak a Stuttgart szerepeltetett idén több 21 év alatti játékost (11) a Borussiánál (8). Idegenben ráadásul szintén jó a formája Rose csapatának, hiszen a legutóbbi nyolc túrából csupán egyet hagyott el vesztesen a klub: a Bayern elleni 3-1-es vereség alkalmával április 23-án.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Rose többek között a célokról és a jelen játékosállományról is beszélt. Mint elmondta: “Senki nem tért vissza a sérüléséből, de rossz híreink sincsenek”. Egy visszatérővel számolhatunk, hiszen Emre Can múlt héten az eltiltását töltötte csupán. Erling Haaland viszont kissé kérdéses lehet, hiszen szerdán lebetegedett, az állapota azonban még változhat addig. Mo Dahoud vállsérüléséből lassan visszatér az edzésekhez, de a hétvégi bajnoki még biztosan korai a számára, míg Thorgan Hazard várhatóan jövő héten tudja megkezdeni az edzéseket.

A számos sérült ellenére a három fiatal, Jamie Bynoe-Gittens, Tom Rothe és Lion Semic nem utazik a Fürth otthonába, hanem visszatér az U19-be. Rose velük kapcsolatban kifejtette, hogy: “Úgy döntöttünk, hogy megadjuk a srácoknak az esélyt arra, hogy megkoronázzák egy csapatként a remek szezonjukat. Örültünk volna, ha velünk jönnek, de ha a fejlődésük továbbra is remek ütemben halad, úgy rengeteg Bundesliga-mérkőzés vár még rájuk a BVB mezében”. Az U19-esek ráadásul rögtön egy rangadóval nyitják meg a szombat reggelt, hiszen az ellenfél a Schalke lesz. Helyettük az U23-as csapatból érkezik két csatár Immanuel Pherai és Justin Njinmah személyében, így ők ott lehetnek a Greuther ellenn.

A bajnokságban Rose a második hely bebiztosítását célozta meg a hétvégére, és kijelentette: “Szeretnénk jól játszani szombaton. Szeretnénk mind a három pontot hazavinni annak érdekében, hogy bebiztosítsuk a második helyet a tabellán. Le kell zárnunk ezt a szezont, és a második helyen szeretnénk végezni. Ami biztos, hogy nem tréfálkozhatunk ezzel a szezonnal, hanem koncentrálnunk kell: jobbak és profibbak szeretnénk lenni jövőre, és okot szeretnénk adni a szurkolóinknak az ünneplésre”.

A második helyet már nagyon nehéz lenne elveszíteni, úgyhogy a fő, hogy a csapat jól játsszon, emlékezetesen búcsúztassa az idei kiírást, és valóban sokkal határozottabban, masszívabban köszönjön majd vissza a nyári szünetet követően. Addig még két mérkőzés van hátra, kezdés a Fürth ellen szombaton 15:30-kor.