A Hertha ellen zárjuk a bajnoki idényt

Elérkeztünk az idény utolsó játéknapjához, ahol a Borussia Dortmund látja vendégül a Hertha Berlin csapatát szombaton 15:30-tól. A megannyi távozó mellett a mérkőzés szinte már másodlagos lesz, de méltó lezárása lenne a mai napnak egy hazai győzelem a fővárosiak ellen.

A mai mérkőzésen már csak a Hertha számára van tétje a mérkőzésnek, hiszen a Dortmund biztos ezüstérmes, és ha valamiért még küzdhet, az az, hogy megdöntse saját gólrekordját. A 2019/20-as idényben 84 gólig jutott el a csapat, idén pedig 83-nál tartanak 33 mérkőzést követően. A Hertha számára már egy pont is elegendő lehet a bentmaradáshoz, de jelenleg még ők tartják kezükben a sorsukat, így van miért küzdeniük a Bundesliga zárófordulójában.

Nem lesz viszont könnyű dolguk, hiszen csak a Bayern nyert idén többször hazai pályán (13) a Dortmundnál (12), akik 33 mérkőzés óta rendre legalább egy gólt szereztek a Signal Iduna Parkban. A berliniek viszont idegenben csupán egyszer nyertek a legutóbbi tizenegy kísérletükből: április 16-án az Augsburgot győzték le 1-0 arányban.

Az egymás elleni mérleg sem a fővárosiaknak kedvez, hiszen a legutóbbi 16 tétmérkőzésükből csupán kettőt nyert meg a Hertha: épp az idei kiírásban arattak 3-2-es diadalt, illetve a 2016/17-es idényben 2-1-es sikerrel zártak, ám ezek a mérkőzések Berlinben voltak. A közös múltat nézve nehezen bízhat abban, hogy most is nyernek, hiszen legutóbb az 1971/72-es idényben esett meg az, hogy mindkét mérkőzést a Hertha Berlin nyerte, akkor az oda- és visszavágó is 2-1-es eredményt hozott. 34 alkalommal csaptak össze a felek a Dortmund pályáján, ebből négy vendégsiker született, és ezek is 2-1-es végeredménnyel zárultak – a legutóbbi 2013. december 21-re datálódik. 0-0-ra aligha lehet számítani, hiszen a BVB 1969 óta rendre legalább egyszer betalált a Herthának hazai pályán.

A gólszerzésben idén több fronton is jeleskedhetett a Dortmund, hiszen a legtöbb büntetőt a Fekete-Sárgák javára ítélték meg (10), és csupán egy mérkőzésen nem tudott gólt szerezni Rose együttese. Ennél csak a Bayern volt hatékonyabb, akik minden találkozójukon szereztek gólt, és csak 11 mérkőzésen kerültek hátrányba, amivel a Dortmundot megelőzik (13). Vereségek terén a Hertha 18-at számlál, tőlük csak a Fürth mutatója rosszabb (21).

A Dortmund 1963. október 19-én aratta legnagyobb arányú győzelmét a Hertha ellen, akkor 7-2-re győzték le a fővárosiakat a Rote Erdében. A 28.000 nézőt számláló mérkőzésen Rylewicz nyitotta a sort egy kezezés miatt megítélt büntető által a 11. percben, majd Rühl egyenlített tíz percre rá, amire rögtön jött egy válasz Emmerichtől (22), a sort pedig Schmidt (29) és Konietzka (44) folytatták. A második játékrészben Sturm, Emmerich és Konietzka folytatták a gólok sorait.

A mérkőzés rendkívül érzelmes lesz már azelőtt, hogy a labda útjára indulna, hiszen Michael Zorc 44 év után int búcsút a BVB-nak, aki játékosként és sportigazgatóként is rendkívül sokat tett a klubért, valamint a korábbi csapatkapitány, Marcel Schmelzer is visszavonul 17 év után. Ahogy Rose fogalmazott:

“Ezek a búcsúzások különlegesek lesznek. Michael Zorc rengeteget tett azért, hogy a klub ott tartson, ahol. Senki nem ismeri és érti ezt a klubot annyira, mint ő.”

A búcsúzások sora ezzel nem ér véget, hiszen Erling Haaland, Axel Witsel és Roman Bürki is biztosan távozik, de a tréner kiemelte:

“Mindenkit megérint a búcsúzás, de amint elindul a mérkőzés, erős és fókuszált teljesítményre számítok mindenkitől. Fontos észben tartani, hogy ez egy tétmérkőzés, és ugyanúgy fontos a megfelelő hozzáállás.”

A mérkőzésnek helyezés szempontjából számunkra már nincs tétje, hiszen a Fürth elleni sikerrel megszereztük az ezüstérmet. A gólrekordra azonban még törekedhezünk, hiszen egy góllal már beállítjuk a korábbi rekordot, kettővel pedig túl is szárnyaljuk a két évvel ezelőtti teljesítményt. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a jelenleg 15. helyen álló Hertha három pontra van a kiesőzónától, így kemény küzdelemre lehet számítani.

Új visszatérő nem lesz a keretben, viszont három játékos – Thomas Meunier, Mahmoud Dahoud és Mateu Morey – visszatért az edzésekre. Morey kapcsán a vezetőedző kiemelte, rendkívül csodálatos, hogy Mateu visszatérhetett a pályára, és társai percekig tartó tapssal fogadták a kemény időszakot megélő társukat. A trió azonban még nem térhet vissza a záró mérkőzésre, hiszen elsődleges a fokozatos felépítésük.

Az utolsó mérkőzés a Signal Iduna Parkban lesz, így Rose szeretné, ha “jó benyomást keltene a csapat, és újabb három pontot szerezne”. Ahogy kiemelte: “A végső benyomás az, amit magaddal viszel a nyárra és a következő szezonra. A Hertha elleni siker egyértelműen egy pozitív üzenet lenne.”

Ma délután utoljára ebben a szezonban útjára indul a labda, ahol az új mez debütálása és megannyi búcsúzó mellett a fő cél világos: még egyszer, utoljára sikerrel szeretne zárni a csapat a Bundesliga 2021/22-es kiírásában.