Újabb gólgála várható a Dortmund és a Leverkusen meccsén?

Újra elrajtolt a Bundesliga! Az első fordulót rögtön egy kiemelt mérkőzéssel kezdjük, ugyanis ma este 18:30-tól a Bayer Leverkusent fogadjuk a Signal Iduna Parkban. A két csapat legutóbbi 11 mérkőzése összesen 57 találatot hozott (35-22 arányban a BVB javára), ami átlagosan öt találatot jelent mérkőzésenként, így könnyen lehet, hogy egy gólgazdag találkozó szemtanúi lehetünk.

Az előző idényben a BVB a 2., a Leverkusen a 3. helyen zárt, és utóbbi csapat februárban veszített idegenben utoljára, a Mainz otthonában 3-2-re maradtak alul. Ez szép statisztika, de árnyalja az összképet, hogy bajnokságon kívül épp az utolsó meccsükön, a harmadosztályú Elversberg ellen szenvedtek 4-3-as vereséget a Német Kupában, így már rögtön az első körben elvéreztek a Gyógyszergyáriak. A Fekete-Sárgák az első fordulót nagyon magabiztosan abszolválták a szintén harmadosztályú 1860 München ellen, levegővételt sem hagyva múlták felül 3-0-ra a müncheni együttest.

Az előző idényben hazai pályán a második legjobb csapat volt a Borussia, 13 győzelem mellé négy vereség társult, míg a Leverkusen idegenben volt a második legjobb, kilenc győzelmet, öt döntetlent és három vereséget felmutatva. A Dortmund tavaly egy hat mérkőzés óta tartó hazai győzelmi szériában volt a Leverkusen ellen, és minden mérkőzésen legalább három gólt is rúgott (3-0, 6-2, 4-0, 3-2, 4-0 és 3-1), de ez megszakadt, miután a B04 5-2-vel sokkolta a Signal Iduna Park közönségét, ami a legnagyobb idegenbeli győzelmük is volt egyben ezen párosításban. A Dortmund ellen viszont még mindig negatív a mérlegük, 34 vereség és 142 kapott gól a mutatójuk, aminél csak a Bayern ellen rosszabb a helyzetük: a bajorok ellen ez a két szám 51 és 166. A BVB ráadásul soha nem veszített hazai mérkőzést a Leverkusen ellen, amennyiben a hazaiak szerezték meg a vezetést.

A korábban említett 6-2-es siker a legnagyobb hazai győzelme a Bayer ellen a Dortmundnak, melyet 2017. március 4-én ért el a csapat. Dembélé nyitott a 6. percben, Aubameyang duplázott a 26. és 70. percben, őket Pulisic (77. perc), Schürrle (85. perc, büntetőből) majd Guerreiro követte (90+2. perc). A túloldalon Volland és Wendell voltak eredményesek. 2019 szeptemberében szintén négygólos különbséggel nyert a Borussia, akkor Alcácer nyitott (28. perc), Reus duplázott (50. és 90. percek), valamint szintén Guerreiro mattolta a vendégek védelmét (83. perc).

A 60. Bundesliga-idény első dortmundi sajtótájékoztatóján több téma is szóba került. A tavalyi fiaskó kapcsán Edin Terzic vezetőedző elmondta, számára másodlagos tényező, hogy azzal a Leverkusennel kezdenek, amelyik borsot tört a csapat orra alá: “A többi 17 csapattal kétszer játszunk, a sorrend kevésbé fontos a számunkra. Sokkal inkább egy nagyon jó mérkőzésre számítok egy nagyon jó ellenfél ellen, ezen van a hangsúly.”

A szezon előtti felkészülés során a védekezési hibák felszámolása volt az egyike a fő fókuszpontoknak. A tréner kiemelte: “Egyike volt a céljainknak az, hogy meglegyen az akarat a kollektív együttműködésre a labda nélküli játéknál is, és nagyobb komolysággal védjük a kapunkat. Reménykedünk abban, hogy ezt szombaton már látni fogjuk”. Hozzátette: számít arra, hogy lesznek hasonlóságok az előző összecsapásból: “El tudom képzelni azt, hogy néhány dolgot ugyanúgy akarnak majd csinálni, mint ahogy akkor, azon a napon nekik remekül működött. Erre külön fel fogom hívni a csapat figyelmét.”

Nem úgy tűnik, hogy a Bayer túl nagy meglepetést okozna: az edző (Gerardo Seoane) ugyanaz, a játékosok nagyjából maradtak, és összeszoktak egymással. A BVB ezzel szemben nagy változásokon ment át a nyáron, és játszhat épp 4-3-3-at, 4-2-3-1-et, vagy épp három védős és két támadós felállást is. Minden lehetséges, kivéve Niklas Süle visszatérése, bár a felépülése jó ütemben halad. Terzic elmondása alapján a játékos már fájdalommentes, és könnyített edzéseket hajt végre. Süle múlt pénteken lett lecserélve az 1860 München elleni kupamérkőzésen combhúzódás miattt. Mellette Felix Passlack és Tom Rothe továbbra sem bevethető, de Salih Özcan már visszatérő lehet: “Fokozatosan növeljük a terhelését, és még két etap van hátra. Ezt követően döntjük el, hogy készen áll, vagy sem” – vázolta helyzetét Terzic.

Ez azt jelenti, hogy Özcan is ott lehet az újonnan igazolt játékosok között, akik hazai pályán debütálhatnak a BVB színeiben a Sárga Fallal a hátuk mögött. Terzic kiemelte: “Ez egy különleges nap lehet az ő számukra, illetve az egész csapat számára is. Alig várjuk a találkozót, készen állunk rá!”