A rögzített helyzetek mesterei csapnak össze pénteken

Csakúgy, mint a tavalyi szezonban, úgy most is az SC Freiburggal mérkőzik meg a Borussia Dortmund a bajnokság második játéknapján.

A Borussia Dortmund számára annyiból mindenképp kedvező ez a párosítás, hogy a Bundesliga csapatai közül éppen ellenük a legjobb a mutatója: 28 győzelem mellé 11 döntetlen, és csupán 5 vereség társul. Az eddigi 44 találkozó során mindösszesen kétszer fordult elő, hogy a BVB nem tudta bevenni a Freiburg hálóját: 2001. október 21-én 2-0-s hazai vereséget szenvedett a csapat, míg 2017. szeptember 9-én, Freiburgban 0-0-s döntetlen született. A Freiburg második legnagyobb mumusát kapja így ellenfélül, hiszen a BVB-nál csak egy klub győzte le őket többször Bundesligás szereplésük során: a Bayern München 31 alkalommal vitte el ellenük a három pontot.

A tavalyi szezon rögzített helyzeteinek két éllovasa mérkőzik meg egymással: a Borussia Dortmund 22 alkalommal talált be ilyen módon ellenfeleinek, és őket épp a Freiburg múlta felül, akik 24 találatot szereztek ilyen módon. Ha a védelem az első fordulóhoz hasonlóan kitart, ez nem lehet probléma, ugyanis a Leverkusen mindösszesen nyolc lövésig jutott el nyitófordulóban, és nem is tudtak (érvényes) gólt szerezni a mérkőzésen.

A Freiburg erősen kezdte az idényt, 4-0-s győzelmet szereztek az Augsburg ellen. Ellenfelünk az elmúlt években tényezővé nőtte ki magát a bajnokságban, a 2020/21-es idényben a 100%-os gólhelyzetek 69%-át értékesítették, amivel a legjobbak voltak a bajnokságban, és tavaly is 55%-os hatékonyságot mutattak ilyen helyzetekben, aminél csak két csapat tudott még biztosabbá válni. Az egész együttes gólveszélyes, jól mutatja, hogy az ő védelmük hozta össze a legtöbb gólt (11-et), és idén is már van egy találatuk a védelemből Ginter révén. Az előző idényben 11 találatot szereztek cserejátékosok, aminél csak egy csapat, épp a Borussia Dortmund tudott többet felmutatni, a Fekete-Sárgák cseréi 14 gólig jutottak. A Freiburg az előző idényben a bajnokságban legtöbbször, összesen 10 alkalommal talált be szabadrúgásból, és ezt is áthozták magukkal az idei szezonra, Vincenco Grifo ugyanis így szerzett találatot az Augsburg ellen.

A szezon első idegenbeli mérkőzése Breisgauba kalauzolja a Borussiát, akik először játszanak majd az új Europa-Park Stadionban. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Terzic a Freiburg sikeres első fordulója kapcsán kiemelte: “A Freiburg is olyan agresszív stílust képvisel, mint a Leverkusen. A Bayer ellen rengeteg időt töltöttünk a labda üldözésével a második félidőben, mivel túl gyorsan került el tőlünk. Egy ponton ettől elfáradsz, épp ezért jobban kell védenünk magunkat, és a labdatartásban is fejlődnünk kell.”

A Freiburg trénerét, Christian Streichet külön méltatta, akiről elmondta, a klub vele hatalmasat lépett előre. Streich 2012 óta a csapat trénere, és az előző idényben a Német Kupa döntőjébe jutott csapatával, valamint kvalifikáltak az Európa-ligába is. A csapatával kapcsolatban Terzic vázolta: “Extrém módon veszélyesek és hatékonyak a rögzített helyzetekből. Egyre jobban hozzászoktak a közös játékhoz, ezáltal sokkal rugalmasabbak is. Készen kell állnunk erre, és tudnunk kell a helyén kezelni ahhoz, hogy elhozhassuk a három pontot.”

Anthony Modeste akár debütálhat is Fekete-Sárga mezben pénteken. A Kölnből érkezett csatár hétfőn írta alá szerződését, kedden pedig már csatlakozott társaihoz az edzőpályán. Vele kapcsolatban Terzic azt nyilatkozta: “Rendkívül fittnek és sikerre éhesnek látszik, így remek opció lehet pénteken. Reméljük, hogy tudja tartani azt, amit az elmúlt években tartott, és hasonló szerepet tölt be itt nálunk, mint Kölnben. Nem hinném, hogy nehéz lenne beilleszkednie a csapatba.”

Niklas Süle és Sébastian Haller továbbra sem bevethető, de a csapat többi része részt vett az edzésen. Salih Özcan, aki nemrégiben még hiányzott már részt vett a kedd reggeli csapatedzésen, majd délután egyéni munkát végzett. Karim Adeyemire még várt egy erőnléti teszt szerdán, ami által eldönthető lesz, hogy csatlakozhat-e újra a csapathoz. Remélhetőleg mindketten bevethetőek lesznek pénteken, és képesek lesznek segíteni a csapatot abban, hogy második győzelmét ünnepelhesse az idény második mérkőzésén.