Ellenünk debütál a Lipcse kispadján Marco Rose

A Borussia Dortmund Lipcsébe utazott, hogy délután farkasszemet nézzen az RB Leipzig csapatával. A Bayern mellett a BVB az egyetlen csapat, amelyiknek az idegenbeli mutatója pozitív a Lipcsével szemben, három győzelem, egy döntetlen és két vereség a mérleg. A mai találkozó extrán izgalmas lesz, hiszen a hazai csapat padjára nemrégiben egy jól ismert edzőt neveztek ki: Marco Roset.

A Lipcse szezonkezdete nem sikerült túl erősre, jelenleg a 11. helyen állnak, és az utolsó csepp a pohárban a BL-fiaskó volt, a Sahtar ellen elszenvedett 4-1-es hazai vereség (akik kétszer annyi gólt rúgtak ezen a mérkőzésen, mint az ukrán bajnokságban három forduló alatt) Tedesco állásába került. Helyére az a Marco Rose érkezett, akit a dortmundi publikum jól ismer, hiszen éppen őt váltotta Edin Terzic vezetőedző a kispadunkon. Az RB jelenlegi mérlege egy győzelem (a Wolfsburg ellen), két döntetlen és két vereség, míg a BVB 12 pontot gyűjtött (4 győzelem, 1 vereség), ezzel második helyen (holtversenyben első a Freiburggal, de rosszabb gólaránnyal) áll a Fekete-Sárga együttes.

Az előző idényben fájó meglepetést okozott a Lipcse azzal, hogy mindkét bajnoki mérkőzését megnyerte a Borussia ellen, míg ezt megelőzően a BVB nyolc mérkőzésen át veretlen maradt ellenük (hat győzelem, két döntetlen). A Bayern az egyetlen együttes, amelyik több vereséget mért a szász város csapatára (7), mint a BVB (6). Ez a két klub az, amelyik ellen többet veszített négy mérkőzésnél a Lipcse, mióta a Bundesligában van. Bár döntetlenre már került sor a két fél között, találatra szinte biztosan lehet számítani, hiszen egyszer sem játszott még 0-0-t egymással a két együttes.

A Lipcse hazai pályán stabil pont volt tavaly, és idén sem rossz a helyzetük, hiszen tíz mérkőzés óta veretlenek saját stadionjukban, legutoljára az Union Berlin ellen kapituláltak,a fővárosi együttes 2-1-re nyert Lipcsében április 23-án. Gólok tekintetében viszont szerénykedik idén a klub, jelenleg hat találatnál járnak, ami elmarad a nyolc gólos ligaátlagtól.

A BVB idegenbeli formája ígéretes lehet, hiszen legutóbbi három túráján egyaránt nyerni tudott. Szerzett gólok tekintetében viszont mi sem jeleskedünk, bár a ligaátlagot pont elérjük a nyolc találattal, viszont tavaly ilyenkor már 17 találatnál járt a csapat. A szerzett gól viszont így is szinte biztos pont, hiszen 33 bajnoki mérkőzés óta rendre legalább egyszer betalál a Dortmund, és Marco Reus akár ma is egy talizmán lehet: ebben az idényben rendre ő szerzi meg az első találatot, ráadásul kilenc eddigi fellépésén a Lipcse ellen csak kétszer állt a vesztes oldalon (5 győzelem és 2 döntetlen szerepel mellette), illetve tíz gólban is érintett volt, melyből négyet maga szerzett, hatot pedig előkészített.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a sérültek helyzete és Marco Rose Bundesligába történő visszatérése is témát szolgáltatott. Játékosok terén Donyell Malen és Karim Adeyemi esetében jó hírek érkeztek, az elmúlt napokban edzettek, és a csütörtöki csapattréning bizonyos részeibe is bekapcsolódtak. Terzic kiemelte, hogy ki kell várniuk a következő napokat is, hogy miképp reagál a szervezetük a terhelésre, és fájdalommentesek maradnak-e, ezért várnak a döntéssel, elkerülvén egy esetleges rásérülést.

Thorgan Hazard hasonló helyzetben van, vele kapcsolatban Terzic elmondta: “Az orvosi vizsgálatot azt mutatták ki, hogy semmi komoly sérülés nem történt, csupán túlterhelődtek az izmok. Biztos vagyok benne, hogy szombatra játékra alkalmas állapotban lesz”. A középpályás még a Köbenhavn elleni mérkőzés során észlelt izomfájdalmakat.

A keddi BL-nyitány volt zsinórban a harmadik győzelme a Dortmundnak, miután előtte a Bundesligában 1-0-ra nyertek a Hertha és a Hoffenheim ellen. A BVB a bajnokságban jelenleg a második helyen áll ugyanannyi egységgel, mint az éllovas Freiburg, csupán a gólarány dönt egyelőre a javukra egy találattal.

A Lipcse a 11. helyet foglalja el, és a már említett BL-vereség okán Domenico Tedesco állását vesztette, helyébe Marco Rose lépett. Terzic méltatta is őt: “Örömmel tölt el, hogy Marco visszatért a Bundesligába, noha egyikünk se hitte azt, hogy ilyen hamar viszontlátjuk egymást. Néztem felvételeket a Lipcse mérkőzéseiről még a vezetőedző cseréje előtt, ez viszont kicsit változtat a dolgokon. A Lipcse már több dolgot és különböző formációkat is kipróbált az elmúlt hetekben, így nem lesz könnyű felkészülni erre a találkozóra.”

Ezt kiemelvén hozzátette, a fő fókuszt saját csapatának teljesítményére kell helyezni: “Képesek voltunk többször is kapott gól nélkül zárni a találkozókat, csapatként védekezni, és keveset hagytuk az ellenfeleinket gólszerzési lehetőséghez jutni. Elmondhatjuk, hogy nagy lépést tettünk ezzel előre a megfelelő irányba.” – Azt is hozzátette, hogy a támadófronton is javult a helyzet: “Elégedettek vagyunk azzal, hogy milyen gyakran és hogy milyen módon teremtettünk tiszta helyzeteket az elmúlt három mérkőzésen. A keddi játéknapon a második és harmadik találatot is hamar meg tudtuk szerezni. Jó szériát futunk, és erre szeretnénk építeni.”

Idegenben még mindig veretlen idén a BVB, és mindkét idegenbeli bajnokiját meg is nyerte a csapat, legyőzve az éllovas Freiburgot 3-1-re, illetve a Hertha Berlint 1-0-ra. A Német Kupában 3-0-s győzelmet ünnepelhetett a csapat az 1860 München ellen, ami a szezon első tétmérkőzése volt. A cél pedig ma sem lehet más, mint folytatni ezt a szériát, és újabb három pontot elhozni idegenből.