Az ötödik felvonás – a Manchester City otthonába látogatunk a BL-ben

A Bajnokok Ligája csoportkörének második játéknapján komoly kihívás vár a Borussia Dortmundra, az egyik esélyesként számon tartott Manchester City otthonába látogat szerda este, hogy 21 órakor megmérkőzzön az angol nagycsapattal.

A két csapatnak ez lesz az ötödik párharca: a 2012/13-as idényben a BVB 1-1-es döntetlent játszott Manchesterben (a gólt Marco Reus szerezte), és a második felvonást pedig Julian Schieber találatával 1-0-ra nyerte. A 2020/21-es évi negyeddöntők során a Fekete-Sárgák kemény mérkőzést vívtak Pep Guardiola csapatával, de mindkét párharcot 2-1-re vesztették el. Ezen mérkőzéseken mindkétszer Phil Foden szerezte a győztes találatot.

Lesz egy komoly visszatérő is Erling Haaland személyében, aki új csapatának mezében rögtön egy duplával avatta fel első mérkőzését a Sevilla ellen 4-0-ra megnyert találkozón. A csatárnak ez volt a 20. fellépése a BL-ben, és már most 25 gólnál tart, amit nála gyorsabban senki sem tudott elérni. Fiatal kora révén ráadásul még egy rekordot átvett: 22 évesen és 47 naposan érte el a 25 találatos mérföldkövet, amit korábban Kylian Mbappé birtokolt, a francia csatár azonban 33 nappal öregebben érte el ugyanezt a számot.

A Manchester City 12. alkalommal jutott be a Bajnokok Ligájába, és az újkori szárnyalását jól jellemzi, hogy zsinórban tették mindezt, az új éra beköszönte óta váltak aktív szereplőivé a kiírásnak (a 2011/12-es idény volt az első a sorban). A csapatnak nem is megy rosszul, hiszen a legutóbbi 9 kiírás során rendre továbbjutottak a kieséses szakaszba – a legjobb eredményük a 2020/21-es szezonra tehető, amikor a döntőig meneteltek (az európai kiírásokban történetük során először), ám Portóban alulmaradtak a bajnoki rivális Chelsea-vel szemben.

Az előző idény során az A jelű csoport élén végeztek 12 ponttal, egy egységgel megelőzve a második helyezett Paris Saint-Germaint. Guardiola csapata a hat mérkőzésből négyet nyert meg, majd az egyenes kieséses szakaszban 5-0-s összesítéssel (5-0, 0-0) ütötték ki a Sportingot, majd az Atléticót múlták felül 1-0-val (1-0 otthon, 0-0 idegenben), végül a Real Madrid parancsolt megálljt az együttesnek (4-3-as hazai siker után 3-1-es hosszabbításban elszenvedett vereség vetett véget a nemzetközi idénynek).

A legutóbbi öt kiírás során a City nem bízta a véletlenre a csoportkört sem, és valamennyi alkalommal az élen zárta aktuális kvartettjét. Ugyanez érvényes a bajnokságra is, az előző idényt bajnokként zárták a Premier Leagueben, és az elmúlt öt évben ez volt a negyedik győzelmük az angol pontvadászatban – ez összességében a nyolcadik sikerük, hatot viszont a 2011/12-es idény óta szereztek meg. Európában is rendkívül erős a mérlegük, az elmúlt 20 hazai mérkőzésükből 18-at is megnyertek 2 döntetlen mellett, legutóbb négy évvel ezelőtt kaptak ki az Etihadban, ahol a Lyon tudott nyerni 2-1-re. Az összmutató is impozáns: a legutóbbi 13 hazai mérkőzéséből 12-t sikerrel zárt minden bajnokságot figyelembe véve.

A Dortmund zsinórban hetedjére jutott el a csúcskategóriába, összességében pedig 17. alkalommal szerepel a BL-ben. A Fekete-Sárgák egyszer már a magasba is emelhették a trófeát, 1997-ben a Juventus legyőzésével ők ültek fel Európa trónjára. Azóta sikerült megközelíteni az eredményt, 2013-ban ugyanis döntőzött akkor Klopp csapata, a fináléban azonban a Bayern München felülmúlta őket.

A tavalyi idény kudarcként maradt meg a köztudatban, ugyanis az Ajax és a Sporting is megelőzte akkor Rose csapatát, ezáltal a 2017/18-as idény óta először nem jutott tovább a klub a kieséses szakaszba a BL-ben. Az idegenbeli mutatója a BL-ben átlagos a Dortmundnak: a legutóbbi 17 mérkőzésből hetet nyert meg, egyszer osztozott a pontokon, kilencszer pedig vereséggel zárt a csapat. Angol csapat ellen régre kell visszatekintenünk a legutóbbi sikerre: a 2015/16-os Európa-liga idényben győztük le a Tottenhamet 2-1-re a White Hart Lane-n. Azóta nyolc alkalommal mérkőztünk meg Premier League-csapat ellen, melynek mérlege 1 döntetlen és 7 vereség.

Ma 18 órakor a klub visszatért oda, ahol 2021 áprilisiában hatalmas küzdelmet mutatott be, és ahol tartotta az 1-1-et a 90. percig a Manchester City ellen a negyeddöntők során. Az utolsó edzést követően a sajtótájékoztatón felidézték az emlékeket, és reménykednek egy ismétlésben a szerdai mérkőzés kapcsán.

Akkor még Erling Haaland a Dortmund játékosa volt, noha a kaput nem sikerült bevennie. Marco Reusnak viszont igen, amivel az első párharcot 1-1-re mentette, majd a visszavágón Jude Bellingham vezetést is szerzett a csapatnak. Edin Terzic vezetőedző ezen párharcról azt mondta, megérdemelten jutott tovább a City akkor, noha a csapat méltó ellenfélnek bizonyult a 2-1-es vereségek ellenére is.

Az ellenfél kapcsán Terzic kiemelte: “Erling még veszélyesebbé és erősebbé tette a Manchester Cityt, akik hihetetlen kvalitást és erőt képviselnek, és favoritjai a Bajnokok Ligájának. Jól látszik abból, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában konzisztensen szednek össze legalább 90 pontot idényenként.”

A csapattal történő videóelemzést követően az edzői stáb Guardiola csapatának fogható pontjaira helyezi a fókuszt. A tréner vázolta a terveket: “Ki akarjuk zárni teljesen azokat az elemeket, amiket mindenképp el kell kerülnünk, és azokra az erősségekre, dolgokra szeretnénk koncentrálni, amit mutatnunk kell a pályán annak érdekében, hogy sebezhetővé tegyük őket. A tempó különösen fontos a modern futballban, így a széleken való támadások is a repertoár részét képezik.”

Terzic reméli, hogy a nemrégiben megsérült duóra, Karim Adeyemire és Donyell Malenre is számíthat: “Még van hátra két edzésünk, és reméljük, hogy azt a jelzést kapjuk tőlük, hogy készen állnak.” A vezetőedző reménykedik abban is, hogy Alex “Meyer ihletett formába kerül, hiszen a Manchester City képes arra, hogy bármely ellenfél ellen akár négy gólt is szerezzen egy mérkőzésen”. Zárszóként azt is kifejtette, örömmel fogják üdvözölni Haalandot: “Alig várjuk, hogy újra találkozhassunk vele, és reméljük, hogy nem fog betalálni – ennek érdekében meg is fogunk tenni mindent, hogy meggátoljuk abban, amihez igazán ért.”