Fekete-Sárgák és Királykékek: eljött a 159. Ruhr-derbi napja!

Ma délután – egy év kihagyást követően – újra sor kerül az egyik legjobban várt mérkőzésre: a Ruhr-vidéki derbire! A Borussia Dortmund fogadja ezúttal a Schalke 04 csapatát, immáron 159. alkalommal tétmérkőzés keretein belül.

A derbik egyik alapismérve, hogy nem számít sem az aktuális helyezés, sem az aktuális forma, itt bármi megtörténhet. Az idei szezon első derbijére úgy kerül sor, hogy a Dortmund jelenleg 5., a Schalke pedig 12. Az elmúlt négy derbi során a Fekete-Sárgák mutattak meggyőző fölényt, 11 rúgott gól mellett egyet sem kaptak (4-0, 3-0, 4-0, 0-0 voltak az eredmények). A Schalke szezonkezdete döcögősen indult, első győzelmüket épp a múlt héten, a Bochum ellen szerezték, 3-1-re legyőzve ellenfelüket.

Arra, hogy ma nem látunk gólt, elég kicsi az esély, a BVB ugyanis az elmúlt 37 hazai bajnokiján rendre betalált ellenfeleinek. Ami a mi malmunkra hajthatja szintén a vizet az az, hogy a Schalke immáron 31 idegenbeli bajnoki óta nyeretlen a Bundesligában, és a legutolsó győzelmüket 2019 novemberében szerezték, mikor a Bréma otthonában szerezték meg 2-1-es eredménnyel a három pontot.

A Gauilga-érának köszönhetően a Királykékek mutatója kicsivel ugyan, de jobb a Dortmundéhoz képest, 60 győzelem mellett 55 alkalommal vesztettek, 43-szor pedig nem jutottak döntésre a felek. Napjainkban azonban a Dortmund fölénye kirívó, a legutóbbi 13 derbiből csupán kettőt veszítettek el, a legutóbbi 3-at pedig kapott gól nélkül meg is nyerték. A Schalke ráadásul ellenünk szenvedte el a legtöbb büntetőt az élvonalban (14), és Dortmundban 11 alkalommal dobták el maguktól az előnyt vezetésből. 0-0-k tekintetében is ez a páros vezeti a tabellát, összesen 11 alkalommal nem találtak be kölcsönösen egymásnak a felek.

Az elmúlt évekből kiindulva talán az egyik legnagyobb meglepetés, hogy mi vagyunk a második legjobb csapat kapott gól nélküli mérkőzések tekintetében, háromszor is megfékeztük ellenfeleinket a gólszerzés terén (ezt a mutatót a Freiburg vezeti öt mérkőzéssel), és egy csapat sem szerzett vezetést nálunk többször, 5 alkalommal is mi lőttük az első találatot. A Schalke noha csak egy mérkőzést nyert meg, mellette csupán kettőt veszített el, a többin tartotta a döntetlent, ezzel csak a Stuttgart előzi meg őket a pontosztozkodásban, a sváb együttes ötször sem tudta dűlőre vinni a találkozóit. A legtöbb játékost az idei szezonban szintén a gelsenkircheniek foglalkoztatták, 24 játékosuk is pályára lépett idén a bajnokságban.

A két csapat között voltak rendkívül gólgazdag mérkőzések, és hazai részről az 1965/66-os idény 23. játéknapja hozta a legnagyobb arányú különbséget: a Rote Erde stadionban ekkor 30.000 néző volt szemtanúja annak, hogy Siggi Held és Aki Schmidt dupláz, valamint Willi Sturm, Hoppy Kurrat és Lothar Emmerich is keseríti a vendégek szurkolóit, amivel 7-0-ra győzték le riválisukat azon a találkozón.

Egy szezon, és közel két év telt el a legutóbbi derbi óta, így extra hangulatra lehet számítani a mai mérkőzésen. A legutóbbi, 2020 októberében megvívott rangadón 300 néző volt csupán jelen a pandémia okán, melyet a BVB 3-0-ra nyert meg, majd a visszavágón 4-0-s sikert arattak a Fekete-Sárgák Gelsenkirchenben. Ez volt az utolsó derbi máig, hiszen a Schalke a szezon végén a másodosztályba kényszerült, de idén visszajutottak az élvonalba.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón éppen ezért Terzic elmondta, helyén kezelik a találkozót: “Egyértelműen örülünk ennek. Tudjuk, milyen jelentőséggel bír ez a derbi a szurkolóknak és a régiónak egyaránt, és tisztában vagyunk a felelősségünkkel is. A derbi a legfontosabb mérkőzés, és tudjuk: meg kell nyernünk ezt a találkozót, és meg is akarjuk nyerni azt.” Egy győzelemmel a csapat 15 szerzett egységnél tartana, amivel a tréner elégedett lenne, hiszen megszilárdítaná helyzetét a tabella elején.

A tabellán a BVB az ötödik helyet foglalja el 12 ponttal, míg a Schalke 12. 6 ponttal. Sebastian Kehl sportigazgató kiemelte: “A Schalke minden akadályt elénk fog gördíteni. Ez a mérkőzés mindig különleges jelentőséggel bír, és nem számít, ha az egyik csapat az élen áll, a másik pedig a tabella végén. Mindkét csapat bele fog adni mindent ebbe a mérkőzésbe, a Schalke ezt egyértelműen meg fogja mutatni nekünk. Tele ambíciókkal fognak érkezni a stadionunkba, ennek ellenére meg kell nyernünk ezt a mérkőzést.”

Terzic a vendégek elmúlt találkozóit megtekintve megállapította, hogy “rendkívül intenzíven és keményen játszanak, különösen olyan helyzetekben, ahol a labda visszanyerése a cél a centrumba. Ha ez sikerül nekik, gyorsan kontrára játszanak. Rendkívül effektív játékot játszanak, néhány passzból próbálnak meg az ellenfél kapujához férkőzni.”

A hosszútávú kieséssel bajlódó játékosokat, valamint Gregor Kobelt leszámítva minden játékosra számíthat a vezetőedző a szerdai, fárasztó manchesteri mérkőzés ellenére is, ahol a Fekete-Sárgák tisztességes helytállással maradtak alul 2-1-re az angol bajnok ellen. A mérkőzés kapcsán Terzic kiemelte: “Rengeteg olyan dolgot csináltunk Manchesterben, ami optimizmussal töltött el bennünket. Ha minden feladatba ilyen energiával vetjük bele magunkat, mint amit akkor mutattunk az első másodperctől kezdve, akkor sikeres futballt játszhatunk. Az, ahogy egymást támogattuk, komoly löketet adott mindenkinek, és ezt ha meg tudjuk ismételni háromnaponta, komoly eredményeket érhetünk el.”

Nem lehet kérdés, hogy ez a mentalitás a derbin kötelező kell, hogy legyen, akkor sikerrel küzdhetünk a három egység megszerzéséért.