Értékes derbigyőzelem, komoly vezéráldozattal

A Borussia Dortmund és a Schalke a gelsenkircheniek másodosztályú kirándulása és a koronavírus-járvány miatt 1239 napja nem találkoztak közönség előtt. A Signal Iduna Parkban igazi derbihangulat fogadta a csapatokat.

A BVB hét közben a Manchester City otthonában szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében és nyolcvan percen keresztül szinte tökéletesen játszott. Aztán érkezett egy bomba és sajnos ahogy az várható volt, Erling Haaland is, így a Terzic-legénység pont nélkül, mégis jó érzésekkel távozhatott Angliából.

Az idei szezonban talán először fordult elő, hogy Edin Terzicnek sikerült megszerveznie a csapatvédekezést és ez a stratégia kifizetődni is látszott. Ezek után következett a Schalke elleni rangadó, ahol a presztízsen túl már csak azért is volt fontos bezsebelni a három pontot, mert egy héttel korábban a Lipcse ellen kilátástalan játékkal kullogott haza pontok nélkül a csapat.

A BVB trénere négy helyen változtatott a manchesteri kezdőcsapathoz képest, Schlotterbeck, Brandt, Malen és Wolf került be Süle, Can, Guerreiro és Reyna helyére.

A Dortmund pontosan úgy kezdte a rangadót, ahogy azt kell, az első perctől kezdve kézben tartotta a meccset és nem hagyott területet az egyébként is kifejezetten passzív Schalkénak. Az első játékrész felénél 73 százalékban birtokolta a labdát a hazai csapat, a párharcokat pedig 71 százalékban nyerte meg. Malen kifejezetten aktívnak bizonyult a bal szélen, és már a hetedik percben bevette a gelsenkircheni kaput – sajnos azonban Brandt lesen tartózkodott az akció során.

A 28. percben aztán olyasmi történt, amit a Dortmund-szurkolók soha többé nem szeretnének látni. Marco Reus egy belépőnél fájdalmas arccal maradt a gyepen, az ismétlésből pedig jól kivehető volt, hogy teljesen maga alá fordult a bokája. A csapatkapitányt hordágyon kellett levinni, de öröm az ürömben, hogy várhatóan csak néhány hetet kell kihagynia, és a világbajnoki szereplése sincs veszélyben.

Schwolow kapus jól állta a sarat a vendégek kapujában, bár az igazat megvallva a hatalmas mezőnyfölény ellenére olyan sok helyzetet nem sikerült kidolgoznia a Dortmundnak, persze mit mondjon a Schalke, amelynek sikerült egy impozáns 0.0 xG-vel lehoznia az első 45 percet.

A második félidő egy hatalmas hazai lehetőséggel indult, Malen veszélyeztette ismét Schwolow kapuját, pár perccel később pedig Bellingham lövését kellett blokkolnia Yoshidának. A játék képe nem sokat változott az első 45 perchez képest, a gelsenkircheniek gyakran át sem tudták lépni a felezővonalat, viszont szervezetten védekeztek, ami egyre növelte a nyomást a BVB-n, hiszen a percek folyamatosan pörögtek le.

A játékrész felénél aztán cserére szánta el magát Terzic, Moukoko és Adeyemi váltották Modeste-t és Malent, amivel némi lendület költözött a Borussia játékába. A 79. percben sikerült is feltörni a vendég reteszt, Wolf kanyarított egy remek ívelést Moukoko fejére, a tinédzser csatár pedig Schwolow kapujába bólintott, megszerezve ezzel a derbigyőzelmet.

Ez már csak azért is különösen értékes, mert az Augsburg megtréfálta a Bayern Münchent, a bajorok pedig zsinórban negyedik bajnokijukon maradtak nyeretlenek, ezért most különösen fájó lehet például a Werder elleni érthetetlen leolvadás, mert akkor már hat pont lenne a csapat fórja a legnagyobb rivális előtt.

Az erőltetett menet után most lélegzetvételnyi pihenő vár a csapatra, legalábbis ami a klubfutballt illeti, hiszen a következő héten válogatott mérkőzéseket rendeznek a Nemzetek Ligájában. A Borussia legközelebb október elsején a Köln otthonában lép pályára aztán pedig következik a BL-továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú Sevilla elleni párharc két mérkőzése, közte egy Bayern elleni rangadóval.