1-0-ról folytatja párharcát a Chelsea és a BVB


Ma este a Stamford Bridge-re irányul a figyelmünk, ahol eldől, ki jut tovább a negyeddöntőbe a Chelsea-Dortmund párharcából. De mi a jó a Chelseanek, és mi a jó a Borussiának? Ami biztos, a párharc még nyitott, bár a vendégek várják előnyből a találkozót.

Az első párharcot 1-0-ra nyerte a Borussia Dortmund Karim Adeyemi góljával, így továbbjut, ha nyer, vagy döntetlent játszik a csapat a Stamford Bridge-n. Az egygólos vereség hosszabbítást, illetve lehetséges büntetőpárbajt von maga után, míg a kettő, vagy több gólos vereség esetén eldől a csapat sorsa, és befejezi küzdelmét az idei kiírásban. A helyzet számunkra kedvezőbb, de nem írható le a Chelsea annak fényében, hogy a Signal Iduna Parkban mutatott játékuk több ponton is veszélyesnek bizonyult.

A londoni alakulat 19. alkalommal vesz részt a Bajnokok Ligája küzdelmeiben, amivel a második legtöbb részvételük van a kiírásban az angol együttesek között (a listavezető a Manchester United 24 alkalommal). A Chelsea kétszer nyerte meg a kiírást, 2012-ben és 2021-ben emelhették magasba a trófeát. Az idei szezonban mérföldkövet állított be a Chelsea, a 2-1-es hazai sikerük a Dinamo Zágráb ellen a 100. volt a legrangosabb európai kiírásban.

Az ellenünk elszenvedett 1-0-s vereségük mindösszesen a 7. volt az elmúlt 37 mérkőzésükből, előtte 23 győzelemmel, 7 döntetlennel és 6 vereséggel álltak a londoniak. Hazai pályán erősnek mondható a csapat, miután a legutóbbi 18 mérkőzésükből 10-et is megnyertek, és öt döntetlen mellé csupán három vereség társul. 16 alkalommal jutottak be a legjobb 16 közé, ahonnan 10 alkalommal jutottak tovább, és hatszor búcsúztak a sorozattól. Visszavágókban szintén jeleskedik a csapat, ugyanis 14-ből 8-szor voltak eredményesek akkor, amikor az első mérkőzésen vereséget szenvedtek, ráadásul három alkalommal szenvedtek az első körben 1-0-s vereséget otthonuktól távol, és mindháromszor fordítani tudtak hazai pályán. Büntetőpárbajban már foghatóbbnak bizonyultak, hét alkalomból csupán háromszor jutottak tovább.

A Borussia Dortmund legjobb 16 közötti mérlege szintén pozitív, hét nekifutásból négyszer jutottak tovább, háromszor pedig kiestek. Legutóbb a Sevilla ellen vívtak küzdelmet két évvel ezelőtt, akkor továbbjutottak (2-2 és 3-2). Angol csapat ellen kifejezetten régen nyert a Borussia: a 2015/16-os idényben az Európa-ligában múlta felül 2-1-re a Tottenham Hotspur csapatát a legjobb 16 között a visszavágón, és egészen idén februárig kellett várni az újabb sikerre. Idegenben a mérlegünk nem túl pozitív: 4 győzelem, 1 döntetlen és 10 vereség szerepel a Dortmund eredménylistáján. Ami viszont biztató, hogy csupán kétszer volt rá precedens, hogy első körös győzelem után a BVB búcsúzott az adott kiírástól, noha az egyik emlék friss lehet: 2020-ban a PSG áldozataivá váltunk azután, hogy az odavágón sikert arattunk. Büntetőpárbajban négyszer vettünk részt, ebből 50% a mérleg: kétszer továbbjutottunk, kétszer pedig búcsúztunk az adott sorozattól.

Hétfő este teljesítette utolsó edzését a Dortmund, a helyszín ezúttal már London volt. A játékosok készülését nehezítette, hogy folyamatos záporesők kísérték munkájukat, de ma este már másfajta viharral kell szembenézniük: 39.392 ellenséges hanggal, akik azért fognak szurkolni, hogy a Chelsea továbbjusson a negyeddöntőbe. A BVB kezd előnyből, 1-0-ról várhatják a visszavágót.

Mindkét csapat edzőjének részéről van egy kölcsönös pont: a tisztelet. A Chelsea trénere, Graham Potter méltatta csapatunkat: “Fantasztikus szériát futnak, minden tétmérkőzést megnyertek eddig 2023-ban”, és Terzic is kiemelte: “A tabellán elfoglalt pozíciójuk messze nem tükrözi azt, amire igazából képesek, nem szereztek annyi pontot, mint amennyit ténylegesen megérdemelnének.”

A tréner azt is elmondta: “Szeretnénk az elmúlt hetek teljesítményét továbbra is fenntartani, és tudjuk, mely területeken kell fejlődnünk ahhoz, hogy továbbjuthassunk a következő fordulóba. Ha képesek vagyunk továbbra is együtt élni a mérkőzés minden pillanatával, akkor nagy esély kínálkozik arra, hogy Európa legjobb 8 csapata közé jussunk ebben a szezonban.”

Mindenki tudja azt a csapatnál, hogy nem elég csak fejben ott lenni a pályán, kimagasló teljesítményre is szükségre lesz: “A Chelsea megtette a lehető legtöbbet az elmúlt pár hétben annak érdekében, hogy összeálljanak csapatként.” – reflektált Terzic az ellenfelünk helyzetére, amit megbolygatott a januári átigazolási időszak, hiszen számos új érkező volt a csapat háza táján. A tréner visszatekintett az előző mérkőzésre is, kiemelve: “Láthattuk, milyen erősen tudnak építkezni akkor, ha passzívvá válunk, és hagyjuk érvényesülni az ellenfelet.”

Az első párharcot Karim Adeyemi találatával megnyerte a BVB – erre azonban nem számíthat most a csapat, mert bár a játékos az elmúlt két napban visszatért a labdával való edzésekhez is, a londoni túrát nem tudta vállalni. Ugyanez érvényes Julian Ryersonra is, noha ő eltiltását tölti. Gregor Kobel hétfőn megkezdte az egyéni edzésmunkákat, és szerencsére be tudott csatlakozni később a csoportos edzésekbe is. Terzic vele kapcsolatban elmondta: “Napról napra jobban érzi magát. Kedden reggel döntünk arról, hogy tud-e kezdeni, vagy legalább a padra le tudjuk-e ültetni őt.”

Izgalmasnak napnak, izgalmas estének ígérkezik a keddi a Stamford Bridge-n. Gondolatait Terzic azzal zárta: “Nem gondolhatunk arra, hogy a forma dönteni képes a találkozóról – ez egy kieséses mérkőzés, ahol félidőben 1-0-s előnyünk van. Ez a klub számára egy fontos mérkőzés lesz. Meg akarjuk mutatni, hogy képesek vagyunk felvenni a kesztyűt Európa topcsatainak egyikével szemben is.” A Chelsea trénere, Graham Potter úgy fogalmazott: “Különleges estére számítok különleges légkörben. A Stamford Bridge rázkódni fog – hatalmas és izgalmas mérkőzés szemtanúi leszünk.”

Ma este 21 órától kezdetét is veszi a párharc második felvonása, ahol eldől, melyik együttes jut tovább a következő fordulóba.