Vereséggel felérő pontvesztés Gelsenkirchenben

A Borussia Dortmund nem gazdálkodott jól a lehetőségeivel a Schalke elleni bajnokin, a kék-fehérek viszont szinte száz százalékig kihasználták ziccereiket. Hiába dolgozott ki a Borussia temérdek helyzetet, egy ponttal távozott a rangadóról.

A Schalke ugyan kieső helyről várta a Dortmund elleni bajnoki rangadót, ugyanakkor a királykékek 2023-ban remek formának örvendenek: akárcsak a Ruhr-vidéki rivális, ők sem szenvedtek vereséget a bajnokságban és szépen lassan elkezdték ledolgozni hatalmasnak tűnő hátrányukat a bennmaradásért folytatott küzdelemben.

A Dortmundnak a fájó és kellemetlen Chelsea elleni BL-kiesést kellett volna feledtetnie önmagával és a szurkolókkal egyaránt és ennek szellemében is futott ki a pályára Edin Terzic alakulata, amely az első félidőben egyértelműen uralta a mérkőzést a Schalke vendégeként.

Az első lehetőséget Ryerson puskázta el, amikor az ötös vonaláról kapu mellé lőtt, majd a tizenegyedik minutumban Bynoe-Gittens előtt adódott egy kisebb helyzetféleség, amit aztán a hazai védelem könnyedén hatástalanított.

Fährmann kapusnak a tizennyolcadik percben kellett először – de nem utoljára – hárítania, amikor Guerreiro vette célba a gelsenkircheni ketrecet. A huszonnegyedik percben aztán gyakorlatilag a semmiből vezetést szerezhetett volna a Schalke, Hummels hatalmas hibáját követően Salazar vezethette egy az egyben a játékszert Meyer kapusra, de nem találta el a dortmundi kaput.

Az első fél óra végéhez érve Fährmann mutatott be újabb bravúrt, amikor Bellingham hozta helyzetbe Malent, ám a holland nem tudott túljárni a remek napot kifogó kapus eszén. A Fährmann-show a harminchetedik percben folytatódott, a Borussia ismét sikeresen bontotta meg a Schalke védelmét a bal oldalon, Wolf kísérletét azonban lábbal hatástalanította a királykékek hálóőre.

A dortmundi mezőnyfölény végül a 38. percben érett góllá, de nem egy kidolgozott akciót követően. A támadó harmadba kalandozó Nico Schlotterbeck gondolt egyet és tűzött egy lövést kapura nagyjából 18 méterről, ezzel pedig már Fährmann sem tudott mit kezdeni. Ez volt a bekk negyedik találata az idei szezonban.

Nem sokkal később Bellingham duplázhatta volna meg a dortmundi előnyt, az ötös sarkáról váratlanul húzott volna vissza egy lövést a rövid alsó sarokba, Fährmann azonban jó érzékkel hagyta ott a lábát és újabb hatalmas védéssel tartotta meccsben csapatát.

Ezzel még mindig nem ért véget a helyzetek sora, Malen szintén bevihette volna a második gyomrost a hazaiaknak, éles szögből leadott kísérletét viszont Josida blokkolta háttal. Összességében előnnyel, de bosszúsan vonulhatott pihenőre a BVB, hiszen könnyedén eldönthette volna a nyitott kérdéseket a Terzic-legénység.

A második játékrészre egy valamivel kezdeményezőbb Schalke érkezett meg, de a háló azért nem törte a dortmundi hátakat, az 50. percben viszont egy gyors labdaszerzést követő kontratámadásból egyenlítettek a vendéglátók, Bülter gurított gyakorlatilag az üres kapuba.

Tíz perccel később ismét a fekete-sárgáknál volt az előnyt, Guerreiro szokás szerint eleresztett egy rakétát, ami a hazai kapuban kötött ki, ezzel Fährmann kapus sem tudott sok mindent kezdeni.

Nem sokkal később ismét esély nyílt a Dortmund előtt, hogy lezárja a találkozót, Bynoe-Gittens azonban ziccerből a kaput sem találta el, ami végül megbosszulta magát. A 79. percben Karaman egy kifejezetten erőtlen, gyenge fejessel egyenlített ki, a gólban pedig vastagon benne volt Meyer kapus keze is, akinek látszólag könnyedén hárítani kellett volna a felhő fejest.

A Dortmund fontos és igen fájó pontokat veszített a Bayern elleni versenyfutás tekintetében, ráadásul zsinórban második meccsén maradt nyeretlen. A válogatott szünet előtt még egy Köln elleni mérkőzés vár a csapatra, azt követően pedig az Allianz Arénában játssza le a szezon talán legfontosabb találkozóját az alakulat.