BVB vs. Wolfsburg – szórakoztatás, gólok, győzelmek

A VfL Wolfsburg csapata mindig is a BVB kedvenc ellenfelei közt szerepelt, és a szurkolók is arra számolhatnak, hogy sok találat születik a két együttes között, ugyanis korábbi találkozóik alapján mérkőzésenként átlagosan több, mint három találat várható. Vasárnap este 17:30-tól feszül egymásnak a két csapat, mely egy fontos lépés a hazaiak számára a bajnoki címért vívott küzdelemben.

A BVB a második helyen áll a bajnokságban, egy ponttal lemaradva a listavezető Bayern München csapatától. Ellenfelünk két kényelmes győzelem után érkezik hozzánk (5-1 a Bochum otthonában, 3-0 a Mainz ellen), mellyel a hetedik helyre tornászták fel magukat. Számolni lehet azzal, hogy a találkozó fordulatos lesz, miután a legsikeresebb hazai csapat fogadja az idegenben harmadik legjobban teljesítő együttest – a Wolfsburg hétszer nyert idegenben, a legutóbbi négy útjukról ráadásul háromszor tértek haza három ponttal a tarsolyban. Idegenben csupán a Bayern München nyert náluk többször (8 alkalom), és csak két csapat vesztett kevesebbszer útjaik során a VfL-nél, akik ötször távoztak üres kézzel. Hazai oldalról a Borussia gólérzékenysége továbbra is megmaradt: a legutóbbi 48 hazai bajnokijukon rendre betaláltak (ez jelenleg is tartó sorozat), és a legutóbbi 10 alkalom során pedig legalább kétszer is mattolták az ellenfelek védelmét a Signal Iduna Parkban.

Az első mérkőzés 2-0-s wolfsburgi sikerrel zárult, mellyel egy hosszú széria záródott le: több, mint hét éven keresztül maradt veretlen a BVB a VfL-lel szemben (a 2015-ös kupadöntő óta), ezek során 13 győzelem és 1 döntetlen született. A Bundesliga történetében a wolfsburgiak csak a Bayerntől szenvedtek el több vereséget (41) és kaptak több gólt (132), mint a Dortmundtól (31, 108). A Fekete-Sárgák a legutóbbi 14 hazai mérkőzésükből csupán egyet veszítettek el a Wolfsburg ellen, kilenc győzelemmel és négy döntetlennel abszolválták az elmúlt időszakot – a hazai pályán elszenvedett vereséghez ráadásul 2012 decemberéig kell visszautazni az időben, akkor 3-2 lett a végeredmény.

Az idei szezonban a Dortmund szerezte a legtöbb győzelmet a bajnokságban (19), és nem kenyerük a pontosztozkodás, az ő nevükhöz fűződik a legkevesebb döntetlen is (4). A Wolfsburg formájára sem lehet panasz, legutóbb a 27. játéknapon szenvedtek vereséget a Mönchengladbach otthonában (2-0), és a legutóbbi kilenc mérkőzésükből ez volt az egyetlen nullázásuk pontok tekintetében. Döntetlenekben viszont jeleskedik a csapat, csak a Köln tudott többször pontot csenni (11 alkalom) a Wolfsburgnál (10 alkalom).

2022. április 16-a jeles alkalom volt a dortmundiak számára, a napsütötte Signal Iduna Parkban 79.200 néző szeme láttára aratta a csapat a legnagyobb arányú győzelmét a Farkasok ellen. A gólok sorát a debütáló védő, Tom Rothe nyitotta, majd a 24. és 38. percek között Axel Witsel, Manuel Akanji, Emre Can és Erling Haaland is szomorította a vendégek szurkolóit. A második félidő ehhez képest teljesen eseménytelen volt: Haaland tovább növelte az előnyt az 54. percben, majd a 81. perchez érve Ridle Baku megszerezte a szépítő találatot, mellyel beállt a 6-1-es végeredmény.

Négy fordulóval a vége előtt végképp nem lehet kérdés, minden mérkőzést nyernie kell a csapatnak, ha a bajnki címért még ringbe szeretne szállni, és a Bochum elleni botlást hamar a múlttá kell tenni. Edin Terzic vezetőedző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, már kedd óta a Wolfsburg elleni találkozóra fókuszálnak, és remek edzésmunka van a hátuk mögött. 26 játékos volt a pályán az edzések során, és bár vannak köztük olyanok, akik még egyelőre visszarázódni próbálnak, a többség játékra készen áll. Jelenleg Guerreiro és Schlotterbeck kérdéses – egyikük sem tudott még teljeskörű edzésmunkát végezni, így a döntést mára hagyták velük kapcsolatban.

Terzic úgy véli, ellenfelük remek munkát végez: “Mindent, amit csapatként csinálnod kell, ők azt remekül végzik. Legyen az egy blokkolás a bedobásnál, kontratámadás, kirúgás, góllövés – mindig valami újjal tudnak előállni.” Az elemzés mellett a tréner nem csupán a tehetséget, a fizikai állapotot is kiemelte: “Rendkívül magasak, és rengeteg kiváló sprintert tudnak a soraikban. Ez, kombinálva az edzőjük remek ötleteikkel komoly veszélyt jelenthet bármelyik ellenfél számára” – méltatta Niko Kovac együttesét, akik az első mérkőzésen 2-0-s sikert arattak, és jelenleg a 7. helyen állnak. “Nem csak az előző mérkőzésünk volt figyelmeztető, hanem a jelenlegi formájuk is. Ennek ellenére magabiztosak vagyunk, és tudjuk, hogy léteznek vonzóbb feladatok is a Wolfsburg számára annál, hogy hozzánk kell látogatniuk.” – jelentette ki Terzic, majd folytatta: “Tudjuk, hogy meg tudjuk nyerni az összes hátralévő mérkőzésünket, de csak akkor, ha a maximumot beleadja. Ez lesz a feladatunk az elkövetkező hetekben. Óriási elvárások vannak – nemcsak a régiótól, nem csupán a szurkolóktól, de magunkkal szemben is. Minden botlás ellenére ott van még karnyújtásnyira tőlünk a kitűzött cél. Amire figyelnünk kell, hogy mindent, amibe csak beleszólásunk van, számunkra kedvezően alakítsunk.”

Ez ma el is kezdődhet az első feladattal: három pont begyűjtésével a Wolfsburggal szemben.