A Borussiák csatája: újabb sikerrel nyújtaná hazai sorozatát a Dortmund a Gladbach ellen

Remek előjellel vághat neki a Dortmund a Mönchengladbach elleni mérkőzésnek, ugyanis legutóbbi nyolc bajnokiját egyaránt megnyerte a Signal Iduna Parkban ellenük, plusz még egy kupamérkőzést is győzelemmel abszolváltak. Ezen kilenc győzelem során a Dortmund 29 gólt jegyzett, vagyis mérkőzésenként több, mint hármat átlagol.

A második helyezett csapat fogadja a 10. helyen álló együttest. A két klub között 8 helyezés és 25 pont a különbség, ezzel a felállással vágnak neki a 18:30-kor kezdődő találkozónak. A BVB a lehetséges 51 pontból 46-ot szerzett meg a legutóbbi 17 hazai mérkőzésén a Gladbach ellen, így alighanem kedvenc ellenfelei között tartja számon a Ruhr-vidéki alakulat őket.

A Dortmund idén 40 pontot szerzett hazai pályán (átlagosan 2,67-et mérkőzésenként), ami ligacsúcs. A legutóbbi 49 hazai bajnokiján rendre szerzett legalább egy találatot a csapat, az elmúlt 11 alkalommal ráadásul minimum duplázott is a Signal Iduna Parkban. Ellenfelünk formája nem a legerősebb, hat idegenbeli mérkőzés óta nyeretlenek immáron, ráadásul összesen egy győzelmük van idén idegenben: január 28-án Sinsheimben nyertek 4-1-re. Nincs még egy csapat, amelyik idegenben annyira kevés győzelmet szerzett, mint a Gladbach, holtversenyben viszont a legtöbb döntetlenjük nekik van, összesen hat.

A Dortmund 22 alkalommal szerzett pontot azután, hogy hátrányba került a Mönchengladbach ellen, ami a Bundesligában csúcs. A legutóbbi 16 hazai mérkőzéséből 15-öt nyert meg a Dortmund a Csikók ellen, és 1988 augusztusa óta minden egyes alkalommal betalált hazai pályán ellenük az azóta lejátszott 30 mérkőzés során. A Gladbach összességében három csapat ellen kapott már 100-nál több gólt karrierje során az élvonalban: a München, a Stuttgart és a Dortmund ellen (109).

Az idei kiírásban a Dortmund szerezte a legtöbb győzelmet eddig (20), és a második legtöbb gól született a meccseik során (113, a Bayern mérkőzésein összesen 117 találat esett). A Fekete-Sárgák idén stabilabban tartják meg előnyüket, a legutóbbi 16 mérkőzés során egyszer sem vesztettek, mikor vezetést szereztek. A Gladbach viszont legutóbbi 10 mérkőzését egyaránt elvesztette, ahol 1-0-s hátrányba került, és legutóbb a Schalke ellen mentettek pontot hátrányból a második játéknapon (2-2).

A legnagyobb arányú győzelmet a Dortmund 2022. február 20-án aratta a Csikók ellen. A 6-0-s eredménnyel záródó mérkőzést 10.000 szurkoló tekinthette meg (a koronavírus-járvány okán) a helyszínen, melyet a félidőben Marco Reus (26) és Donyell Malen (32) nyitottak meg gólokkal, de Gregor Kobel munkássága is fontosnak bizonyult az eredmény szempontjából. A második játékrészben Marius Wolf (70) és Youssoufa Moukoko (74) zárták rövidre a történetet, majd Marco Reus, aki két góllal és három gólpasszal zárt talált bea 82. percben, és a hosszabbításban végül Emre Can tette fel a pontot az i-re.

Három mérkőzésre vagyunk a szezon végétől, melynek első állomása a Mönchengladbach elleni ütközet. A Fekete-Sárgák hazai pályán igen meggyőzőek, 13 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel állnak jelenleg. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Edin Terzic kiemelte: “A jelenlegi hazai mérkőzéseink igazán jók voltak. A Wolfsburg remek formában érkezett hozzánk, de képesek voltunk jó játékot játszani, és ez megmutatta az elkötelezettségünket, magabiztosságunkat, minőségünket. Ennek kell újra eljönnie szombaton, mikor a Mönchengladbachkal játszunk.”

Eme cél érdekében a játékosok professzionálisan és fókuszáltan készültek a héten a tréner elmondása alapján. A pályán nem kevesebb, mint 26 játékos vett részt az edzéseken. A keretbe viszont nem kerülhet be mindenki, főképp nem a kezdő 11-be. A tréner maga is szembenézett ezzel a problémával, kiemelve: “Ez frusztrációhoz és elégedetlenséghez vezethet, de közös a célunk, amit mindenki éppen ezért maga elé helyezett. Örülünk annak, hogy nagy az izgalom, amire már régen volt példa, és hogy ebben jelentős a mi szerepünk. Látható, hogy minden játékos tűztől ég, és játszani akar. Az intenzitás, a minőség az edzéseken számomra, mint edzőnek igazán nagy elégedettséget szolgáltat.”

Jamie Bynoe-Gittens kivételével minden játékos Terzic rendelkezésére áll. A fiatal támadó az előző heti tréningen a vállára esett, és meg kellett műteni szerdán. Sajnálatos módon ezáltal hónapokra kiesett, így rá nem mostanában számíthat a csapat.

A csapat szerdai edzése rendkívül intenzív volt, majd csütörtökön egy könnyebb etap után pénteken nekivágtak a záró tréningnek. A menetrend változatlan volt, így reméli a csapat, hogy ez segít megszerezni a három pontot szombaton, ahol egy komoly ütközet vár majd a csapatra a Csikók ellen.

Terzic is tisztában van ezzel, és kiemelte: “Számos alkalommal volt nehéz dolgunk a Gladbach ellen. Az első mérkőzésen hamar hátrányba kerültünk, sokáig rohantunk utánuk, végül vereséggel zártunk. Ezúttal ez nem történhet meg velünk semmiképp sem. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfelelően reagáljunk a mérkőzésre, és már az elejétől fogva diktáljuk a tempót. A Mönchengladbach rendkívül nyugodt a labdás játék során, szeretik birtokolni azt, és mindig megpróbálják kijátszani magukat a bajból, ráadásul a széleken hihetetlen tempóra képesek.”

Terzic mindezek mellett zárógondolatként kiemelt még egy dolgot: “Úgy gondolom viszont, hogy Dortmundba jönni, és ellenünk játszani nem a legkellemesebb tapasztalatok egyike a Bundesligában, és ezt szeretnénk megmutatni szombaton az ellenfeleinknek is.”