2023-ban Donyell Malen a legjobb gólszerző

Egy elképesztő első 45 perc elég volt ahhoz, hogy a BVB megérdemelt, nagy különbségű győzelmet szerezzen a Borussiák csatájában. A lövések aránya 32-13, az xG-mutató 5,54-1,9 volt a Dortmund javára: Terzic csapata már a szünet előtt szétszedte ellenfelét, Donyell Malen és Sébastien Haller megállíthatatlannak bizonyultak. A mérkőzés érdekességei következnek.

Legnagyobb xG-érték: A BVB már a Wolfsburg ellen a szezon legnagyobb xG-mutatóját elérte az előző héten: akkor 5,0 volt, mely az idei szezonban ligacsúcs, azonban hat nappal később emelték a tétet, a Mönchengladbach elen 5,54-gyel zártak.

Lövések: Csupán egy csapat van, mely ennél is több lövéssel zárt egy mérkőzést ebben az idényben a Borussia Dortmundnál, akik 32-szer kísérleteztek a Csikók kapujánál. A legutóbbi alkalom, mikor ennyiszer lőtt a BVB a Bundesligában már több, mint kilenc és fél éve esett meg, 2013 szeptemberében a HSV kapuját ostromozták, mely találkozó 6-2-es sikerrel zárult.

Rekordmennyiségű hazai győzelem: A Fekete-Sárgák idén 14. alkalommal nyertek hazai pályán a Bundesligában. Ennyit még sosem értek el egy idényben otthon, és még mindig van egy mérkőzésük a Mainz ellen. A legutóbbi 11 hazai bajnokiját egyaránt megnyerte a csapat, és ilyen hosszú győzelmi szériája sem volt még a csapatnak otthon egyetlen szezon során.

Gólszéria: Zsinórban 51. Bundesliga hazai bajnokiján volt legalább egyszer eredményes, és tovább folytatódik a klubrekord ezzel. Ennél jobbat csupán a Bayern München ért el eddig, ők három alkalommal is.

A lenyűgöző Haller: Sébastien Haller járult hozzá az első két gól megszületéséhez, majd a következő kettőt maga szerezte. A csatár az első félidőben több lövést regisztrált (6), mint az ellenfél csapata (5). Immáron 17 fellépésén 10 gólban volt érintett ebben a szezonban, melyből hetet maga lőtt, hármat pedig előkészített. Korábban már duplázott, a kölniek védelmét mattolta duplán, és a Bundesligában ez volt a negyedik duplázása, melyből kettőt a Frankfurt, kettőt a Dortmund mezében jegyzett.

Legjobb támadók: A BVB a téli szünet óta 53 gólt szerzett, ami 13-mal több, mint a második legeredményesebb csapaté. A téli szünet legjobb hét gólszerzője között öt dortmundi játékos is található: Haller, Brandt, Adeyemi, Guerreiro és Donyell Malen, aki az első, 13 gólban érintett a támadó.

Malen topformában: Donyell Malen legutóbbi 11 fellépésén 12 gólban volt érintett, kilencet maga lőtt, hármat pedig előkészített. Mind a kilenc idei gólját a téli szünet óta szerezte. 2023-ban ő szerezte a legtöbb találatot holtversenyben Ducksch-sal és Kolo Muanival.

Bellingham gólveszélye: Jude Bellingham idei nyolcadik gólját jegyezte, ami több, mint a duplája annak, amit az első két Bundesliga-szezonjában szerzett. A brit játékos korábban már lőtt gólt büntetőből a BVB mezében a kupában, ezúttal azonban a bajnokságban jutott lehetőséghez, és váltotta azt gólra.

Szupercsere: Giovanni Reyna továbbra is a liga leghatékonyabb cserejátékosa: az idei hét góljából hatot is csereként beállva jegyzett a 20 esztendős játékos.

Az első büntető a BVB ellen: A Borussia Dortmund lett a legutolsó csapat, akik ellen büntetőt ítéltek meg az idei bajnokságban.

Nagy előny a félidőben: 4-0-ra vezetett a Dortmund 45 perc játék után, és ez volt a legnagyobb félidei előnyük az idei bajnokságban.

Gyors 3-0-s előny: 28 perc után már 3-0-ra vezetett a Dortmund a Wolfsburg ellen múlt héten, most ugyanezt az eredményt 8 perccel gyorsabban harcolták ki. A BVB az elmúlt három mérkőzésén már az első 15 perc során eredményes tudott lenni: a Bochum ellen a 7., a Wolfsburg ellen a 14., a Mönchengladbach ellen már az 5. percben volt találatuk.

Hazai széria a másik Borussia ellen: A BVB legutóbbi kilenc hazai bajnokiját egyaránt megnyerte a Mönchengladbach ellen, melyek során 32 gólt szereztek, és csupán ötöt kaptak. Jelenleg a Bundesligában ennél hosszabb hazai sikerszéria egy párosnál sincs.