A tabella élére ugorhat a Dortmund egy győzelemmel az Augsburg ellen


Ma este 17:30-tól az idei szezonban utoljára lép idegenben pályára a Borussia Dortmund, az Augsburg otthonába látogat a csapat. Ennél nagyobb tétje aligha lehet idén egy túrabeli győzelemnek: a tegnapi nap során a Lipcse idegenben legyőzte a Bayern Münchent 3-1-re, így ha a Dortmund nyer, az utolsó fordulónak két pont előnnyel vághat neki a tabella élén.

Az Augsburg ellen az összmérlege kifejezetten impozáns a Dortmundnak: 14 győzelem, 6 döntetlen és 3 vereség, ezáltal a megszerezhető pontok 70%-át zsebelte be a Borussia, az idegenben vívott találkozóikról pedig a pontok 64%-át vitték haza magukkal. A feladat azonban nem lesz könnyű, mivel az Augsburg érzi a dortmundi kapot: a legutóbbi 18 párharcunk során rendre legalább egyszer betaláltak, és ellenünk tartják a leghosszabb ilyen sorozatot a Bundesligában. A Dortmund sem volt rest azonban, a 23-ból 12 bajnoki mérkőzés során is legalább háromszor mattolta a bajor kiscsapat védelmét a Fekete-Sárga támadósereg, és a legtöbbször mi vettük be a kapujukat az élvonal csapatai közül, szám szerint 58-szor. Az első hét idegenbeli mérkőzésünk során veretlenek maradtunk ellenük (öt győzelem, két döntetlen), de 2019 márciusa óta a négy lejátszott vendégszereplésünk kiegyenlített eredményt hozott (1-1 győzelem és vereség, 2 döntetlen).

Az Augsburg a középmezőnyt erősíti idén, a 13. helyen állnak, ám legutóbbi kilenc mérkőzésükből csupán egyet tudtak megnyerni (az Union Berlin ellen május 6-án). Ha csak az idegenbeli teljesítményt nézzük, a sváb csapat szintén 13. helyen áll, kiegyensúlyozott teljesítménnyel: 6-6 győzelem és vereség, valamint 4 döntetlen a mérlegük. A 2023-as naptári évben otthon stabil formát mutatnak, egyedül a Köln tudta őket legyőzni 3-1-re április 8-án. Az előnyszerzés náluk nem garancia semmire: öt alkalommal is veszítettek úgy, hogy a nyitó találatot ők szerezték meg. Érdemes lehet vigyázni a játékstílusuk okán, ugyanis ők zsebelték be idén a legtöbb sárga lapot, összesen 88-nál tartanak.

A BVB idén a legtöbb győzelemnél tart a bajnokságban, 32 mérkőzés során 21 alkalommal szereztek három pontot, és kevésszer osztoztak a pontokon: négy döntetlennél járnak. Az idegenbeli forma okozhat némi aggodalmat, ugyanis legutóbb február 25-én, Sinsheimben nyert a csapat utoljára, négy mérkőzés óta azonban nyeretlenek (1 vereség, 3 döntetlen).

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Edin Terzic azzal nyitott, hogy “két igazán nehéz küzdelem előtt állunk, az egyik Augsburgban vár ránk”. Az elmúlt hetekhez hasonlóan jó hír, hogy szinte teljes csapat áll a tréner rendelkezésére az Augsburg elleni mérkőzéshez, ám egy fontos kieső mégis adódik: Jude Bellingham. A középpályás a Mönchengladbach elleni mérkőzés óta nem edzett a csapattal, és állapotáról a tréner be is számolt: “A térde okoz neki problémákat, ami a múltkori mérkőzés óta rosszabb állapotba került. A bevethetősége kérdéseket okoz”. Terzicnek szerencsére így is van merítési lehetősége, a rendszeren némileg változtathat, vagy Jude helyett a Marco Reus, GIo Reyna, Salih Özcan trióból is választhat. Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy Özcan gyakran játszott az ő pozíciójában, de Raphael Guerreiro is találta már ott magát a szezon második felében.

Az első mérkőzésük gólzáporos lett: Bellingham nyitotta a gólok sorát, és Reyna zárta azt le, beállítva vele egy 4-3-as végeredményt. Ellenfelünkről Terzic úgy nyilatkozott: “Az Augsburg egy olyan csapat, amelyik a legvégéig küzd minden egyes pontért. Láthattuk ezt, mikor már háromszor is vezettünk, és rendre visszakapaszkodtak, majd csak a legvégén tudtuk végül begyűjteni a három pontot.” – emlékezett vissza a január végi első felvonásra.

Az Augsburg jelenleg 13., de 34 pontjukból többet is a tabella első harmadában lévő ellenfeleik ellen szereztek. Legyőzték többek között az Union Berlint, a Bayer Leverkusent és a Bayern Münchent is, és bár a Lipcse ellen is vezettek sokáig 3-0-ra, az a mérkőzés a végén döntetlennel zárult. “Ezek voltak azok a mérkőzések, amelyek feküdtek nekik az idény során. Mindig megpróbálják párharcokba vonni az ellenfeleiket. A stadionjukban mindig olyan hangulatot teremtenek, hogy mind a pályán, mind a kispadon lévők gyorsan harcrakésszé válnak. Erre fel kell készülnünk.” – mondta Terzic a hazai együttesről.

Az ellenfél kispadján ismerős arc ül: Enrico Maaßen. Ő volt az U23-as dortmundi játékosok trénere 2020 és 2022 között. Trénerünk elismerően nyilatkozott kollégájáról: “Gyakran beszéltünk egymással, és gyakran néztem az edzéseiket. Sokat beszélünk a futballról, sokra tartom Ennót. Örömmel tölt el a karrierje és az, hogy a Bundesligában szerepelhet. Ha valaki, ő biztosan megtesz mindent azért, hogy hazai győzelmet arasson csapatával, azonban mi is megteszünk mindent azért, hogy ezt meghiúsítsuk, és idegenbeli győzelemmel távozhassunk.”

Ez a megszerezhető három pont óriási lépés lenne a csapatnak a cél eléréséért a szezon végéhez közeledve: “Régóta nem volt rá példa, hogy a 33. játéknap előtt úgy álljunk, hogy még mindig előttünk van a legnagyobb cél, amiért küzdhetünk. Boldogsággal tölt el, hogy rengeteg fiút és lányt látok BVB-s pólóban, és zászlókat aggatnak fel a kertekben, ablakokba teszik ki Dortmundban újra. Azt akartuk elérni, hogy az emberek újra alig várják, hogy láthassanak játszani minket – ezt sikerrel el is értük a legutóbbi hazai mérkőzéseinkkel, de ez csak az egyik célunk volt. A fő célunk a következő nyolc nap során fog ránk várni.”