Bajorországi győzelemmel fél kézzel már fogjuk a Salátástálat

A Borussia Dortmund 2012 óta nem ünnepelhetett bajnoki címet a Bundesligában, most viszont egyetlen mérkőzés választja el a csapatot attól, hogy megtörje a Bayern München hegemóniáját.

A szezon eddigi talán legfontosabb mérkőzésére utazott el Augsburgba a BVB, miután a Lipcse szombaton hatalmas szívességet tett a fekete-sárgáknak: müncheni győzelmével megnyitotta a lehetőséget a Terzic-legénység előtt, hogy mindösszesen egyetlen fordulóval a Bundesliga-idény vége előtt ismételten átvegye a vezetést a tabella élén.

Ehhez Augsburgban kellett nyerni, a körülbelül 5000 vendég szurkoló pedig folyamatosan igyekezett pokoli hangulatot teremteni és minden támogatást megadni a srácoknak.

Az egyik legnagyobb problémát az okozhatta a szakmai stábnak a találkozó előtt, hogy Jude Bellingham térdsérülés miatt nem lehetett ott a pályán, a helyét Guerreiro vette át a középpályán, de a kulcsjátékosok közül mindenki más bevethető volt.

A Borussia – ahogy az várható is volt – nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe, de hosszú-hosszú időnek kellett eltelnie, mire sikerült feltörni az augsburgi reteszt. Ennek egyik oka talán a túlzott akarás lehetett, ugyanis rendre a befejezésekkel akadt problémája a játékosoknak.

Több kisebb lehetőséget követően Adeyemi előtt adódott az első igazán komoly ziccer, de a fiatal támadó a tizenegyes pont magasságában nem tudta eltalálni a szélről érkező beadást, így aztán kapura lövés sem lett a helyzetből.

A 21. percben Hummels találta meg Brandtot egy tőle megszokott hosszú és precíz labdával, a német középpályás Hallernek késztett, de Koubek kapus hihetetlen nagy bravúrral hatástalanította a kísérletet. Nem ez volt az egyetlen komoly védése a hazai portásnak, és az igazat megvallva alaposan meg is dolgoztatta a dortmundi alakulat, az első fél óra elteltével 12-1 volt a kapura lövési kísérletek aránya a Dortmund javára.

A 38. percben aztán még sötétebb felhők kezdtek el gyülekezni a hazai fejek fölött, miután Uduokhai utolsó emberként sodorta el a gólhelyzetben kiugrani igyekvő Malent, így a játékvezető fel is mutatta neki a piros lapot, ennek ellenére az első játékrészben nem sikerült betalálnia a fekete-sárgáknak.

A BVB 17 lövéssel próbálkozott az első félidőben, amire 2013 óta egyetlen csapat sem volt képes a Bundesligában, a nyomás pedig a második játékrészben tovább fokozódott, gyakorlatilag csak idő kérdése volt, mikor sikerült feltörni a hazai reteszt.

Az 54. percben Can már egészen közel járt a gólhoz, de fejesénél a kapufa még a hazaiakkal volt, néhány perccel később azonban már sem a védelem, sem a kapus, sem a pálya tartozékai nem akadályozhatták meg a dortmundi találatot.

Haller egy némileg szerencsésen hozzá kerülő labdával forgatta meg a védőjét, majd éles szögből célba vette a hosszú alsó sarkot és a kivitelezés tökéletesen sikerült, megtört a jég, ami jó hatással volt a csapatra. Bár Kobelnak egy ízben komoly védést kellett bemutatnia Cardona kísérleténél, a kontrából majdnem kettőre növelte előnyét a vendég alakulat, ám Koubek újfent megakadályozta Adeyemit a gólszerzésben.

A mérkőzés utolsó szakaszába fordulva az Augsburg igyekezett kemény belépőkkel tördelni a dortmundi játékot, de Haller gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát. Malen játszotta meg a csereként pályára lépő Reust, akinek a lövését Koubek kapus hárítani tudta, a kipattanó viszont éppen a második hullámban érkező elefántcsontparti csatár elé került, akinek csak az üres kapuba kellett lőnie.

A végeredményt Julian Brandt állította be Schlotterbeck szemfüles labdaszerzését követően, ezzel pedig a Dortmund a bajnoki cím kapujába lépett, ehhez mindössze már csak a Mainzot kell legyőzni a záró fordulóban a Signal Iduna Park közönsége előtt.