11 év óta mindig van győztese a Dortmund-Mainz párosításnak

2011 óta nem játszott döntetlent egymással a Borussia Dortmund és az 1. FSV Mainz 05 csapata a Signal Iduna Parkban. Ha valamikor, most igazán nem időszerű megszakítani ezt a szériát, hiszen a dortmundi győzelem egyenlő azzal, hogy 10 év után újra a Fekete-Sárgák emelhetik magasba a Salátástálat. A tét óriási, de a mi kezünkben van a sorsunk, melyet hazai pályán ragadhatunk meg.

Az első helyezett fogadja a kilencedik helyezett csapatot a tabellán. A vendégek számára nincs már komoly tétje a mérkőzésnek, hiszen legfeljebb a nyolcadik helyre kapaszkodhatnak fel. Ha a Dortmund nyer, bajnokká válik, viszont ha döntetlent játszik vagy vereséget szenved is nyerhet, amennyiben a Bayern München nem tud nyerni az 1. FC Köln ellen. A Fekete-Sárgák legutóbbi négy bajnokijukat megnyerték a Mainz ellen, és jelenleg ez a leghosszabb futó sorozatuk bármelyik élvonalbeli csapattal szemben.

Klubtörténetének legjobb hazai szériáját produkálta idén a Borussia Dortmund. 43 pontot gyűjtöttek eddig (14 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség a mérleg), mely már jelenleg is a legjobb eredményük. Nagyjából kiegyenlített teljesítményt mutat idegenben a Mainz (6 győzelem, 3 döntetlen és 7 vereség), jelenleg a nyolcadik legjobb csapat idegenbeli formát tekintve az együttes, ám legutóbb két sima, 3-0-s vereséget szenvedtek a Wolfsburg, illetve a Frankfurt otthonában.

Az első öt hazai pályás összecsapásból négy is döntetlennel zárult a Borussia Dortmund és a Mainz között, ám a legutóbbi 11 találkozó során mindig született győztes – ebből kilencszer a Borussia volt az. Átlagosan kevesebb, mint egy gólt kaptak a Mainz ellen az összes mérkőzést figyelembe véve – az eddigi 33 mérkőzésük során mindösszesen 29-szer kapituláltak, ráadásul miután vezetést szereztek, soha nem veszítettek a Mainz ellen (17 győzelem, 5 döntetlen a mérleg).

A Borussia Dortmund hét mérkőzés óta veretlen, a legtöbb győzelmet jegyzi a bajnokságban (22) és legutóbbi 19 mérkőzésén rendre legalább egyszer betalált. A Mainz legutóbbi négy meccsét elveszítette, és hét hete nem úszták meg kapott gól nélkül mérkőzéseiket. A legutóbbi mérkőzés, mely során nem kaptak gólt április 1-jén volt, akkor 3-0-ra legyőzték a Lipcsét idegenben.

Hazai pályán 2005 februárjában arattuk a legnagyobb arányú győzelmet a Mainz ellen, akkor 3-0-ra nyert a csapat Ebi Smolarek, Jan Koller és Lars Ricken találataival. A Fekete-Sárgák azon a mérkőzésen 31-szer lőttek kapura, ami a 2004/2005-ös szezonban rekor volt minden csapatot figyelembe véve.

A 34. játéknaphoz értünk, ez a forduló dönti el, hogy ki lesz a Német Bundesliga 2023-as bajnoka. Edin Terzic a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, talán az eddigi legcsodálatosabb mérkőzése előtt áll, és ezzel alighanem sokan egyetérthetünk, hiszen ezúttal a BVB az esélyesebb a bajnoki címért vívott küzdelemben.

Mint ismert, az előző hétvégén az Augsburg otthonában 3-0-s győzelmet aratott Terzic legénysége, melynek és a Bayern vereségének köszönhetően kétpontos előnnyel várhatja a záró fordulót a tabella élén a csapat. Riválisuk szintén fél 4-kor fogja megkezdeni a saját mérkőzését (ahogy az összes párharc ugyanekkor lesz), és ahhoz, hogy legyen esélyük még a bajnoki címre, mindenképp győzelemre lesz szükségük az 1. FC Köln otthonában. A Dortmund sorsa viszont saját kezében van, így amennyiben legyőzik a Mainzot, garantáltan megszerzik a klub történetének 9. bajnoki címét.

Terzic ezzel kapcsolatosan kifejtette: “Természetesen ez egy különleges hét a számunkra, mivel ez lesz az idény utolsó mérkőzése. Saját magunk teremtettük meg azt a pozíciót, amiben vagyunk, és ez eufórikus hangulattal tölt el bennünket. Ez az, amire igazán vágytunk. Ennek ellenére az a kulcsa az egésznek, hogy semmit se csináljunk másképpen. Megpróbálunk mindent megismételni abból, amit az idáig vezető úton tettünk. Tudjuk azt, hogy milyen fontos mérkőzés vár ránk, és hogy mi minden fogja ezt övezni. Lehetnek pillanatok, mikor minden jól megy, és lehetnek rosszabb pillanataink is. Ami viszont gyönyörű ebben az egészben, hogy a pálya ugyanakkora, mint a múlt héten, a labda ugyanolyan kerek, és ugyanúgy 11 játékossal fogunk kezdeni.”

A keretből biztos hiányzó lesz a hosszú időre kiesett Jamie Bynoe-Gittens, illetve kérdéses még Jude Bellingham játéka is, de a többiek mind bevethetők. Bellingham az Augsburg elleni találkozót térdsérülés miatt hagyta ki, az elmúlt napokban viszont egyéni edzésmunkát már tudott végezni, azonban így sincs még olyan állapotban, hogy társaihoz is tudjon csatlakozni. Terzic kifejezte abbéli reményét, hogy a játékos által végzett kemény munka kifizetődik, és mégis bevethetővé válik a hétvégi találkozóra.

Ellenfele játékát “nagyon érett, nagyon fizikai” futballnak nevezte Terzic, sok párbajjal fűszerezve. Ahogy fogalmazott: “Megtalálták a maguk rendszerét – nem számít, mely játékosok vannak a pályán, mindenki tudja a maga szerepét. A téli szünet óta Leverkusenben és Lipcsében is nyerni tudtak, ami két igazán nehéz idegenbeli mérkőzésnek számít. Az első párharc során a 92. percig tartottak minket döntetlenen, és az utolsó másodpercig kellett küzdenünk a győzelemért.” Egy hónappal ezelőtt a Mainz hazai pályán a Bayern Münchent is legyőzte, ám azóta négy vereséget zsebeltek be, és 13 gólt kaptak. A BVB ezzel szemben tovább reménykedhet erős hazai formájában: legutóbbi 11 mérkőzését egyaránt megnyerte a csapat a Signal Iduna Parkban, és mindegyiken legalább két gólt is jegyeztek.

Terzic zárásképp úgy fogalmazott: “Ez egy csodálatos út volt, amin együtt végigmentünk. Szeretnénk ezt egy szombati győzelemmel zárni. Még nem vagyunk ott, de készen állunk arra, hogy együtt megtegyük az utolsó lépést: csapatként, klubként, városként.”