Szombaton már tétmérkőzés – a Német Kupában nyitjuk a szezont

A Borussia Dortmund Mainzba utazik, és a TSV Schott Mainz csapata ellen nyitja meg a 2023/24-es szezonját. A tét a Német Kupa második fordulójába történő bejutás, melyért szombat délután csapnak össze a felek.

“A múltban gyakran megtapasztaltuk, hogy milyen remek a Német Kupa döntője Berlinben, és mennyire nagyszerű érzés a kupát ott megfogni, felemelni. De ehhez az érzéshez hosszú út vezet.” – ezzel a gondolattal nyitott Edin Terzic vezetőedző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, majd folytatta: “Mindig azt mondtuk, hogy szeretnénk harcban lenni a címekért, és a Német Kupa biztosítja egyhez a legrövidebb utat. Ennek megfelelően már az elejétől kiemelten fontos a megfelelő fellépés a pályán.”

A Borussia Dortmund játékosai öt hetet töltöttek felkészüléssel Dortmundban és az Egyesült Államokban. Hét barátságos találkozót játszottak, melyen veretlenek maradtak (6 győzelem, 1 döntetlen), és abban bíznak, hogy a 2023/24-es idény első tétmérkőzésén is így marad a mérlegük a mainzi kiscsapat ellen. Azonban ez a találkozó még nem fogja a végét jelenteni a csapat felkészülésének, ahogy azt Terzic felvázolta: “Augusztusban nem lesznek zsúfolt heteink, így ki fogjuk használni ezt a hónapot arra, hogy számos edzést tartsunk annak érdekében, hogy jó alapokat fektessünk le az egész szezonra. A srácok jelenleg jó benyomást keltenek, és jó úton járunk, éppen ezért szeretnénk megtenni a következő lépést szombaton a kupában.”

A sérült duó, Thomas Meunier és Julien Duranville biztosan kihagyja a mérkőzést, de korai lehet a visszatérés Giovanni Reynának és Jamie Bynoe-Gittensnek is, akik jelenleg erőnléti edzéseket végeznek. Továbbra is kérdéses Karim Adeyemi és Felix Nmecha játéka, utóbbi játékosnak a szerdai edzésen sérült meg a bokája. A vezetőedző elmondása alapján a sérülés nem néz ki súlyosnak, de várnak még a pontos diagnózisra. Gregor Kobel és Nico Schlotterbeck egyaránt az amerikai túrán sérült meg, de mindketten a csapattal edzettek, és bevethetőek lesznek Mainzban.

Ellenfelünk, a Schott Mainz a délnyugati területi kupát megnyerve kvalifikálta magát a Német Kupába. A frissen feljutott csapat már lejátszotta első bajnoki mérkőzését a Regionalligában, ám sok örömük nem volt benne: hiába vezettek a 90. percben 3-1-re idegenben az FSV Frankfurt ellen kedden, a hosszabbításban három gólt is kaptak, mellyel a hazaiak 4-3-ra fordítottak. Edin Terzic nem bízta a véletlenre a felkészülést: “Megtekintettük a helyszínen a Frankfurt elleni mérkőzést, és kielemeztük a videófelvételek alapján a tlaálkozót. Arra készülünk, hogy egy fiatal, sikerre éhes és dinamikus csapat vár ránk, akik jó mérkőzést játszottak, ám a végén nem jártka sikerrel. Nagyon jó és érdekes játékosokat tudhatnak a soraikban, úgymint Silas Schwarz a szélen, vagy épp Tim Müller középen. Sajnálatos módon a házi gólkirályukat, Johannes Gansmannt sérülés miatt elvesztették már a negyedik percben.”

A párhrcnak a Mewa Aréna ad helyszínt, mely stadionban a Mainz 05 felnőttcsapata játssza rendszeresen hazai mérkőzéseit. Több, mint 11.000 jegyet adtak el a dortmundi szurkolók számára, Ez szokatlan lehet a Regionalligás csapatnak, de megszokott a BVB-nak, és Terzic kiemelte: “Általában nagy stadionokban játszunk, és örömteli, hogy több, mint 11.000 dortmundi szurkolóra számíthatunk. Tisztában vagyunk a szerepünkkel, és tudjuk, milyen ambíciók vezérelnek minket ebben a versenysorozaaatban. Nem csupán jó teljesítményt várunk magunktól, hanem a továbbjutást is..”