Miniderbi a láthatáron: 65. alkalommal csap össze egymással a Bochum és a Dortmund a bajnokságban

A Borussia Dortmund és a VfL Bochum 65. bajnoki találkozójára készül a Bundesligában. A korábbi 32 szezonban, mikor mindkét együttes az élvonalban játszott, 25 dortmundi és 17 bochumi győzelem született.

2023-ban immáron harmadjára csap össze egymással a két klub: február elején 2-1-re nyert a Borussia a Német Kupában Emre Can és Marco Reus találataival, míg áprilisban 1-1-es döntetlent játszottak a bajnokságban, ahol Karim Adeyemi szerezte a gólunkat. A VfL a legutóbbi 10 bajnokijából csupán egyet nyert meg a Dortmund ellen, négyszer döntetlennel, ötször pedig vereséggel zártak ellenünk. A Bochum élvonalba visszajutása óta játszott két bajnokin egyaránt döntetlennel zártak a felek egymással.

A miniderbi hangulatában tükrözi a két csapat közti tüzet, 11 játékost állítottak ki korábban ezen párharcok során, ebből nyolc esetben Fekete-Sárga mezes játékos hagyta el idő előtt a pályát. Kissé meglepő adat lehet, hogy a VfL Bochum ellenünk szerezte legtöbb találatát, a dortmundi védelmet 91 alkalommal mattolták ezidáig, noha a BVB hat mérkőzés óta veretlen a Bochum otthonában: 3 győzelem (ebből 1 a kupában) és 3 döntetlen a mérleg, viszont a legutóbbi 32 bajnoki túrájukból csupán hatot nyertek meg a Bochum otthonában, ami 19%-os győzelmi mutató – ez majdnem annyira alacsony, mint a Bayern München elleni (17%). A párharcban döntő tényező lehet a vezetés megszerzése, ugyanis a hátrányba kerülő csapat egyetlen egy alkalommal sem tudta megfordítani a találkozót.

A BVB 2023-ban remek formát mutat, legutóbbi kilenc idegenbeli mérkőzéséből csupán egyet veszített el: a Bayern München elleni találkozót 4-2-re április elsején. Az idei szezont is győzelemmel kezdte a csapat, ami zsinórban a kilencedik szezonnyitó győzelmük volt. A második játéknapot is győztesen zárta tavaly a csapat, akkor az SC Freiburg ellen értek el 3-1-es sikert. Az első fordulóban a győztes gólt Donyell Malen szerezte a 88. percben, akinek ez a 10. találata volt 2023-ban. A 24 éves holland játékosnál csupán a frankfurti Randal Kolo Muani jegyzett eggyel többet. A Dortmundra nem jellemző, hogy szeretné az eseménytelen mérkőzéseket, hiszen már 128 bajnoki óta nem játszottak 0-0-s döntetlent – ilyen szériára legutóbb a Schalke volt képes a 70-es években. Ha a mai mérkőzés nem lesz gól nélküli, úgy a Dortmundé lesz e tekintetben a leghosszabb széria.

A VfL Bochum legutóbbi négy hazai mérkőzéséből egyet veszített el: április 22-én a Wolfsburg múlta felül őket 5-1-es arányban. A bochumiak csalódást keltően kezdték az idényüket: a harmadosztályú Arminia Bielefeld kiejtette őket a Német Kupából, majd a Stuttgart 5-0-ra verte őket a szezonnyitón, ami a legnagyobb vereségük volt valaha egy évad első mérkőzésén. A VfL mindösszesen négy lövésig jutott el, ami a legkevesebb volt az első fordulóban valamennyi csapat között.

Nem leírható viszont így sem aktuális ellenfelünk, ugyanis az előző idényben a nagycsapatok ellen is képes volt megvetni a lábát: hazao pályán az Eintracht Frankfurtot (3-0), az Union Berlint (2-1), az RB Leipziget (1-0) és a Bayer Leverkusent (3-0) is le tudták győzni.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Terzic kiemelte a miniderbi fontosságát, és elmondta: “Mikor derbiről beszélünk, mindenki a Dortmund és a Schalke összecsapására asszociál, azonban érezni lehetett az elmúlt években, hogy mennyire fontos a VfL Bochum elleni találkozó is. Készen állunk rá, lehet bármennyire is érzelmektől fűtött és intenzív a mérkőzés. Nagy elszántsággal utazunk, és van is mit jóvátennünk Bochumban.” A két csapat harmadjára mérkőzik meg egymással 2023-ban egy győztes kupamérkőzést és egy bajnoki döntetlent követően.

A múltban a VfL játékát a sok párharc, egy az egy elleni szituációk és veszélyes rögzített helyzetek jellemezték. Ezen veszélyekkel Terzic is tisztában van: “Ez számos csapat számára buktató volt. Nagyon jól nézett ki a játékuk az előző idényben, különösen hazai pályán. A legutóbbi mérkőzésünk során az első félidőben több lehetőséget is tudtunk teremteni magunknak, a második periódusban azonban az érvényesült, amit a VfL Bochum elképzelt: rengeteg párharc alakult ki, és túl nagy passzivitást mutattunk, így számukra egyszerűbbé vált az egy az egy elleni helyzetek megteremtése. Arra kell most törekednünk, hogy már az elejétől kezdve a helyére kerüljenek a dolgok és a saját jáékunkat játsszuk Bochumban, ne a VfL-ét.”

A Bochum idei szezonkezdete nem sikerült fényesen, két vereséggel nyitottak, míg a Dortmund 6-1-re nyert a Schott Mainz ellen a Német Kupában, valamint 1-0-ra a Köln ellen a bajnoki nyitányon. Terzic mindkét csapatra kitért a mérkőzések kapcsán, s elmondta: “A Stuttgart ellen rendkívül csalódottak voltak nemcsak a teljesítmény, hanem a különbség okán is. Rögtön az első percben óriási helyzetük adódott, amiből vezetést szerezhettek volna, majd a 2-1-re való szépítés lehetősége is kimaradt. Ezt követően egyértelműen eldőlt a mérkőzés, és ez frusztrálhatta is őket. A magunk részéről az egyik legnagyobb baj az volt, hogy elég területünk adódott, de nem találtuk meg azokat. Erről beszéltünk is a héten.”

A mai találkozón kérdéses lehet Julian Ryerson játéka, akit a Köln ellen sérülés miatt le kellett cserélni. A 25 esztendős játékos különösebb gondok nélkül tudott már edzésmunkát végezni. A kölni keretből mindenki más bevethető, és csütörtökön már Gio Reyna is részt tudott venni a csapatedzésen, és teljesíteni feladatokat. A túloldalon három korábbi dortmundi játékos is megtalálható: Patrick Osterhage, Moritz Broschinski és Felix Passlack is egyaránt a Bochum játékosa. Utóbbi játékos idén nyáron tette át székhelyét, és Edin Terzic már az U16-ból is jól ismerte a fiatal németet: “Mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy legyőzzön minket. Várom, hogy szombaton újra találkozzunk, de meg fogunk tenni azért, hogy győztesekként térjünk vissza Dortmundba.”