54. különböző ellenfelünkre készülünk, a Heidenheim látogat a Dortmund otthonába

Az 1. FC Heidenheim lesz a Borussia Dortmund valaha volt 54. ellenfele a Bundesligában. A két fél péntek este mérkőzik meg egymással a Bundesliga harmadik játéknapján.

A BVB négy ponttal kezdte meg az idényt, miután 1-0-ra legyőzte a Kölnt, valamint 1-1-et játszott a Bochum ellen, míg a Heidenheim két vesztes mérkőzéssel nyitott: a Wolfsburg otthonában 2-0-s vereséget szenvedtek, míg otthon a Hoffenheim ellen 3-2-re kaptak ki 2-0-s vezetésről.

A pályaválasztást figyelembe véve a Fekete-Sárgák legutóbbi 13 hazai bajnokijukból 12-t megnyertek, és az elmúlt 52 mérkőzésükön rendre betaláltak legalább egyszer a Bundesligában, ami jelenleg is futó rekord a bajnokságban. Ellenfelünk az előző idényben a 2. Bundesligában jól teljesített idegenben, a harmadik legjobb együttes volt a Hamburg és a Darmstadt mögött hét győzelemmel, hat döntetlennel és négy vereséggel.

A Dortmund szezonkezdete gólok terén nem alakult túl fényesen, legutóbb a 2016/17-es idényben esett meg az, hogy csupán két gólt szereztek az első két mérkőzésen, utána viszont rögtön hatot is a Darmstadt ellen a harmadik játéknapon. Az idei kiírásban mindkét gól Donyell Malen nevéhez fűződik, aki 2023-ban immáron 11 találatnál tart, és senki nem szerzett annyi gólt az előző idény téli szünete óta, mint a holland játékos a Bundesligában. A Heidenheim az eddig látottak alapján rögzített helyzetből veszélyes lehet, ugyanis mindkét találatukat úgy szerezték meg, és idáig csak a Lipcse tudott eggyel többször ilyen módon betalálni.

Több, korábbi játékosunk is visszatérhet holnap Dortmundba, ugyanis az ellenfél soraiban találhatjuk Jan-Niklas Bestét, aki 2007 és 2018 között volt a Fekete-Sárgák játékosa: 2015-ben Német B junior bajnok lett, míg 2017-ben a Német A junior bajnoki címét is megszerezte a csapattal. A felnőttcsapatban is pályára lépett, igaz, csupán egyetlen alkalommal: 2017-ben egy kupamérkőzésen jutott lehetőséghez. Patrick Mainka a Regionalligában erősítette a BVB U23-at 2016 januárja és 2018 júniusa között, míg Lennard Maloney feljutáshoz segítette az U23-asokat 2021-ben (3. Ligába), valamint kétszer pályára lépett a nagyok között is a Bundesligában a 2021/22-es idényben.

Először csap össze egymással a Borussia Dortmund és a Heidenheim az élvonalban, akik a 3. Ligában már találkoztak. Akkor ugyan nem a nagycsapat, hanem az U23-as együttes mérkőzött meg a Heidenheimmel hat alkalommal, és csupán egy győzelmet arattak három vereség és két döntetlen mellett. Élvonalbeli csapatunk aligha elégedne meg ezzel a mutatóval, és bezsebelné az első mérkőzésen az első győzelmét a frissen feljutott együttes ellen.

Noha a BVB két mérkőzés után veretlen, sem a Köln elleni győzelem, sem a Bochum elleni döntetlen során mutatott játék nem volt meggyőző. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Edin Terzic ezen helyzet vázolásával kezdte beszédét, elmondva: “Megbeszéltük a csapattal, hogy mi nem tetszett a Bochum elleni mérkőzésen, valamint hogy mi az, amiben fejlődnünk kell a Heidenheim ellen, hogy mely területekre kell fókuszálnunk, illetve hogyan védjük hatékonyabban a kapunkat. Észleltük, hogy az első félidőben különösen nehezen ment a játék, és ezt nem engedhetjük meg magunknak. Szeretnénk jelentősen javítani a teljesítményünkön, valamint az akaratunkon, hogy mindent megtegyünk a győzelem érdekében. A srácok jó benyomást keltettek, és biztos vagyok abban, hogy egy másik oldalunkat fogjuk megmutatni, és megszerezzük hazai pályán a győzelmet.”

Mats Hummels, aki sérülés miatt lecserélésre került a Bochum ellen visszatért a csapatedzésekhez a hét elején, és játszhat a Heidenheim ellen is. Julian Ryerson és Felix Nmecha játéka viszont kérdéses, akik szintén sérüléssel bajlódnak. Mind a ketten részt vettek a csapat edzésén a héten részlegesen, így az utolsó edzés előtt nem válik biztossá a pénteki szereplésük. Julien Duranville és Thomas Meunier viszont biztos hiányzó lesz a harmadik fordulóban sérülés miatt.

Soron következő ellenfelünk ugyan elveszítette első két mérkőzését, Edin Terzic azonban óva inti csapatát: “A Heidenheim bátran, szinte eufórikusan veti bele magát a küzdelembe. Futásban erősek, magasak a játékosaik, sok ívelt labdát játszanak meg, és veszélyesek a rögzített helyzetekből. A történetük hihetetlen, szinte példátlan a modern futballban. Pár évvel ezelőtt senki se gondolta volna, hogy egy csapat képes lesz magát felküzdeni a Bundesligába a Verbandsligából, mindezt egyetlen edzővel. Amit Frank Schmidt véghezvitt, egyszerűen lenyűgöző.”

A heidenheimiek soraiban három korábbi dortmundi játékos is található, róluk is szót ejtett a vezetőedző: “Niklas Beste hosszú időn át az akadémiánk tagja volt. Látható, mekkora lehetőségek rejlenek a bal lábában – nem csupán rögzített helyzetekben, de ívelésekben is rendkívül veszélyes tud lenni. Lennard Maloney a 6-os játékosuk, és fontos láncszeme a védelmük stabilitásának. Mindketten a saját útjukat járják, és segítették a Heidenheimet abban, hogy a Bundesligában játszhassanak. Igazán megtisztelő tapasztalat lesz őket itt Dortmundban fogadni, de azt is tudjuk, hogy remek teljesítményt kell nyújtsunk, szeretnénk a szurkolóinkat boldogan hazabocsátani a mérkőzést követően.”