2-2-es döntetlennel zárult az első BVB – Heidenheim mérkőzés

2-2-es döntetlent játszott a Borussia Dortmund a Bundesliga 3. játéknapján a frissen feljutó 1. FC Heidenheimmel.

A BVB nagy intenzitással vágott neki a mérkőzésnek, és nem csupán a legfontosabb párharcait tudta megnyerni, de passzaik élessége, és ritmusváltásaik is meggyőzőek voltak. A Heidenheim szinte kizárólagosan csak védekezésre kényszerült, de próbálkoztak gyors előretörésekkel is a labdák vissaszerzésénél, legtöbbször Jan-Niklas Beste révén a bal oldalon.

A Borussia hamar jutalmat kapott az életteli, és célzott támadójátékáért. A hetedik percben Mainka vágott ki egy tisztázott Malen lövést, ami Can visszahúzott karjának csapódott. Ezt követően a labda Brandthoz került, aki a tizenhatoson belülről fordultában lőtt kapura ballal, és az a kapufa alatt csapódott be, előnyhöz juttatva a hazaiakat. Brandt a következő akciónál is fontos szerepet töltött be: miután Bensebainitól labdát kapott, megpróbálta azt középre bejátszani a büntetőterület bal oldaláról, de ennek Lennard Maloney útját állta: karral. Tobias Reichel játékvezető visszanézte a történteket, és büntetőt ítélt, amit Can magabiztosan rúgott a bal alsó sarokba a 15. percben, mellyel már 2-0-ra nőtt az előny.

A BVB számtalan lehetőséget alakított ki előnyének növelésére az ezt követő időszakban is. A 19. percben Bensebaini indította meg tisztán Sabitzert a hálóőr Müllerrel szemben, aki lábbal hárítani tudta a veszélyt. Egy gyors támadásépítés során Malen és Wolf törtek előre, és Sabitzer lőhetett újra, ami kevéssel kerülte el a kaput a 26. percben. Két percre rá Malen próbálkozott éles szögből, és a szünet előtt két perccel is volt egy kísérlete 17 méterről, de szélesre sikeredett a lövés. A BVB legjobb félidejét produkálta ezzel ebben a szezonban, és minden mutatóban az élen járt (10-3 a lövések aránya, 64% labdabirtoklás, 58% párharcgyőzelem állt a nevük mellett).

A második játékrészt már nem kezdték ilyen erősen a Fekete-Sárgák, így a vendégek számára több teret biztosítottak, valamint egy éles helyzetet is: Beste szabadrúgását Maloney fejelhette kapura, aminél Kobel mutatott be hatalmas mentést, majd a kipattanót Beck fejelte a bal felső felé, a második kipattanót pedig Mainka, ám az megpattant Pieringer karján, így jutott a kapuba. A gól így érvénytelen volt, de az 52. perc akciói megmutatták, hogy a vendégek éledeznek. Az 56. percben Malen előtt adódott lehetőség az előny növelésére Brandt labdájából, de nem tudta a játékszert túljuttatni Mülleren, a kipattanót pedig Sabitzer kihagyta.

60 perc játékot követően a Heidenheim teljeskörű résztvevőjévé vált a játéknak, és ez a lőlapon is megmutatkozott. A Borussia túl sok labdát adott el, ezek közül az egyiket Theuerkauf csípte el, és balról középre ívelte. Dinkci vette le megfelelően a labdát és lőtte ki a jobb alsó sarkot, amivel 2-1-re szépített a Heidenheim, Kobelnek nem volt esélye mentenie az akciónál. 60 másodperc elteltével a BVB közel járt ahhoz, hogy visszaállítsa a kétgólos előnyt, de Müller újfent lábbal megállította Malen kísérletét, amit Brandt és Sabitzer teremtett meg.

A játék ugyanezen mederben zajlott tovább, ám eljött a 76. perc. Egy tisztázott helyzetet követően a labdát visszajátszották a dortmundi büntetőterületre. Haller veszítette el a labdát, miután levette, majd az azt üldöző Bestét tartotta vissza, amire büntetőt ítéltek. A döntést végül visszavonták, miután az asszisztens észrevett egy leshelyzetet a felvételeken. Mielőtt azonban a BVB elvégezhette volna a szabadrúgást, a videóasszisztens újra jelentkezett. Az incidenst “új játékszakasznak” ítélték meg, ezáltal újra a büntető lett az érvényben lévő döntés, amit Kleindienst gólra is tudott váltani a 82. percben.

A BVB soraiban ekkorra debütált a friss igazolás Füllkrug is Haller helyén, de a csapat szétesett, újra és újra problémás helyzetekben találta magát, míg a Heidenheim feltolt játékkal gyakorolt nyomást, hamar igyekezett elfojtani az akciókat, és túlélte a 12 perces hosszabbítást is, melynek során a 100. percben Felix Nmecha még eltalálta a kapufát. Gól már azonban nem született, így az első félidei kétgólos előny után döntetlennel zárult a találkozó, 2-2 lett a végeredmény.

A mérkőzés videós összefoglalója: