Úticél Freiburg: meg kell mutatnunk, mire vagyunk képesek

Nem sikerült jól a Borussia Dortmund Bundesliga-rajtja, a megszerezhető kilenc pontból csupán ötöt zsebelt be a csapat az első három fordulóban, pedig a sorsolás nem volt nehéznek nevezhető.

A BVB a Heidenheim elleni kellemetlen döntetlennel vonult el a válogatott szünetre, az eredmény pedig felerősítette azokat a hangokat, miszerint Edin Terzic napjai meg vannak számlálva a dortmundi kispadon.

A kéthetes intermezzo alatt nem történt edzőváltás, Sebastian Kehl és Hans-Joachim Watzke (látszólag) továbbra is bízik a szakmai stábban, szombaton viszont papíron nehéz feladat vár a csapatra.

A nemzetközi meccseknek negatív hozadéka is volt, ugyanis a fekete-sárgák új igazolása, Niclas Füllkrug idő előtt volt kénytelen elhagyni a német nemzeti csapatot sérülés miatt, de a héten már edzésbe állt. Játékával kapcsolatban Terzic úgy fogalmazott, hogy a mérkőzés napján mérlegelik, képes lesz-e pályára lépni.

Sajnos továbbra sem bevethető a Meunier, Duraneville, Morey hármas, míg Reyna az U23-as csapatban már pályára lépett hatvan perc erejéig, Terzic pedig bízik abban, hogy a szünet jó hatással volt a keretre, ami egyébként állítása szerint be is bizonyosodott a heti edzéseken.

A szakmai stáb a héten kielemezte a játékosokkal a Heidenheim elleni leolvadás okait, és levonták a megfelelő következtetéseket, hogy a freiburgi mérkőzésen már ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.

“Elveszítettük az irányítást, ennek pedig nem szabad ismételten megtörténnie. A következő feladatunk meglehetősen nehéz lesz, sohasem egyszerű Freiburgban pályára lépni”

– nyilatkozta a BVB mestere a szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

A Fekete-erdei csapat két győzelemmel nyitotta az új idényt, a Hoffenheimet idegenben, a Werdert hazai pályán gyűrték le, viszont kijózanító pofonba szaladtak bele Stuttgartban, ahol a svábok egy ötössel tömték ki őket.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a Freiburg egy szisztematikusan felépített csapat, de vannak olyan mérkőzések, amikor nem kapják el a fonalat. Ezzel együtt a csapat szisztematikus építkezése tisztán látható, és biztosan egy másik arcukat fogják mutatni szombaton, mint Stuttgartban”

– vélekedett Terzic.

“Nem kérdés, hogy a Bundesliga élcsapatai közé tartoznak, és ahogy azt már említettem, sohasem könnyű Freiburgban játszani, csupán tíz gólt kaptak a legutóbbi tizenhét hazai mérkőzésükön, mi voltunk az utolsó csapat, akik egynél több gólt tudtak szerezni náluk vendégként”

– összegzett a Borussia vezetőedzője.

A fekete-sárgák szurkolói jól emlékezhetnek a két csapat tavalyi freiburgi összecsapására, ahol a hazaiak sokáig vezettek, de Bynoe-Gittens egy némileg szerencsés találattal megtörte a jeget, Moukoko és Wolf pedig beállították a 3-1-es végeredményt.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire nehéz dolgunk lesz szombaton, de tudjuk, hogy képesek vagyunk megmutatni, mi van bennünk. Ezt mindenkinek szeretnénk megmutatni a mérkőzésen”

– tette hozzá a BVB trénere.

Ami a számokat illeti

A Dortmund egyetlen Bundesliga-csapat ellen sem tud jobb mérleget felmutatni, mint a Freiburg ellen, a felek eddigi 46 találkozójából 30-at megnyert és mindösszesen öt alkalommal hagyta el vesztesen a pályát.

A legutóbbi három randevú egyaránt dortmundi győzelemmel ért véget, ezeken a találkozókon az összesített gólkülönbség 13-3 a Borussia javára.

A fekete-sárgák ráadásul majdnem a mérkőzéseik felét megnyerték a Fekete-erdőben, az eddigi 23 freiburgi látogatásból 11 dortmundi győzelemmel zárult.

Bár a BVB nem kezdte meseszerűen a szezont, a csapat 11 Bundesliga-mérkőzés óta veretlen, utoljára a Bayern otthonában kapott ki a csapat áprilisban, ugyanakkor az előző szezon keserű végjátékát is figyelembe véve a legutóbbi négy mérkőzéséből háromszor is döntetlent játszott a bajnokságban.