Szoros, de az elmúlt időszakban sikeres párharcokat jelentett a Hoffenheim elleni összecsapás

Csakúgy, mint az elmúlt időszakban elég gyakran, a Borussia Dortmund és a TSG Hoffenheim péntek este csap össze egymással. A Sinsheimben esedékes találkozó 20:30-tól veszi másnap kezdetét.

A két csapat eltérő stílussal játszva próbál meg érvényesülni a pályán: a BVB labdabirtokláson alapuló játékot játszik, és az előző idényben egy csapatnál sem volt többet a labda, mint a Borussiánál, a Hoffenheim ezzel szemben viszont a kontrákra épít – és nem is volt olyan csapat, akik náluk többször talált volna be gyors ellentámadásokból. Idén kiemelkedik ebben Maximilian Beier, aki két találatát is ily módon jegyezte eddig.

A Borussia Dortmund immáron három éve veretlen a TSG Hoffenheimmel szemben – az eltelt három szezon során öt mérkőzést nyert meg a Fekete-Sárga együttes, egy pedig döntetlennel végződött. A legutóbbi négy találkozó egyaránt győzelemmel ért véget, noha minden esetben egy találat döntött (két 1-0-s és két 3-2-es dortmundi siker született). Összességében egyértelműen a Dortmund van fölényben a sinsheimi csapattal szemben – 13 győzelem, 10 döntetlen és 7 vereség a mérlege, noha az egymásnak lőtt gólok számában csupán három gól az előnye a BVB-nak (46-43). A két együttes közötti küzdelmek rendre parázs hangulatúak, ennek ellenére az elmúlt hat összecsapásuk nem hozott se büntetőt, se piros lapot, ellenben a Sárga-Feketék a legutóbbi három mérkőzésüket egyaránt megnyerték a Rhein-Neckar-Arénában (1-0, 3-2, 1-0), noha előtte hét éven keresztül nem tudtak onnan győzelemmel távozni.

A Fekete-Sárgák a bajnokságban 13 mérkőzés óta veretlenek, 2023-ban csupán egyetlen vereséget szenvedtek a Bundesligában, a Bayern München ellen 4-2-re kaptak ki április elsején. A BVB a gólszerzések terén nem panaszkodhat, hiszen legutóbbi 25 bajnokijuk során rendre betaláltak legalább egyszer. A Hoffenheim formája is aggasztó lehet számunkra, hiszen legutóbbi négy meccsüket egyaránt megnyerték, és az eddigi öt forduló alatt szerzett 12 egységük a legjobb start, amit a klub valaha is produkált. A szezonnyitó az egyetlen kakukktojás, ott ugyanis a Freiburg ellen 2-1-re kikaptak, viszont az előző szezont is figyelembe véve a Hoffenheim legutóbbi négy hazai bajnokijából hármat is megnyertek, és hazai pályán a legutóbbi 13 találkozójuk során csupán egyszer nem tudtak betalálni.

Zsinórban ez a harmadik hétvége, amikor a BVB aktuális ellenfele egy helyezéssel, és egy pont többlettel áll a csapat előtt a tabellán. A Freiburg és a Wolfsburg után a Borussia Dortmund abban reménykedhet, hogy megelőzi a tabellán a TSG Hoffenheimet, ehhez azonban arra lesz szükség, hogy idegenben nyerni tudjanak Sinsheimben.

Zsinórban négy győzelemnél tartanak, így a Hoffenheim a liga egyik legjobb formában lévő csapata, a Borussia Dortmund viszont a stabilitás tudatában vág neki a hatodik játéknapnak: Edin Terzic csapata 13 bajnoki mérkőzés óta veretlen a tavalyi és idei szezont is figyelembe véve, melynél hosszabb veretlenségi sorozattal egy csapat sem rendelkezik jelenleg. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón a tréner elmondta: “Jó hangulatban vagyunk, mivel megfelelő irányba kezdtünk el elindulni az előző két bajnoki sikerünkkel. A pontok jelenleg a legfontosabbak, de rengeteg területen kell még fejlődnünk. Még mindig hiányzik a szikra és a könnyedség a játékunkból”. Vannak szerencsére ennek ellentmondó példák is: Donyell Malen idén három találatnál jár, ami miatt a vezetőedző elmondása alapján hajtja a csapatot arra vonatkozóan, hogy csatáraikat ki tudják ugratni a veszélyes zónákban, amivel növelhetik annak esélyét, hogy az akciót lezáró labdákhoz a védők előtt jussanak hozzá.

Augusztus vége óta először adódott egy teljes hét arra, hogy a teljes csapattal edzésmunkát végezhessen a vezetőedző, amiről úgy nyilatkozott: “Jó, és kemény munkából rengeteget tudtunk végezni. Mindenki harcol a lehetőségért, hogy a kezdő tizenegyben találhassa magát másnap.” A tréner azoknak is üzent, akik nem kerültek be a kezdőcsapatba a Wolfsburg ellen, és elmondta: lehetőséget nyújtanak, nem büntetést a játékosoknak. Külön kiemelt pár játékost, köztük Karim Adeyemit is, akikről azt mondta: “Nem ő volt az egyetlen, aki lenyűgözött.”

Az edzőpályán nyújtottakat úgy értékelte: “A csapat remek hozzáállást tanúsított azon dolgok kapcsán, amikről beszéltünk. Így tudunk jobbá válni, amikor minden egyes nap a határainkat feszegetjük. A srácok küzdenek még azért, hogy eldőljön, ki játszhat a mérkőzés elejétől kezdve. Van még hátra egy fontos etapunk, utána hozzuk meg a döntést.”

Marcel Sabitzer, Thomas Meunier és Mateu Morey továbbra sem bevethető, de lassan szóba kerülhet a visszatérésük. Sabitzer a jövő hét során már a társakkal együtt edzhet, ha így folytatódik a felépülése, míg Terzic arra számít, hogy október közepén, a válogatott szünetet követően a másik két játékos is visszatér.

Addig viszont, a következő angolos hétnek a trió nélkül vág neki a csapat. Most pénteki ellenfelünkről a tréner így nyilatkozott: “Remekül teljesítenek. Egy balszerencsés vereséggel nyitották az évet, de azóta jó szériát futnak. A Wolfsburg is hasonló sorozatban volt, és Freiburgban is hasonló volt a helyzet. Ez egy szoros mérkőzés lesz – az elmúlt mérkőzések során csupán egyetlen gól döntött közöttünk.”

Nagy kérdés, hogy ezúttal hány találat különbség lesz (ha lesz) a két csapat között, de egy győzelem magabiztosságot adhat a Fekete-Sárgáknak a BL-forduló előtt, melyre nagy szüksége lenne Edin Terzic együttesének.