107. alkalommal csap össze a Bundesligában a Stuttgart és a Dortmund

A Borussia Dortmund 107. alkalommal néz farkasszemet a Bundesligában a VfB Stuttgarttal, összességében pedig 117. mérkőzésükre készülnek egymás ellen a felek. Mindkét csapat azonos pontszámmal áll a bajnokságban a harmadik, illetve negyedik helyen.

Érdekes találkozónak lehetünk ma szemtanúi, hiszen a Borussia Dortmund legutóbbi kilenc idegenbeli bajnokijából hetet is megnyert a Stuttgart ellen (mellette 1-1 döntetlen és vereség született), és többször nyert idegenben a VfB ellen, mint bármely más klub ellen, összesen 16-szor. Az örökmérleg – bár a Stuttgart rendkívül hektikus csapat volt egy időben, hol élteljesítményt nyújt, hol kiesik a bajnokságból – rendkívül szoros: 41 győzelem és 40 vereség a mérleg a Dortmund javára, és 25 alkalommal döntetlen született.

A VfB nemrég két egymást követő vereséget szenvedett a Bundesligában, ami először fordult elő Sebastian Hoeness irányítása alatt – a Hoffenheim a Stuttgart otthonában, a Heidenheim pedig a sajátjában tréfálta meg a svábokat. Hoeness irányítása alatt a csapat 18 bajnoki mérkőzésen 34 pontot szerzett, és idén az első 10 bajnokijából hetet is megnyert a csapat, ami klubrekordnak számít – annak fényében pedig különösen erős teljesítményük van, hogy tavaly összesen szereztek 8 győzelmet a bajnoki kiírásban. Az eddig megszerzett 21 pontjuk lényegesen több, mint amit tavaly ilyenkor szereztek, akor csupán 8 szerzett egységük volt. Gólszerzésben rendkívül erős a Stuttgart támadóalakzata, csupán két csapat tudott náluk többször betalálni – a svábok idén 27 találatnál tartanak, és hazai pályán nyújtott teljesítményük is erős, legutóbbi öt hazai bajnokijukból négyet is megnyertek.

Április elsején 4-2-re veszített Münchenben, majd az előző fordulóban 4-0-ra kapott ki otthon a BVB, ami így is csupán a második vereségük volt az idei naptári évben a Bundesligában. A Dortmund 17 mérkőzéses veretlenségi sorozatot tudhatott magáénak a két mérkőzés között. Ennek köszönhetően a BVB nem is veszített el két egymást követő bajnoki mérkőzést 2023-ban, és nem fordult elő az sem, hogy három egymást követő mérkőzésen ne nyert volna a csapat (a Bayern elleni mérkőzést megelőzően 3-3-as döntetlent játszottak Frankfurtban). A Fekete-Sárgák idén négy alkalommal is tudtak úgy pontot/pontokat szerezni, hogy hátrányba kerültek – ennél többször csak az Augsburg volt képes a hátrányból felállásra. Idegenben a csapat teljesítménye biztató, hiszen hét mérkőzés óta veretlen, az előző idényben szenvedtek vereséget legutóbb otthonuktól távol. A Stuttgart ellen Marco Reus kulcsfigura lehet – a korábbi csapatkapitány 21 alkalommal lépett pályára a Stuttgart ellen, és 21 találatban volt érintett, melyből 11-et maga lőtt, 10-et pedig előkészített, ráadásul 11 találatot a Stuttgart otthonában jegyzett.

A BVB kedden egy győzelemmel hangolt a hétvégi találkozóra, 2-0-ra legyőzte a Newcastle együttesét a Bajnokok Ligájában, aminek (és a Milan győzelmének) köszönhetően az F-csoport élére is ugrottak. Edin Terzic vezetőedző a sajtótájékoztatón pár gondolat erejéig kitért erre a találkozóra is: “Remek mérkőzést játszottunk a Newcastle ellen. A játékoshelyzet nem változott – rendkívül intenzív volt a mérkőzés, de a srácok teljesítették feladatukat, és készen állnak az újabb megmérettetésre.” Az egyetlen kérdéses pont a csapatkapitány, Emre Can, aki három mérkőzést hagyott már ki sérülés miatt, de már részt tudott venni a csütörtöki edzés egy részén. A vezetőedző elmondta, hogy figyelik, miként érzi magát terhelés alatt a játékos, és hogy növelni tudják-e a terhelhetőségét, de hangsúlyozta, túl közel van a mérkőzés, így korai lehet a beállítása. Mateu Morey viszont visszatért az edzésekhez, amit Terzic örömmel fogadott: “Reméljük, hogy nem éri újabb sérülés, és hogy sokkal többször láthatjuk pályán az edzések során, míg tart a válogatott szünet.”

Addig viszont vár ránk egy kemény ütközet. A Stuttgart az idei szezon egyik meglepetéscsapata – nyáron még osztályozó mérkőzést játszott az együttes, az idei szezont viszont hét győzelemmel indították első nyolc mérkőzésükön, és történetük legerősebb Bundesliga-rajtját mutatták be ezzel, noha utolsó két bajnokijukat azonban már elvesztették a Hoffenheim és a Heidenheim ellen. A kupában talpon vannak viszont, legutóbb 1-0-ra legyőzték az Union Berlint, és soron következő ellenfelük épp a BVB lesz, mely mérkőzésre december 6-án kerül majd sor.

A bajnokságban jelenleg a Stuttgart a harmadik, míg a Dortmund a negyedik – pontokban egyenlően áll a két csapat, csupán a jobb gólarány dönt a svábok javára. A Stuttgart repülőrajtjában hatalmas szerepe van Serhou Guirassynak, aki nyolc bajnoki mérkőzés alatt 14-szer talált be, de sérülés miatt a két bajnoki vereség és a kupamérkőzés idején sem volt bevethető, és továbbra is kérdéses, hogy a Dortmund ellen visszatérhet-e.

Kollégájáról Edin Terzic elismerően nyilatkozott: “Sebastian Hoeness lenyűgöző munkát végez. Ez nem csupán az eredményeikből, de a játékuk képéből is tisztán látszik. A labdabirtoklásban remekül teljesít a csapata, rugalmas a játékuk, és a széleken rendkívül gyorsak, így a kontratámadásaik is veszélyesek. Emellett a védelmük is rendkívül erős, és nem sok gólt kaptak, valamint lehetőséget is ritkán hagynak ellenfeleiknek. Szeretnének továbbra is az élmezőnyben maradni, és küzdenek is érte – tisztában vagyunk ezzel, valamint azzal, hogy nehéz feladat vár ránk, de mi is komoly kihívást fogunk majd jelenteni a számukra.”