Teljesen megérdemelt stuttgarti vereség

A Borussia Dortmund zsinórban második vereségét szenvedte el a Bundesliga idei kiírásában szombaton. A Stuttgart lefocizta a fekete-sárgákat, és Kobel bár bravúrt bravúrra halmozott, két tizenegyest is összehozott.

Egy borzasztóan nehéz hét lezárásaként utazott el Stuttgartba a Borussia Dortmund szombaton. Miután múlt héten csúfos vereséget szenvedett a csapat a Signal Iduna Parkban a der Klassikeren, hét közben viszonylag simán sikerült legyőzni a Newcastle-t a Bajnokok Ligájában, ezúttal pedig a pazar szezonrajtot vevő svábok következtek a feladatok sorában.

A két gárda ugyanúgy 21-21 ponttal várhatta a forduló rangadóját, dortmundi szempontból viszont rossz hírnek bizonyult, hogy a hazaiaknál visszatért a kispadra az elmúlt hetekben sérüléssel küszködő, de eszméletlen mennyiségű gólt termelő Guirassy.

A találkozót egyértelműen a Stuttgart kezdte jobban, a svábok azonnal nyomás alá helyezték a Dortmundot, és már a tizedik percben tizenegyeshez jutottak: Anton ugratta ki Undavot, Kobel pedig rossz ütemben lépett ki a kapujából és elsodorta a hazai csatárt. A büntetőhöz Führich állt oda, Kobel azonban javította hibáját és kivédte a tizenegyest, ezzel az elmúlt tíz év első olyan dortmundi kapusa lett, aki büntetőt hárított.

A játék képe viszont nem változott meg a kihagyott stuttgarti lehetőség ellenére, a BVB kapusának számos alkalommal kellett játékba avatkoznia, többször bravúros védéssel. A huszadik percben Undav és Millot közvetlen egymás után vette célba a dortmundi ketrecet, a svájci hálóőr mindkétszer lábbal védett, pár perccel később pedig távoli lövéseket kellett hatástalanítania, semmiképpen sem mondhattuk, hogy unatkozik.

A félidő derekára már 10-0 volt a kapura lövési arány a Stuttgart javára, a Borussiának pedig sajnos nem sok köze volt a mérkőzéshez. Ha mindez nem lenne elegendő, a 28. percben Hummelst le kellett cserélnie Edin Terzic vezetőedzőnek, a helyére pedig Bensebaini érkezett.

Hiába a stuttgarti rohamok és a hatalmas Kobel-bravúrok, a Dortmund első épkézláb támadásából megszerezte a vezetést. Ryerson beadására Füllkrug érkezett jó ütemben és szerezte meg gyakorlatilag teljesen a semmiből a BVB vezetését.

Csoda lett volna, ha a szünetre is dortmundi előnnyel fordulnak a csapatok, ezt pedig Undav orvosolta, a a stuttgarti támadó a 42. percben kiegyenlített egy jó ütemű kiugratást követően.

Terzic a szünetben lekapta Brandtot és Adeyemit, a helyükre Reus és Malen érkezett, de ez nem gyakorolt túl nagy hatást a játék képére. A vendég játékosok sok hibát vétettek, számos alkalommal adták el a labdát, így pedig gyakorlatilag meg volt pecsételve a csapat sorsa.

Ezzel együtt megvolt a lehetőség a második gól megszerzésére, Sabitzer még egy kapufáig is eljutott, de a győztes gólt végül a hazaiak szerezték meg: Kobel hatalmas bravúrjai ellenére második tizenegyesét is összehozta, amikor Silast sodorta el, ezt a büntetőt pedig a cserekén beálló gólvágó Guirassy már a kapuba juttatta.

A VfB összesen 22 alkalommal vette célba a dortmundi kaput, ebből 10 alkalommal el is találta, összesen 4.39-es xG mutatót hoztak össze, és a játék minden elemében felülkerekedtek a Dortmundon. A BVB zsinórban második vereségét szenvedte el a bajnokságban és immáron tetemes hátrányban van a listavezető Leverkusen-Bayern kettős mögött.

A következő megmérettetés a Mönchengladbach ellen vár a csapatra, de majd csak a válogatott szünet után, a másik Borussia november 25-én látogat a Signal Iduna Parkba.