A BVB 3-1-es sikerével a legjobb 16 közé került a BL-ben!

A Borussia Dortmund kivívta a biztos továbbjutást! Az F-csoport vezető csapata 3-1-es sikerrel zárta idegenben az AC Milan elleni találkozót, köszönhetően Marco Reus, Jamie Bynoe-Gittens és Karim Adeyemi találatainak a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik napján, mellyel biztossá vált, hogy a BVB Európa legjobb 16 csapata között folytathatja a játékot.

A kezdő sípszótól kezdődően a Milan nyomást gyakorolt, megpróbálta a maga javára fordítani a mérkőzést és hamar veszélyeztettek a dortmundi büntetőterületnél az ötödik perchez érve, ám Giroud nem érte el a labdát. Másodpercekkel később azonban Ryerson veszített labdát, Chukwueze lőtt, ami eltalálta Schlotterbeck karját. A dortmundi játékosok nagy rémületére és a szakértők nagy döbbenetére Kovács játékvezető a büntetőpontra mutatott. A szerencse azonban hamar melléjük szegődött, Kobel ugyanis a jobb alsó sarok felé vetődve kivédte Giroud büntetőjét.

A román játékvezető a kilencedik percben ugyanolyan tettrekésznek bizonyult döntéshozatalban, mint korábban, ugyanis Calabria felejtette kint a lábát Bynoe-Gittensszel szemben, amire egyértelmű büntető volt a válasz. Reus vállalta magára a feladatot, és a bal felső sarokba helyezte a játékszert, amivel 1-0-ra módosította az állást. A Milanra ez nagy hatást gyakorolt, a stadion néhány decibellel halkabb lett, a Fekete-Sárgák pedig bátran támadásba kezdtek – legtöbbször a bal szélen Bynoe-Gittens révén, aki a 19. percben tört előre, majd húzott vissza, megnyert egy párharcot Calabriával szemben, majd lövése kissé szélesre sikeredett az akció végén. Az első félidő közepénél Maignannak kellett tisztáznia egy beívelést, amit Malen indított, ami szintén a bal oldalról érkezett a 24. percben.

A BVB számos alkalommal alakított ki szép támadást és lövőhelyzetet is magának. A 16. percben Sabitzer lőhetett, ám kísérlete pontatlannak és erőtlennek bizonyult. A sok támadás ellenére 2-0 helyett 1-1 állt az első félidőben a kijelzőn – Chukwueze tört be büntetőterületen belülre, és találta meg a távoli sarkot a 37. percben, amit nem sikerült a vendégeknek jól levédekezniük, és ez dupla frusztrációt okozhatott, mivel a Milan, amely csapat addig levertnek tűnt ezzel új életre kelt.

Az olaszok újult erővel tértek vissza a második játékrészre, és rendkívül gyakran támadtak le a jobb szélen csakúgy, mint az első játékrész során. Ryersonnak a 49. percben közbe is kellett lépnie Pulisic-kel szemben. A védelemben óriási munkát végzett Hummels, aki számos párharcot nyert meg és tartotta a védvonalat, ami a bal szélen mutatott némi rést a pajzson.

Mindkét csapat elveszítette egy-egy belső védőjét korábban. Egy Bynoe-Gittens elleni sprintet követően Thiaw combja húzódott meg, majd nem sokkal később Schlotterbeck sem tudta tovább folytatni a játékot. Can húzódott hátra a védelembe, a csereként beálló Özcan pedig átvette a helyét a középpályán.

Az 57. percben egy újabb Milan-támadást Bensebaini és Ryerson együttes csapatmunkával akadályozott meg, ami fontos mozzanatnak bizonyult. A túloldalon azonban már megzörrent a háló nem sokkal később: Reus és Füllkrug indított el egy támadást, majd Sabitzer továbbított Bynoe-Gittens felé, aki 14 méterrről higgadtan tudta értékesíteni a találatot. Ez volt a 19 éves játékos első találata a Bajnokok Ligájában.

A következő kontratámadásból újra eredményes volt a Borussia. Füllkrug indított el egy labdát a védelemtől az ellenfél térfelére, amivel megtalálta Reust, az egykori csapatkapitány pedig a csereként beállt Adeyemit játszotta meg. Az általa eleresztett lövés tökéletes volt 16 méterről, Maignan nem is tudta megtartani, csak másodjára érte el, miután a játékszer már áthaladt a gólvonalon, amivel 3-1-re növelte az előnyét a Borussia 20 perccel a mérkőzés vége előtt. A rendes játékidő befejezése előtt öt perccel Jovic kísérletét állította meg a kapufa, másodpercekkel azután, hogy Füllkrug fejese kevéssel a kapufa felett szállt el. Szintén ő a 87. percben kapufával rukkolt elő Adeyemi passzából, és végül az eredmény nem is változott, 3-1-es sikerrel zárta a BVB a találkozót, mellyel kivívta a biztos továbbjutást.

A mérkőzés videós összefoglalója: