Újra győzelem a naptári év első tétmérkőzésén

A Borussia Dortmund idei szezonjában a legnagyobb arányú győzelmet szerezte az újév első tétmérkőzésénk, de sokáig szenvedett a tabella végén szereplő Darmstadttal szemben, és a győzelmet a cserék biztosították be a mérkőzés utolsó negyed órájában. A győzelem ettől függetlenül teljesen megérdemelt: 2,83-as xG-mutató állt szemben a 0,51-essel a BVB javára. A mérkőzés érdekességei következnek.

Az átok véget ért: Decemberben hat tétmérkőzésen maradt nyeretlen a Borussia, a téli szünet utáni első mérkőzésén azonban már győzelmet ünnepelhetett a csapat.

Erős rajtolók: A Borussia Dortmund immáron 20 éve nem veszítette el egyszer sem a naptári évben játszott első tétmérkőzését – 15-ször győzelemmel,5-ször pedig döntetlennel nyitott újévet a csapat 2004 januárja óta.

Topcserék: Youssoufa Moukoko 14 Bundesliga-találatából 9-et is csereként beállva szerzett. Csupán Paco Alcácer volt eredményesebb nála csereként beállva a BVB mezében, ő 12 találatig jutott. A BVB cseréi idén nyolc találatnál járnak, amivel a ligában az élen van a csapat a Lipcsével holtversenyben. A legtöbb cserejátékos által jegyzett gólt az elmúlt két szezonban egyaránt a Borussia játékosai jegyezték.

Gól Darmstadtban: Először jegyzett gólt a Böllenfalltorban, ezzel Marco Reus a jelenlegi 18 Bundesliga-klubból 16 ellen is volt már eredményes – csupán a Bochum és a Heidenheim kapuját nem vette be eddig. Összességében 25 különböző klub ellen volt eddig eredményes a Bundesligában.

Sancho-gólpassz: Jadon Sancho visszatérési mérkőzésén egyből pontot szerzett a kanadai táblázaton, gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Ezzel 84 gólban volt érintett 105. Bundesliga-mérkőzésén: 38-at maga lőtt, 46-szor pedig előkészített. A legutolsó gól, amihez gólpasszt adott szintén Reus által került befejezésre, 2021. május 16-án a Mainz védelmét mattolták közösen.

Ellenállhatatlanság: A belső védőpáros, Emre Can és Nico Schlotterbeck párharcaik kétharmadát tudták megnyerni.

Gyorsaság, magabiztosság: Ian Maatsen nem csupán sebességével tűnt ki (33 sprint, minden játékos közül ő teljesítette a legtöbbet, és a leggyorsabb is a nevéhez fűződik 34 km/h sebességgel), hanem a passzpontosságával is, 93,8%-kal zárta a találkozót.

Garantált gólok: Legalább egy gól esett a BVB elmúlt 144 Bundesliga-bajnokiján, ami egy jelenleg is futó, történelmi rekord.

Házi gólkirály: 17 mérkőzésen 13 gólban volt érdekelt Julian Brandt, aki soha nem szerzett annyi gólt még a szezon első felében, mint a jelenlegi kiírásban, szám szerint hatot.

Fiatalabb BVB: Miután a 35 éves Mats Hummels betegség miatt kihagyta a találkozót, a 34 esztendős Marco Reus pedig a padon kezdett, a BVB az eddigi legfiatalabb kezdőjével lépett pályára az idei szezonban, az átlagéletkor 26,7 év volt.

Hazatérés: Legutóbb 966 nappal ezelőtt játszott a BVB mezében Jadon Sancho. Mielőtt eligazolt a Manchester Unitedba, a brit játékos csereként állt be a Leverkusen ellen 3-1-re megnyert mérkőzésre a 2020/21-es szezon zárótalálkozóján, május 22-én.