A Köln otthonában kezdi meg a bajnoki visszavágók sorát a Dortmund

A Borussia Dortmund szombaton az 1. FC Köln otthonába látogat – 2024-ben ez lesz a második tétmérkőzése a csapatnak, illetve az első visszavágó, amire a bajnokságban sor kerül.

A BVB megnyerte legutóbbi két mérkőzését a Köln ellen, mindkettőre hazai pályán került sor – idegenben viszotnt a legutóbbi hat mérkőzésen egyszer sem tudott nyerni az aktuálisan idegenben játszó fél. 95 alkalommal találkozott eddig a két csapat egymással a Bundesligában, ahol 297 találat született eddig: csupán három kell ahhoz, hogy elérjék a 300-at. A BVB legutóbbi 11 mérkőzésén rendre betalált a Kölnnek, ezek során összesen 31 találatot szerzett a csapat, ráadásul a BVB a Köln ellen úszta meg legtöbbször kapott gól nélkül a mérkőzéseit, összesen 28 alkalommal. Az idegenbeli vezetés megszerzése azonban nem garantál győzelmet: ugyan háromszor is vezetett a Fekete-Sárga csapat Müngersdorfban, de egyszer sem tudtak onnan győzelemmel távozni ezek során.

A 17. helyen álló hazaiak mindösszesen 11 pontot szereztek eddig, ami majdnem fele annak a mennyiségnek, amivel tavaly ilyenkor rendelkeztek (21). A Köln csupán egyet nyert meg a legutóbbi kilenc mérkőzéséből – december elsején a Darmstadt otthonában zsebelték be a három pontot. Csupán 40 találat született a Köln mérkőzésein, ami minden más csapaténál kevesebb mutató, és ők maguk összesen 11-et szereztek ebből: tavaly ilyenkor 29-nél tartottak. A Köln hazai pályán viszont legutóbbi öt mérkőzéséből csupán egyet veszített el: november végén a Bayern München ellen, ami 1-0-val zárult.

A Borussia idén a győzelmek mellett a döntetleneket is szép számban gyűjti: már hatnál tartanak, ami most több, mint tavaly a komplett szezonban, ahol ötször osztozkodtak apontokon. Vereségek terén viszont jól áll Terzic csapata: csak a Bayern München és a Bayer Leverkusen szenvedett kevesebbszer vereséget a Dortmund három vesztes mérkőzésénél. A BVB idén hat alkalommal tudott pontot szerezni hátrányból, ami téren listavezetők, és csupán egyszer szenvedtek vereséget otthonuktól távol – ennél csak a Bayer Leverkusen jobb idén, akik egyáltalán nem veszítettek még mérkőzést.

A szezon első fele véget ért, és bár 3-0-ra nyert a Darmstadt ellen múlt héten, a Borussia Dortmund továbbra is ötödik a tabellán, de képesek voltak felzárkózni három, illetve négy pontra az előttük álló Stuttgarttal és Lipcsével szemben. Edin Terzic vezetőedző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón úgy értékelt: “Megtettük az első apró lépést Darmstadtban, de újabb lépések következnek – a következő Kölnben vár ránk.”

A csapat összetételében maradtak kérdőjelek, a múlt héten Hummels lebetegedett, emiatt a Darmstadt ellen nem játszott. Terzic vele kapcsolatban elmondta, hogy könnyített edzéseket már tudott végezni a pályán, így nem kizárt a visszatérése. Ugyanígy kérdéses Marco Reus, aki megfázás miatt hagyta ki a szerdai tréninget. Rajtuk kívül mindenki más bevethető, és a két új játékos is készen áll arra, hogy minél több percet tölthessen el a pályán.

Maatsen és Sancho rögtön bevetésre került a Darmstadt ellen leigazolásukat követően. Maatsen már a kezdőben találta magát, Sancho pedig a második játékrészben volt a pályán, aki rögtön gólpasszal köszönt be régi csapatában. A tréner velük kapcsolatban elmondta: “Jadon az orvosi vizsgálata alapján jó formában érkezett ide. Ennek ellenére tudjuk, hogy milyenek voltak az elmúlt hetei, hónapjai. Örömmel tölt el minket, hogy a pályán velünk tud lenni. Maatsen remekül beilleszkedett, és keményen gyakorol, tanul. Meccsről-meccsre jobbá válik, és ő lehet az egyik olyan játékosunk, aki megragadja az ember tekintetét bármikor.”

Terzic az ellenfélre is kitért, akik jelenleg a 17. helyen szerénykednek: “A Köln jelenleg is trükkös ellenfél. Otthon, a szurkolóikkal az oldalukon tudnak jó teljesítményt nyújtani, különösen a tabella első harmadában álló ellenféllel szemben. Változtatniuk kell most pár dolgon a sérüléseik miatt, így nem tiszta, hogy miként fognak nekivágni ennek a találkozónak. Amit tudunk, hogy a győzelemre fognak hajtani, és határozottan fognak fellépni. Úgy gondolom, izgalmas találkozó vár ránk.”