Malen duplázott, a Dortmund magabiztosan győzte le a Kölnt

A Borussia Dortmund második mérkőzését is megnyerte 2024-ben: Malen duplájával, valamint Füllkrug és Moukoko találataival a BVB 4-0-ra múlta felül idegenben az FC Köln csapatát.

Ragyogó napsütésben és fagypont alatti hőmérsékletben kezdődött meg a mérkőzés, ahol a BVB rögtön a gázra lépett, míg a Kölni bizonytalan volt abban, miként helyezkedjen a pályán. Már a negyedik percben esélye volt a Dortmundnak arra, hogy megszerezze a vezetést: Sancho, aki előretört a bal oldalon adott be labdát középre Brandt felé, akinek lövése túlzottan középre tartott, így Schwabe védeni tudta. Helyette azonban az ezt követő szögletből esett találat: Brandt alacsony ívelése megtalálta Malent, akinek lövése 12 méterről megtalálta a kapu bal alsó sarkát.

Nyolc perccel a kezdést követően a mérkőzés félbeszakadt, ugyanis arany csokoládéérméket kezdett el a közönség a pályára bedobálni. A kölniek az újrakezdésnél erősebbé váltak, míg a Borussia arra várt, hogy előretoltan labdákat csípjen el. Ebből következően alakult ki egy újabb helyzet: Meunier ívelését követően a nyomás alatt álló Füllkrug tört be a büntetőterületen belülre, és Schwabe lábbal még éppen menteni tudott a 32. percben. Összességében azonban ekkora a Dortmund elvesztette dominanciáját és a mérkőzés feletti kontrolját is. Szerencsére ez nem járt következményekkel a szünetig, noha kialakultak veszélyes helyzetek a dortmundi büntetőterületen kívül és belül egyaránt – igaz, a Köln előtt így sem adódott tiszta helyzet.

A második félidőre Süle már nem tért vissza, aki izomproblémák miatt kényszerült cserére, a helyére pedig az U23-as játékos, Blank érkezett, aki ezzel debütált a Bundesligában, és rögtön 30 másodperc játék után máris akcióba került: Thielmann felé talált utat a játékszer, de Blank és Kobel együttesen megakadályozták abban, hogy kiegyenlítse a mérkőzést. Az 51. percben a kapufa mentette meg a csapatot: Maina bal szélről leadott lövése a kapufa jobb felső részét találta el, a kipattanót pedig Thielmann hagyta ki. Ebből a Dortmund kontrázhatott, de Füllkrug nem látta át kellő precizitással a kialakuló helyzetet.

A rendkívül fontos második találathoz egyéni játék vezetett. Sancho verekedte át magát Chaboton a büntetőterület bal szélén, majd jutott át Carstensen is, aki sokáig húzta őt vissza, mielőtt lerántásra került sor. Schlager azonnal a büntetőpontra mutatott. Sancho helyett Füllkrug állt oda a büntetőhöz, aki sokáig hezitált, átverte a kapust, és laposan jobbra lőtte a labdát az 58. percben. Három perccel később Maatsen szerezte vissza a labdát a saját büntetőterülete közelében, majd indított egy hosszú előreíveléssel középre Malen felé, aki ki tudta használni a helyzetet, és tovább növelte csapata előnyét. A hosszabbításban Malen és Reyna összjátéka vezetett a negyedik találathoz, amit végül Moukoko értékesített, ő juttatta a hálóba Bynoe-Gittens erősen megküldött labdáját közelről, amivel beállította a végeredményt.

A mérkőzés videós összefoglalója: