Malen duplázott, Moukoko ismét betalált csereként

Két győzelem, 7-0-s gólkülönbség: 11 éve nem kezdett ilyen jól naptári évet a Dortmund. 2013-ban ugyanúgy két győzelem, de 8-0-s különbség állt a csapat neve mellett. Lövések terén a Köln többet próbálkozott ugyan (16-11), de a Dortmund hatékonysága kiemelkedett xG-mutató (3,1-1,2) és gólok terén is, így kapott gól nélküli, tiszta győzelemmel zártak a vendégek. A mérkőzés érdekességei következnek.

Győzelem: Közel két év telt el azóta, hogy ilyen nagy arányú különbséggel nyert idegenben a Dortmund, 2021 februárjában a Schalke otthonában értek el hasonló eredményt.

Kapott gól nélkül: A Borussia Dortmund a téli szünetig nem úszta meg a mérkőzéseit idegenben kapott gól nélkül – 2024-ben eddig mindkét találkozón megúszták a találatot.

Dupla: Donyell Malen második dupláját szerezte a Bundesligában – korábban még a Frankfurt ellen talált be kétszer 2023 áprilisában. Idén hét gólnál jár, amivel jelenleg a csapat házi gólkirálya. Malen a Köln ellen többször talált be, mint bárki más ellen a Bundesligában: legutóbbi három mérkőzésén négyszer is mattolta a kölniek védelmét. A szezon első felében is ő volt eredményes ellenük a 88. percben.

Büntetőrúgás: Niclas Füllkrug először talált be büntetőből a BVB színeiben, így az eddigi 13 Bundesliga-büntetőjéből 12-szer volt eredményes. A Darmstadt ellen is betalált, így első alkalommal talált be zsinórban két mérkőzésen a Bundesligában.

Előkészítő: Julian Brandt 8. gólpasszát osztotta ki az idei szezonban, azzal módosult 1-0-ra az állás. Ő a második legtöbbet előkészítő játékos a ligában, csak Leroy Sané előzi meg, aki tíznél tart. Brandt a Dortmund legutóbbi három nyitógóljában egyaránt benne volt az utolsó három mérkőzésen, melyből kettőt maga szerzett, egyet pedig előkészített. Összességében 14 pontot szerzett eddig a kanadai táblázaton (6 gól, 8 assziszt) – ez messze a legtöbb, amit BVB játékos tudhat idén magáénak.

Jelenlét: Ian Maatsen adta a gólpasszt honfitársának, Donyell Malennek, amivel 3-0-ra módosult az állás, és először volt érintett közvetlenül egy gólban, mindösszesen második Bundesliga-mérkőzésén. A 21 éves játékos 112 alkalommal birtokolta a labdát és 35,1 km/h-s sebességet is elért sprintnél – mindkettővel az élen zárt a mérkőzésen.

Kezdő 11: Jadon Sancho 2021. május 16-a után először volt kezdő a Borussia Dortmundban. Azon a mérkőzésen két gólpasszt osztott ki Mainzban a 3-1-re megnyert találkozón.

Debütálás: Hendry Blank csereként állt be, ezzel debütált a felnőttcsapatban. A 19 éves középhátvéd a 28. játékos volt idén, aki a BVB felnőttcsapatában játszott. 57 passzából 56 érkezett meg csapattárshoz.