Először látogat Heidenheimbe a Borussia Dortmund

A Borussia Dortmund ma este idegenben mérkőzik meg az 1. FC Heidenheim együttesével. Az idén feljutott klub mérkőzéseinek többségén nem szenvedett vereséget, és 23 szerzett pontjukkal az előkelő 10. helyet foglalják el, miután hat győzelmet és öt döntetlent értek el idáig nyolc vereség mellett.

Az 1. FC Heidenheim és a Borussia Dortmund az idei szezon első felében találkozott egymással tétmérkőzés keretein belül, ahol 2-2-es végeredmény született. Most újra összecsapnak egymással, ám fordított felállásban, így a Dortmund előtt újabb lehetőség nyílik arra, hogy győzelmet szerezzen ellenfele ellen – a Bundesligában jelenleg ők az egyetlen csapat az 53-ból, akik ellen még nem sikerült három pontot begyűjteniük, igaz, nem is volt még erre sok lehetőségük.

A Heidenheim formája az elmúlt időszakból egészen erős, hat tétmérkőzés óta veretlenek, és a legutóbbi vereségük sem múlt sokon: december másodikán idegenben kaptak ki a Leipzigtől 2-1-re. A legutóbbi hazai vereségük azonban még régebbre datálódik: 2023. október 22-én az Augsburg ellen kaptak ki 5-2-re hazai pályán, és azóta öt mérkőzés óta veretlenek a saját stadionjukban. A Heidenheim ráadásul gólok terén sem panaszkodhat, hiszen csak egyszer fordult elő, hogy a legutóbbi 12 mérkőzésük során nem tudtak betalálni. Büntetők terén viszont nem túl szerencsések, hiszen ellenük fújták be a legtöbb tizenegyest, szám szerint 10-et.

A BVB 2024-ben mindhárom tétmérkőzését megnyerte, és öt mérkőzés óta veretlen a csapat. Vereséget sem sokat szenvedett Edin Terzic legénysége, hiszen csak a Leverkusen és a Bayern kapott ki kevesebbszer a Dortmundnál, akik három alkalommal hullajtották el az összes pontot. A Fekete-Sárgák csupán egyetlen idegenbeli mérkőzést veszítettek el (a másik kettő hazai pályán esett meg velük), a Stuttgart múlta őket felül novemberben 2-1-re. A BVB idén a fordításokban, mentésekben jeleskedik, hat alkalommal is pontot tudtak menteni úgy, hogy hátrányba kerültek, ami mutatóban a második legjobb idén a csapat.

A 20. játéknapra fordulva a BVB ismét útra kell, a célállomás Heidenheim, ahol a három pont megszerzésével a Dortmund újabb Bundesliga-csapat ellen szerezhetne győzelmet, miután az első körben pontosztozkodással zártak a felek. A BVB jelenleg az egyetlen csapat, aki a jelen naptári évben mindhárom mérkőzését meg tudta nyerni – kezdett először a Darmstadt ellen (3-0), majd a Köln ellen folytatódott a győzelmi széria (4-0), végül a VfL Bochum is áldozatául esett Terzic legénységének, ezúttal már a Signal Iduna Parkban (3-1). Az elmúlt hetek történéseinek hála a csapat kilenc pontot hozott a Lipcsén, és meg is előzte őket, amivel már a negyedik helyen állnak a bajnokságban. A naptári év kezdete óta hat pontot faragtak a Stuttgarttal szembeni hátrányukon is, így már csak egy pontra van a dobogó alsó foka.

A BVB először utazik Heidenheimbe, és a csapatnak nélkülöznie kell több játékosát is: a betegség miatt kiesett Julian Brandt, Marco Reus és Gregor Kobel egyaránt nem volt edzésre alkalmas állapotban. Velük kapcsolatban a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Edin Terzic vezetőedző elmondta: “A gyógyulás útjára léptek, és az elkövetkező napokban figyelni fogjuk a fejlődést az állapotukban.” Terzic számíthat viszont Emre Canra, Mats Hummelsre és Ramy Bensebainire egyaránt. Hummels és Can már visszatértek a csapathoz a Bochum elleni mérkőzés során, és a belső védő a 83. percben a játékba is beszállt csereként. Az Afrikai Nemzetek Kupáján való részvételt, valamint pár extra nap távollétet követően Bensebaini játékára is számíthat a tréner. Kérdéses viszont Jadon Sancho bevethetősége, akiről kiderült: “nem tudott együtt edzeni a csapattal az elmúlt két napban, mivel enyhébb izomproblémákat érzékelt a combközelítő izmánál, ami a hosszú szünetje után nem meglepő dolog. Nem akarunk komolyabb kockázatot vállalni, és később dől el, hogy jön-e velünk Heidenheimbe, illetve, hogy játszani fog-e.”

A BVB U23-as csapata a 3. Ligában már hatszor is összecsapott az 1. FC Heidenheim együttesével 2009 és 2014 között. A Bundesliga újoncával a felnőttcsapat viszont 2023 szeptemberében találkozhatott először, ahol a Dortmund korán 2-0-s vezetést szerzett Julian Brandt és Emre Can találataival, de kaptak is ennyit, így végül 2-2-es döntetlennel zártak a felek. Terzic beszélt is róluk, illetve az előttük álló feladatokról egyaránt, s elmondta: “Jelenleg rendkívül nehéz feladat őket legyőzni, remek szezont futnak. Nem csupán az elmúlt hat mérkőzésen teljesítettek remekül, de ellenünk is megmutatták, mire képesek a szezon első felében már a legelején. Kemény feladat vár ránk, különösen így, hogy Heidenheimben leszünk. A futball számos területén teljesítenek remekül: ők a legtöbbet futó csapat a ligában, és hihetetlen veszélyesek tudnak lenni rögzített helyzetekből. Tudjuk azonban, hogy a mérkőzésre és az eredményre leginkább a mi teljesítményünk fog hatást gyakorolni, így szeretnénk jó teljesítménnyel előállni ismét, és három ponttal kívánunk visszatérni Dortmundba.”

Ellenfelünk soraiban három régi játékosunk is megtalálható: Lennard Maloney, Patrick Mainka és Jan-Niklas Beste egyaránt a Heidenheimet erősítik, akik a 10. helyet foglalják el a tabellán, és 11 pontra vannak a kiesőzónától, így viszonylag biztonságban érezhetik magukat. A csapat háromszor játszott 1-1-es döntetlent idén: idegenben a Köln és a Hoffenheim, hazai pályán pedig a Wolfsburg ellen. A 2023-as évet viszont három győzelemmel zárták: a Darmstadt és a Freiburg ellen hazai pályán, a Mainz ellen pedig idegenben zsebeltek be három pontot. A mai találkozó így nem ígérkezik könnyűnek, de a Dortmundnak nem titkolt célja, hogy ezt a sormintát meg tudja törni.