A Darmstadt ellen búcsúztatjuk az idei bajnoki szezont

A Borussia Dortmund az idei bajnokság utolsó fordulójában az SV Darmstadt 98 együttesével csap össze, akik az idegenbeli tabellán, és a teljes tabellán is a legutolsó pozíciót foglalják el. Ugyanezen mérkőzésen búcsúzik Marco Reus is, így alighanem parádéra lehet számítani holnap délután.

Az ötödik helyezett fogadja a 18. helyezettet, és ennek a mérkőzésnek már abszolúte nem lesz tétje, mindkét csapat helye már biztossá vált. A Dortmund ötödik helyével biztosan BL-induló, míg a Darmstadt biztosan kiesett az élvonalból. A holnapi mérkőzésnek úgy vágunk neki, hogy a BVB csupán egy alkalommal nem tudott gólt szerezni a legutóbbi 10 hazai bajnokiján, és bár a Darmstadt csupán egyet nyert meg a legutóbbi 12 idegenbeli mérkőzéséből (a Köln ellen 2-0-ra nyertek április 20-án), idegenben mégis majdnem kétszer annyi pontot (11) szereztek, mint hazai pályán (6).

A két csapat tíz alkalommal találkozott eddig egymással (kilencszer a bajnokságban, egyszer a kupában), és a BVB nyolcszor is legalább két gólt tudott szerezni a Violák ellen. Összességében 37 gól született a mérkőzéseiken, ami négyes átlagot eredményez, és a BVB 27, a Darmstadt pedig 10 gólt tett bele a közösbe. A Borussia ugyan egyet sem veszített el az öt, hazai közönség előtt megvívott küzdelméből a Darmstadt ellen, azonban a bajnokságban két-két győzelme és döntetlenje van az aktuális ellenfél ellen.

Legutóbbi négy bajnoki tétmeccséből csupán egyet, az Augsburg ellen 5-1-re záródó találkozót nyerte meg a Borussia. A Darmstadt zsinórban három vereségnél tart, csupán egyet nyert meg legutóbbi 26 mérkőzéséből, és a legkevesebb győzelmet is ők szerezték, szám szerint hármat.

A BVB 1981. október 17-én aratta legnagyobb arányú győzelmét az SV Darmstadt ellen, akkor 4-0-ra nyertek hazai pályán. Mindegyik gól a második félidőben született: Rolf Rüssmann szerzett vezetést a 49. percben, majd Manfred Burgsmüller duplázott a 61. és 72. percekben. A gólok sorát Rüdiger Abramczik zárta, hét perccel a mérkőzés vége előtt.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón már két dolog biztossá vált: Marco Reus biztosan kezdeni fog utolsó hazai mérkőzésén, ráadásul ő maga fogja kapitányként pályára vezetni a csapatot. A BL-döntő előtti utolsó erőpróbát láthatjuk holnap a Signal Iduna Parkban, ahol azt a Darmstadtot fogadjuk, akik már biztosan kiestek a bajnokságból.

Sérülések terén a tréner megerősítette, hogy változatlan a helyzet. Sébastien Haller továbbra is sérülésével bajlódik, de Terzic kiemelte: “A fő cél, hogy vissza tudjon térni a csapatba a Bajnokok Ligájára”. Jadon Sancho és Jamie-Bynoe Gittens is megfázott, de szerdán már egyéni edzésterv szerint tudtak dolgozni, majd csütörtökön már a csapattal együtt tréningeztek, így ők várhatóan bevethetőek lesznek szombaton. Mateu Morey továbbra is beteg viszont, és nem tudott a csapattal edzeni csütörtökön, illetve továbbra is kérdés, hogy tud-e majd szerepelni a bajnoki mérkőzésen.

A csapat teljesítményét Terzic úgy értékelte: “A játékosok nagyon jól teljesítettek az edzéseken. Egy héten keresztül tudtunk edzésmunkákat végrehajtani, és egy jó, friss csapattal fogunk tudni kiállni a mérkőzésre, noha még nem dőlt el, hogy ez a csapat fog-e játszani a döntőben is. Marco Reus nem csupán a kezdőben fog helyet kapni holnap, de kapitányként vezetheti pályára a többieket. Ő maga rendkívül pozitívan áll a helyzethez. Rendkívül nyugodtnak látszik, és jól érzi magát a csapattal. Nem elégszünk meg csak a három ponttal, azt is szeretnénk, hogy megkapja azt, amit megérdemel. Látható, hogy mekkora szeretet övezi – nemcsak az ez előtti hazai meccsen, de holnap is ilyen fogadtatás fog rá várni. Ez nem sok játékos esetében adatik meg, Marco viszont teljesen kiérdemelte ezt.”

Ugyan a bajnokságtól búcsúzik így Reus, de a BVB-s karrierjében nem ez lesz az utolsó mérkőzése. Terzic úgy zárta gondolatait: “Noha a holnapi nap érzelemdús és különleges lesz a számára, tudjuk, hogy még egy fantasztikus nap várhat ránk, amit közösen megteremthetünk. Ez fog ránk várni 14 nap múlva.”