Múltidéző: 2013-ban mindenünket ott hagytuk a Wembley gyepén

A Borussia Dortmund tizenegy esztendő elteltével tér vissza ismét a Bajnokok Ligája döntőjébe. Akkor, akárcsak most, a Wembley-ben rendezték meg a finálét és a szakmai stáb, valamint a keret tagjai közül többen is ott voltak a gyepen a Bayern München ellen.

Ahogy közelít a szombat esti, Real Madrid elleni találkozó, egyre nagyobb a felhajtás a Borussia Dortmund körül. Lesznek azonban olyanok az együttesben, akik nem először vesznek részt BL-döntőben, a 2013-as mérkőzésen Mats Hummels, valamint Marco Reus is pályára lépett a jelenlegi keret tagjai közül, míg az edzői stábból Nuri Sahin és Sven Bender is elmondhatja ugyanezt magáról.

A sors furcsa fintora, hogy akkor is és most is a halálcsoportból indulva menetelt el az utolsó mérkőzésig a BVB: a 2012/2013-as kiírásban a Real Madriddal, az Ajaxszal és a Manchester City-vel került egy kvartettbe, az egyenes kieséses szakaszban pedig Sahtar Donyecket, a Malagát és a királyi gárdát ejtette ki, a döntőben azonban alulmaradt a Bayern Münchennel szemben.

Akkoriban Hummels “párja” a védelem közepén Neven Szubotics volt, ez a páros játszotta végig a londoni 90 percet is. A német válogatottságról ezúttal lemaradó, de élete egyik legjobb szezonját futó Hummelsben leginkább a hatalmas feszültség maradt meg az akkori meccsből.

“Általában olyan ember vagyok, aki teljes mértékben a saját játékára koncentrál, függetlenül attól, hogy mi az adott mérkőzés tétje. A Bajnokok Ligája-döntő és a világbajnoki finálé előtt viszont más érzésem volt. Ezek annyira fontos meccsek, hogy fel kell rájuk készülni lélekben, mert nyomasztó tud lenni a teher. Vigyázni kell arra, hogy ez ne nyomjon agyon”

– magyarázta a bekk, aki saját szemszögéből nagy különbséget lát az akkori és a jelenlegi döntő között.

“A pályafutásom azon szakaszában azt gondoltam, hogy sokkal többre fogjuk vinni és több lehetőségünk is lesz elhódítani a trófeát. Aztán, hogy őszinte legyek, eljutottam egy olyan pontra, amikor már nem hittem abban, hogy ismételten sikerülni fog. Most már gyakorlatilag biztos vagyok benne, hogy ez lesz pályafutásom utolsó BL-döntője, ezért talán még nagyobb lesz a jelentősége, mint akkoriban volt”

– mondta Hummels.

Marco Reus szintén pályára lépett 2013-ban a Wembley-ben, a későbbi csapatkapitánynak az volt az első dortmundi szezonja, amelyet végül nem sikerült trófeával megkoronáznia.

“Rendkívül érzelmes nap volt, mert ez egy teljesen új terep volt számunkra. Igazán nagyszerű csapat voltunk. Mindent beleadtunk azon a napon. Az első félidőben majdnem megszereztük a vezetést, de a második játékrészben fokozatosan fogyott el az energiánk. Mindent megpróbáltunk, de ez nem volt elég akkor. Ez most már a múlté. Most egy újabb nagy feladat áll előttünk és szeretnénk megoldani”

– fejtette ki az utolsó dortmundi találkozójára készülő Reus.

A jelenlegi szakmai stáb tagjai közül Nuri Sahin éppen Sven Bendert váltotta a 2013-as meccs ráadásában.

“Még mindig egy kicsit szomorú vagyok amiatt, hogy elszalasztottunk egy nagyszerű lehetőséget és nem sikerült elhódítanunk a klubfutball legszebb trófeáját”

– emlékezett vissza Bender.

“Ennek ellenére elégedett vagyok az akkori teljesítményünkkel és játékunkkal. Mindent ott hagytunk a pályán, nem volt semmi, amit kritizálni lehetett volna. És büszke vagyok arra is, hogy eljuthattam idáig és egyáltalán lehetőségem nyílt egy ilyen találkozón pályára lépni. Szóval amikor visszatekintek erre, egyrészt szomorú vagyok, másrészt viszont büszkeséget és örömöt is érzek”

– tette hozzá a korábbi válogatott futballista.

“Amikor szombaton elérkezik a mérkőzés pillanata, onnantól kezdve már a játékosoké lesz a főszerep. Nekünk a legjobb tudásunk szerint kell felkészíteni a fiúkat és ezt is fogjuk tenni”

– mondta Sahin a megváltozott szerepkörükkel kapcsolatban.

“Megpróbáljuk a kezdőrúgásig a lehető legjobban végezni a munkánkat de utána már a srácoké a terep. Biztos vagyok abban, hogy jó teljesítményt fognak nyújtani”

– tette hozzá a török.