Sokáig a BVB diktált, végül mégis a Real Madrid ért a csúcsra

2-0-ra veszítette el a Real Madrid ellen a Borussia Dortmund a 2024-es UEFA Bajnokok Ligája döntőjét. A BVB egy fantasztikus első félidő, nagy küzdelem után hibázott a második játékrészben, amire a Királyi Gárda le tudott csapni.

A BVB rendkívül koncentráltan és bátran kezdte meg a mérkőzést – felvállalta a párharcokat, meg is nyerte többségüket, jobban jelen voltak a mérkőzésben, és a 14. percben közel jutottak ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést. Schlotterbeck indította meg Füllkrugot, aki elhúzta a labdát, és visszatette a büntetőterületre befutó Brandt elé a labdát. A német játékos balról megeresztett egy lövést nyomás alatt, ám kísérlete két méterrel a jobb kapufa mellett szállt el. A Fekete-Sárgák továbbra is folytatták játékukat, igyekeztek letenni névjegyüket. A 21. percben Hummels indított egy álompasszal Adeyemi felé, aki Courtois felé sprintelt a játékszerrel, azonban túltolta és kisodródott balra, a túl éles szögből leadott lövést viszont Rüdiger és Nacho képes volt szögletre tisztázni.

Két perccel később újra a BVB volt soron. Maatsen csípte el a labdát a Real támadásánál és félpályáról Füllkrug elé tette, aki elcsúszva pöckölte el a labdát a kirohanó belga kapus mellett, és találta el vele a kapufát. Míg a védelem rendre távol tartotta a Real támadásait a saját kapujától, a 28. percben újabb lehetőséghez jutottak a németek elöl: Brandt játszott meg egy látványos passzt Adeyemihez, aki túljutott Carvajalon a bal szélen, és éles szögből lőtt – Courtouis bele tudott érni, így megvédte a kaput a nyitógóltól ismét. A lenyűgözően induló első félidőből így már csak egy dolog hiányzott: a gól maga. A 41. percben ezúttal Sabitzer nem járt szerencsével, aki távolról adott le egy erős lövést, és Courtois-t késztette erős mentésre, aki szögletre tudta védeni a kísérletet. A félidő végéhez közeledve az indulatok is elkezdtek emelkedni – Schlotterbeck és Sabitzer sárgult be a BVB részéről, a Real részéről pedig Vinicius kapott lapot, aki Kobellel szemben szabálytalankodott.

image

A második játékrészt ott folytatta a BVB, ahol az elsőt abbahagyta, azonban így is korai lehetőséghez utott a Madrid, akik először törtek előre komolyabban, és jutottak szabadrúgáshoz a büntetőterület szélén. Kroos állt a labda mögé, de Kobel ki tudta ütni a felső sarok felé érkező labdát a 49. percben. Az összképet nézve a Los Blancos kissé frusztráltnak tűnt, és az 57. percben Carvajal szerencsésnek bizonyult, hogy az Adeyemivel szemben elkövetett szabálytalanságát nem könyvelték el veszélyes akciónak. A Borussia ezután is folytatta a veszélyeztetést, a 63. percben Adeyemi ívelte be a Brandttól kapott labdát középre, ahová Füllkrug tört be jobbról, ám fejesét Courtois védeni tudta.

20 perccel a vége előtt Reus váltotta Adeyemit, így utolsó dortmundi mérkőzését a BL-döntőben játszotta. A Real ezután szöglethez jutott, majd kiharcolt belőle egy újabbat, amit Kroos Carvajal fejére helyezett, aki meg is szerezte a vezetést a 74. percben. Bellingham nem sokra rá közel járt a második gól megszerzéséhez, de szélesnek bizonyult a kísérlete. Malen és Haller érkeztek a pályára, majd Kobel mutatott be három remek védést annak érdekében, hogy életben tartsa a csapat esélyeit. A Real fordított a komolyabb helyzetek terén (7-6), végül előnyét is növelte: Maatsen pontatlan passzát Vinicius Junior váltotta gólra, akinek Bellingham készített elő. Füllkrug még a 88. percben szépített ugyan, ám lesről született találatát nem adták meg, így a mérkőzés 2-0-s vereséggel zárult, újra a Real Madrid emelhette magasba a trófeát.

Forrás: bvb.de (videó: hoofoot.com)

A mérkőzés videós összefoglalója: