Nuri Sahin: “Ez a világot jelenti a számomra”

A BVB-nak új vezetőedzője van: Nuri Sahin. Szerepkörében először adott interjút, ahol a 35 esztendős tréner elmondta, hogy miért állt edzőnek a játékoskarrierjét követően, illetve kis betekintést engedett a filozófiájába. Emellett köszönetet mondott elődjének, Edin Terzicnek, akinek az edzői stábját hat hónapig erősítette.

A Borussia Dortmund új edzőjét, Nuri Sahint láthatjuk, hallhatjuk. Hogy hangzik ez?

“Nagyon jó. Furán hangzik, de nagyon tetszik. Büszkességgel tölt el, hogy azt mondhatom, én vagyok a Borussia Dortmund edzője, hogy én kaptam meg ezt a felelősséget, ezt a megbecsülést.”

Ifjúsági szinten kezdtél a Borussia Dortmundnál. Labdaszedő fiú voltál, majd nyomot hagytál a csapat életében, ma pedig már a BVB vezetőedzője vagy. Mit jelent ez a számodra?

“A kérdés maga a válasz. Ez az egész világot jelenti nekem – a kapcsolódásom a klubhoz, a városhoz hatalmas. Mondhatni, hogy az, hogy valaki a Borussia Dortmund vezetőedzőjévé válik nem olyan dolog, ami csak úgy automatikusan megtörténik. Az edzői pályafutásra készültem az elmúlt években, és megpróbáltam mindent beleadni annak érdekében, hogy jó edzővé váljak, így megvalósulhasson egy ponton ez az álmom, hogy ezt a csapatot vezethessem. Ez a nap az a nap, megkaptam ezt a kiváló lehetőséget, és rendkívül boldog vagyok emiatt.”

Az elmúlt hat hónapban tagja voltál az edzői stábnak, és elértétek a Bajnokok Ligája döntőjét. Mit viszel magaddal ebből az időszakból?

“Remek volt. Edin és én csapatként dolgoztunk együtt, mindent együtt koordináltunk. Rengeteg szabadságot kaptam az elmúlt hat hónapban: megismerhetem újra a klubomat ezen időszakban, és betekintést nyerhettem mindenhová. Edin nyitva hagyta előttem az ajtókat teljesen- mind az adatok, mind az elemzések, mind a tréningek terén, és ezért örökké hálás leszek neki. Megismerhettem így a klubot egy teljesen más perspektívából. Ez egy rendkívül hasznos időszak volt, ami sajnálatos módon nem zárult győzelemmel a Bajnokok Ligájában – de így is, olyan idő volt ez, amit nem szerettem volna kihagyni.”

A szurkolók mind ismerik Nuri Sahint, a játékost. Mi fogja megkülönböztetni ettől edzőként Nuri Sahint, és mi vett rá arra, hogy edzőnek állj?

“A 2015-ös sérülésem. Ez egy kulcsmomentum volt számomra abban, hogy az addigi szenvedélyem azzá alakuljon, hogy edzővé váljak. Természetesen az edzőim is inspiráltak ebben. Már akkor tudtam, hogy végig szeretnék menni ezen az úton, és elkezdtem szívni magamba a tudást ezzel kapcsolatosan már 2015-ben. És most, 2024-ben itt állok óriási lelkesedéssel, mint a Borussia Dortmund vezetőedzője. Nem gondoltam volna, hogy valami iránt ekkora szenvedéllyel fogok viseltetni a játékosi pályafutásomat követően, de most feltüzelődtem, szeretném ezt csinálni. Minden reggel mosollyal kelek fel az arcomon, tudván, hogy én leszek az edző.”

Hogy képzeljük el a filozófiádat, mit vársz a csapattól?

“Minden edzőtől ezt kérdezik meg, és a válasz gyakran ugyanaz: “labdabirtoklásos futball, diktálni szeretnénk a tempót.” Ez ránk is érvényes lesz természetesen: aktívak szeretnénk lenni, birtokolni a labdát, mi akarunk dönteni a játék menetéről, és ezt is fogjuk gyakorolni Brackelben nap, mint nap. Ez az alapja mindannak, ami majd történni fog a hétvégék során. A szellemet meg kell teremtsük, kell, hogy legyen munka, szenvedés, nevetés, könnyek – mindent hadrendbe állítunk, minden oldalát meg kell ismerjük a játéknak. A modern futball már követeli tőled, hogy lefedj mindent. A labdabirtoklás remek dolog persze, de önmagában ez nem segít, védekezni is kell. A mérkőzés végén egy dologban szeretnénk biztosak lenni: hogy mindig szerezzünk eggyel több gólt, mint az ellenfeleink. Olyan futballt szeretnék játszani, ami illik a városhoz. A Borussia Dortmund és Dortmund városa már ismer több arculatot, és szeretném azt, hogy az emberek észleljék minden hétvégén, amikor a stadionban vagyunk, hogy a Borussia Dortmund futballt játszik.”