#26 Lukasz Piszczek – Játékos adatlap

ALAPADATOK
Születési hely, dátum: Czechowice-Dziedzice, 1985. június 3.
Magasság: 184 cm
Nemzetiség: lengyel
Poszt: jobbhátvéd
Piaci érték: 5.000.000 €
Játékos ügynöke: BMG-SPORT
Csapat tagja:
2010. 07. 01 (7 éve)
Szerződés lejárta:
2019. 06. 30.
KORÁBBI CSAPATAI
Ifjúsági csapatok Felnőtt csapatok
LKS Goczałkowice-Zdrój (1992-2001)
Hertha BSC (2004-2010)
Gwarek Zabrze (2001-2004)
Zaglebie Lubin – kölcsön (2004-2007)
Borussia Dortmund (2010-)

Lukasz Piszczek (született 1985. június 3-án) Lengyelországban látta meg a napvilágot .A Kicker magazin szerint Lukasz Piszczek volt a Bundesliga második legjobb védőjátékosa Mats Hummels után a 2011-12-es szezonban. Édesapjának köszönhetően, aki játszott a helyi csapatban és edzette is azt, gyakorlatilag előre elrendeltetett Piszczek futballista karrierje.

Első meccsét szülővárosa csapatában, a LKS Goczalkowice Zdroj színeiben játszotta le; ekkor még csatár poszton szerepelt. 2001 januárjában igazolt a Gwarek Zabrze csapatához, ahol két évvel később bajnoki címét ünnepelhette első a lengyel utánpótlás bajnokságban. Ekkorra a fiatal tehetség magára vonta a külföldi klubok figyelmét.

A Hertha volt az, amely 2004-ben leigazolta az akkor 20 éves játékost, de rögtön kölcsön is adta a lengyel első osztályban szereplő MKS Zaglebie Lubinnak, hogy tapasztalatot szerezhessen, és minél több meccs legyen a lábában, mielőtt Berlinben szerepel. Egy boldog időszak kezdete volt ez, hiszen Piszczekkel a soraiban a Lubin 2007-ben a bajnoki címig menetelt. Még ugyanebben az évben bemutatkozott a lengyel válogatottban, amellyel egy évvel később részt vett az Európa-Bajnokságon, ahol későbbi csapattársával, Kubával az oldalán szerepelt többek között. Csereként lépett pályára a Németország elleni 2-0-ás vereség alkalmával, azonban egy sérülés következtében a továbbiakban már nem lépett pályára a tornán.

A 2007-08-as szezonban tért vissza Berlinbe, ahol összesen 24 alkalommal szerepelt a csapatban, hol csatárként, hol védőjátékosként, egy gólt szerezve ezeken a meccseken. A következő szezon kevésbé volt örömteli, hiszen sérülések hátráltatták, és mindössze 13 alkalommal léphetett a zöld gyepre. A Hertha akkori edzője, Lucian Favre fokozatosan elkezdte a jobb szélen játszatni a csatár pozíció helyett.

Piszczek remélte, hogy újra megmutathatja, mire képes csatárként, bár ez hibának bizonyult volna, visszagondolva arra az időszakra. „Hamarosan be kellett látnom, hogy Marko Pantelic mellett semmi esélyem sem lett volna a kezdőbe kerülni”. Favre utódja, Friedhelm Funkel szintén a védő négyes jobb oldalán számított rá. 40 alkalommal lépett pályára, és az oldalán az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítménnyel rukkolt elő. A Hertha azonban meg kellett, hogy barátkozzon a kiesés keserűségével a szezon végén, de Piszczek egy évvel később már Bundesliga-bajnoki címet ünnepelhetett a Borussia csapatával.

Nem indult azonban simán Piszczek karrierje a Borussiánál, miután 2010-ben a Herthától Dortmundba szerződött. Ennek ellenére a hetedik fordulóra a kezdő tizenegybe verekedte magát, és bent is ragadt az egész szezonra. Felfutásaival, beadásaival, passzaival nyolc gólnál is közreműködött, a tavalyi szezonban pedig négy góllal járult hozzá a csapat teljesítményéhez, ami egy védőtől igazán nem rossz, főleg ha hozzá vesszük a nyolc gólpasszt is, amit a társaknak osztott ki.

Jürgen Klopp vezetőedző szintén nagyon hízelgő véleménnyel volt jobbszélsőjéről: „Volt egy-két problémája korábban, azonban ezeket képes volt leküzdeni, és ma már csodálatosan illeszkedik a játékunkba.”

Lukasz Piszczek úgy rohangál végig a jobb oldalvonal mellett a meccseken, ahogy azt senki más nem teszi a Bundesligában, nem véletlenül emlegette úgy Klopp, hogy a csapat hajtómotorja. A 2011-12-es szezon kezdetén, amikor a dolgok nem álltak úgy, hogy a csapat képes megvédeni előző évben megszerzett bajnoki címét, a lengyel volt az, aki visszaállította a helyes útra a Borussiát a Mainz ellen szerzett utolsó perces győztes találatával a hetedik fordulóban. A szezont végül valóban a Borussia nyerte, és azóta sok szép pillanatot élt meg a csapatnál, igaz, a pokolból is kijutott, a tavalyi szezonra visszaemlékezve. Most Thomas Tuchel vezetésével ismét megmutathatja, 30 évesen sem kell őt leírni, és a Borussia hasznos tagja lehet.

SIKEREI
Kiírás
Szezon
Német bajnok
2010/11, 2011/12
Német Kupa-győztes
2011/12, 2016/17
Német Szuperkupa-győztes 2013/14, 2014/15