A Borussia Dortmund történelme – 1920-as évek

1920

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

1924. 08. 11 – A Weiße Wiese fejlesztése

A tanács, mely a Wambeler utcai Weiße Wiese tulajdonosa volt, az ezt megelőző napon átnevezte az épületet „Borussia Sport Parkká”. A hosszú évek óta jelen lévő klubtagok, a közel 50.000RM-es invesztálással egy 18.000 fő fogadására alkalmas stadionná fejlesztették a tanács birtokolta pályát. Ez egy egyszeri kezdeményezés volt Németországban. A BVB szóvivője és tiszteletbeli elnöke, Franz Jacobi ismét fején találta a szöget, mikor kijelentette: „1924. augusztus 10-e nagy napként fog bekerülni a klub évkönyvébe. Rengeteg szurkoló fog eljönni, hogy szemtanúja legyen az átnevezési ceremóniának.”

Köztük volt a város két hivatali személye, Dr. Ruben és Zwiehoff is. Dr. Schwaben, a BVB elnöke áldását adta a Borussia Sport Parkra. „Valamennyiünknek, mint a védőszentünk, Ignatz Peters fejlesztő könnyeket csalt a szemünkbe. Csak múlt szerdán 60 méter hosszúságú részen vette körbe a kerítés a földet, melyet a viharos szél és esőzés döntött ki, de az éjjel-nappal tartó munka mindent helyrehozott. Büszke vagyok a Borussiámra!”

1929. 05. 10 – A BVB a bíróság előtt
August Bussénak, a BVB igazgatótanácsának egyik tagjának volt egy kellemetlen jelenése a dortmundi bíróság előtt az ezt megelőző napon. A korábbi elnökkel, a sörgyár mostani igazgatójával, Heinz Schwabennel együtt számot kellett adnia a klub aktuális pénzügyi helyzetéről. A klub jelentős tartozásokba futott bele az elmúlt években. Csődeljárás fenyegetett. Az oka? Az 1924-es fejlesztést követően a schwabeni adminisztráció arra törekedett, hogy bekerüljenek a sport elitjébe. Éppen ezért egy 12000RM-re szóló biztosítást kötöttek, ami lehetővé tette egy teljesen új csapat vásárlását, mellyel bejutottak a Ruhr regionális bajnokságába.

Ez a DFB szabályait sértette. Ennek tudatában a klub bármikor kikerülhetett volna a szövetség tagjai közül. Ami ennél is rosszabb, hogy az összevásárolt tizenegy nem képezett valódi csapatot. Gyengén játszottak, aminek köszönhetően a szurkolók a Borussia Sport Parkból elkezdtek kiszállingózni, kiesett a csapat, és a pénzügyek romokban hevertek. A 12000RM kölcsönt nem tudták a szerződésben megállapítottak szerint visszafizetni. Az igazgatóság megpróbálta eltusolni ezt az ügyet, mely az 1927-es választásokon teljesedett ki, de nem jártak sikerrel. A tanács elrendelte, hogy a választásokat ismét megtartsák, 1928. január 7-én. Azon az őszön a pénzügyi botrány napvilágot látott, ami Schwaben és csapatának lemondásához vezetett (igaz, 1929 májusáig így is tagok maradtak).

Nem kevés tisztelettel viseltetett a klub iránt, amikor Heinz Schwaben maga fizette vissza a 12000RM-es kölcsönt, amivel megmentette a BVB-t a totális összeomlástól.