A Borussia Dortmund történelme – 1950-es évek

1950

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

1956. 06. 24 – Szerződéshosszabbítás az 1956-os bajnoki cím előtt

Dr. Werner Wilms és csapata ezen a napon egy váratlan látogatást kapott a játékosok küldöttségétől a Karlsruher SC elleni bajnoki mérkőzés előtt. Ennek oka? A fórum ravasz módon ezt a pillanatot választotta arra, hogy írásban tudassák Erich Schankóval: nem hosszabbítja meg szerződését a klub. Preissler és a játékosok nem voltak boldogok emiatt, és az alábbi ultimátumot kínálták a tanácsnak:

„Ha Erich szerződése nem lesz meghosszabbítva, nem lépünk pályára a mai napon!” Nem túl meglepő módon Erich szerződését annak rendje és módja szerint meghosszabbították.

1956. 06. 25 – A tanács trükközése az 1956-os címet követően

Az 1956-os bajnoki címűket követően a Borussia hazautazott Dortmundba vonattal, örömittasan, de még mindig éberen. A játékosfeleségek is velük utaztak természetesen. Viszont ezt a tényt a tanács nem találta annyira egyértelműnek, hiszen az a döntés született, hogy a játékosoknak szeretteik nélkül kell találkozniuk a szurkolókkal. A játékosok összegyűltek Max Michallek körül, és megvetették lábaikat. A tanács pedig saját akaratát érvényesítve megpróbálta kihasználni azt, hogy a játékosok így a kocsi elejében tartózkodtak, feleségeik pedig hátul. A terv az volt, hogy a kocsirészt, melyben a feleségek tartózkodtak, lecsatolják a vonatról titokban, mielőtt Dortmundba érkeznek. A játékosok észlelték ezt a manővert, és sietve szétszóródtak a hölgyek között, hogy megakadályozzák ezt a furcsa tervet.

1956. 11. 21 – Az első európai mérkőzések
Bobby Charlton, aki az egyik meghatározó alakja volt a futballnak ebben az évszázadban, egyértelműen fénypontja volt a 16. szurkolói találkozónak az Alten Markton. Az európai kupameccset megelőzően (melyen a Manchester United győzött) felszólította a BVB és a MU drukkereket arra, hogy varázsolják ezt az estét az európai futball ünnepévé. Az első dortmundi látogatása, még ha csak csereként is volt jelen, 1956 novemberére tehető. Ez volt a visszavágó a két csapat között az UEFA-Kupában, és a Rote Erde stadion adott otthont ennek. A BVB kapusa, Kwiatowski úgy vonult be a futballtörténelembe ezen a meccsen teljesítményével, mint a „manchesteri hős”, miután Taylorék valamennyi próbálkozását hárítani tudta. A visszavágó így gól nélkül zárult. Bobby Charlton egyike azon keveseknek, aki túlélte a müncheni légikatasztrófát 1958. február 6-án. Abban a tragédiában 21 ember vesztette életét.

A BVB első német bajnoki címét 1956-ban nyerte meg, a Karlsruher SC ellen a döntőben aratott 4-2-es győzelmekor. Az edző, Helmut Schneider, aki a legendás „Bumbas” Schmidtet váltotta egy évvel korábban, meglátta a keretében azt (Kwiatowski, Burgsmueller, Sandmann, Schlebrowski, Michallek, Bracht, Peters, Preissler, Kelbassa, Niepieklo és Kapitulski), hogy képesek lehetnek együtt megvalósítani az ötleteit, és hazavitték a győztesnek járó serleget. A cím egyúttal belépőt jelentett a következő évi BEK-kiírásába az első alkalommal. A következő évben, ugyanezzel a felállás a BVB megvédte címét, a fiatal Uwe Seelerrel és Klaus Stuermerrel felálló Hamburgot győzte le 4-1-re.